Tippek és tanácsok Burgonya, ahogy mi szeretjük - a legnépszerűbb variációkban

A burgonya több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a rizs, miközben viszonylag alacsony kalória tartalmú és alacsony a glikémiás indexe is. Ha a héjával együtt fogyasztjuk, nagy mennyiségű rostot biztosítunk a szervezetünk számára.


A konyhában számos felhasználási módja létezik, köretként és főételként is megállja a helyét. Ha azonban igazán tökélyre szeretnénk fejleszteni az elkészítését, meg kell ismernünk a különböző ételek eltérő főzési típusait. Kis idő után tudni fogjuk, hogy melyik főzési típust kell alkalmaznunk egy finom burgonyasaláta elkészítéséhez, és melyiket a krumplipüréhez. Nem csak a főzésre kell odafigyelnünk, hanem a burgonya fajtájára is, ugyanis a különböző ételekhez gyakran különböző típusú krumpli lesz a legoptimálisabb választás.


https://tesco.hu/hello/cikk/burgonyatipusok-milyet-hasznaljunk-salatahoz-es-sultkrumplihozhoz/22931/

A burgonya fajtái

A burgonyafajtákat különféle paraméterek szerint osztályozzák. Míg a mezőgazdasági termelőket érdekli a növekedési időszak (nagyon korai, korai, enyhén kései, késői), a fogyasztók és a szakácsok inkább azt szeretnék tudni, hogyan kell őket felhasználni.

Lila burgonya

Legtöbbünk fehér vagy sárga burgonyát fogyaszt. Vannak továbbá az édesburgonya szerelmesei. A lila nem túl népszerű, pedig nagyon sok tápanyagot tartalmaz. A lila leghíresebb fajtái közé tartozik a Purple Majesty, a Purple Viking

és a Purple Perui. Ízük hasonlít a közönséges fehér burgonyára, de kissé krémesebb az állaguk. A legjobb, ha héjukkal együtt főzzük meg őket, mert magas nedvesség és tápanyag tartalmúak. Héjuk tele van C-vitaminnal.


A lila burgonya antioxidánsokban gazdag, melyek erősítik az immunrendszert és segítik a rák elleni küzdelmet, emellett ráadásul csökkentik a vérnyomást.

Rózsaszín burgonyafajták

A rózsaszín héjú burgonya nagyon gyakori és népszerű (Desirée, Chérie, Balatoni rózsa Asterix, Lady Rosetta). Angliában „Rózsaszín fenyő alma burgonya” néven találnánk a legnépszerűbbet, ami egy különleges, régebbi fajta, sárga belsővel és rózsaszín héjjal. Franciaországban a „Roseval” fajta a legkedveltebb, ami egy hosszúkás, ovális burgonya, vörös külsővel és rózsaszínes-sárgás húsával.

A Desirée szintén rózsaszín, előnye, hogy nem morzsolódik főzés közben, ezért használják őket gyakran salátákban és pörköltekhez is.

Russett burgonya

Az Egyesült Államokban Idaho burgonya néven ismert. Nagy, vagy közepes méretű, ovális alakú, barna héjjal. Ideális választás a burgonyapüré elkészítéséhez és a sütéshez, mert könnyen szétomlik. Például készíthetünk belőlük ízletes krumplis palacsintát, de krumplipürének és sült krumplinak is kiváló.

Érdekessége, hogy az egyik világhírű gyorséttermi hálózat ezt a fajtát használja a sült krumplija elkészítéséhez. A nagy, vöröses-barna burgonyát főként méretük miatt kedvelik, szép hosszú darabokra lehet vágni őket. Ez a fajta drágább, mint sok más burgonya, mert érése során több vizet fogyaszt, és hosszabb idő alatt éri el a kívánt méretét.

Sárga burgonya

Kerek, nagy, sárga színűek. Grillezésre, sajtolásra vagy főzésre is alkalmas. Az ilyen típusú burgonyánál kevesebb olajra lesz szükségünk a főzés közben, mivel ennek alapvetően krémesebb íze van.

Fehér burgonya

Kiválóan alkalmas grillezésre és aprításra is, mivel általában jól megőrzi alakját. Vékony, finom héjával együtt is elkészíthetjük, ezért alkalmas olyan ételekhez, ahol szüksége van hámozatlan burgonyára.

Bónusz: édesburgonya

Ez az egyik legtáplálóbb zöldség. Különböző színekben, méretekben és formákban kapható. Az édesburgonya eredetét illetően fontos megjegyezni, hogy technikailag nem is igazi burgonya, csak gumói nagyban hasonlítanak a burgonyáéra. Kétféle édesburgonya létezik - a vörös és a sárga. A burgonyához képest több cukrot és keményítőt tartalmaznak, és nagyobb a tápértékük is. A legelőnyösebb a vörös édesburgonya fogyasztása, mivel ez több béta-karotint tartalmaz. Főzhető vagy süthető, kiváló süteményekhez, palacsintákhoz vagy tésztákhoz. Desszertekhez is tökéletesen alkalmas, készíthetünk belőle muffint és íze jól harmonizál a fahéjjal.



https://tesco.hu/hello/receptek/sajtkremleves-edesburgonya-chipssel/288038/

Legnépszerűbb burgonya-ételek

Hasábburgonya


Mondhatjuk, hogy világszerte az egyik legnépszerűbb étel a sült krumpli. Nemcsak a kolbászok, vagy szalonnák és húsok kiváló kiegészítői, hanem a cukkini, tofu vagy más zöldségek vegetáriánus változatai mellé is remek köret lett, a gyerekek és felnőttek számára egyaránt.

Az alapvető sült krumpli receptjének egyetlen háztartásban sem szabad hiányoznia. Ez egy nagyon egyszerű recept - mind a kezdő konyhatündérek, mind a pénztárcáink kedvelni fogják.

A hasábburgonya olyan étel, amelyet testre szabhatunk, és hozzáadhatjuk a saját „titkos” hozzávalóinkat. Megpróbálhatjuk például a hagyományos burgonyát lecserélni édesre, illetve adhatunk hozzá némi fűszert is.


Gratin burgonya


Nem feltétlenül szükséges minden nap húst fogyasztanunk. Sok finom vegetáriánus étel létezik, amelyek hosszú ideig táplálóak és egészségesek a szervezetünk számára. Ebbe a kategóriába tartozik a gratin burgonya is egy kis sajttal összesütve. Nagyon finom, laktató és könnyen elkészíthető. Hozzáadhatunk különféle friss fűszernövényeket, fokhagymát vagy hagymát is, de izgalmas hozzávaló lehet a kecskesajt és a tejszín is.


A Gratin eredetileg Franciaországból származik és gyakorlatilag egy széles körben elterjedt kulináris technika, amelynek titka egy alacsony falú, magas hőmérsékletnek ellenálló gratin serpenyő használata. Eredeti francia receptje szerint a főtt burgonyát szeletekre vágjuk, vajjal és sajttal meghintve megsütjük, ezt követően tálaljuk.


TIPP: Próbáljuk ki a receptet sima burgonya helyett lilával. Ezzel különleges színű és ízvilágú gratinokat kaphatunk.


Majonézes krumplisaláta


Ha szeretnénk feldobni a vasárnapi rántott húst egy finom körettel, akkor keresve sem találhatunk jobb lehetőséget a majonézes krumplisalátánál. Ebédre és vacsorára is kiváló, sokféle extrával kiegészíthető, gyorsan és egyszerűen elkészíthető és nagyon laktató köret. Nincs másra szükségünk, mint néhány fej hagymára, burgonyára, tejfölre, majonézre, tojásra, majonézre, mustárra és egy kis sóra, borsra.


TIPP: Ha szeretnénk feldobni a szokásos receptet, tehetünk bele egy kis virslit, illetve a vöröshagymát lilára cserélhetjük.


Forrás: wiki.org, nazdravie.sk, unlockfood.ca


Publikálva: 4 hete
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!

Szeretettel tálalva

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!