Tippek és tanácsok Húsvéti sütés: 12 sütemény és kalács receptje

Kedves háziasszonyok, porolják le gyorsan kötényeiket, vegyék elő a konyhai mérleget, tálakat, mixert és minden sütéshez szükséges eszközt! Összegyűjtöttük a húsvéti bárányka, kelt kalácsok, tekercsek és sütemények legjobb receptjeit. A kevésbé gyakorlott cukrászokról sem feledkeztünk meg, és azokról sem, akik nem fogyaszthatnak lisztet és/vagy tejtermékeket. Egy szóval: ezek a sütemények mindenkinek ízleni fognak.


Nyuszi: tojás nélküli piskótatésztából 

Ez az egyszerű nyuszika elsősorban a gyerekeknek szerez nagy örömet. Azok is fogyaszthatják, akiknek a hagyományos tojásos piskótatészta hasfájást okoz.  



Hozzávalók:

225 g teljes kiőrlésű búzaliszt

150 g kristálycukor

250 ml víz

6 evőkanál olaj

2 teáskanál sütőpor

lekvár

Krém:

250 g krémsajt
2 kanál puha vaj

1 érett banán

1 kanál citromlé

a díszítéshez kókusz és színes drazsécukorka

Elkészítése:

A lisztet, cukrot, vizet, olajat és a sütőport sima tésztává keverjük és kerek sütőformába öntjük, melyet előzőleg kibéleltünk sütőpapírral.  Ezután a krém hozzávalóit is simára keverjük.  A kihűlt kerek piskótát félbevágjuk és az egyik feléből kivágjuk a nyuszi fejét és a farkát. A másik felét megkenjük lekvárral, krémmel és megszórjuk kókusszal. A színes drazséból kirakjuk a nyuszi szemeit és orrát, majd kemény papírból kivágjuk a nyuszi füleit.

Sütés:

175°C-on 30 percig sütjük. Ezután még 10 percig hagyjuk a formában hűlni, majd óvatosan kifordítjuk belőle.


Omlós teasütemény tojás nélkül

Ebből a tojás nélkül készült  tésztából most linzer helyett szaggassunk ki virágokat, szíveket vagy tojásokat. Istenien omlós!

Hozzávalók:

500 g sima liszt

250 g disznózsír vagy növényi zsír

100 ml fehér joghurt

100 g kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor vagy vanilincukor

lekvár az összeragasztáshoz

porcukor vagy vaníliás cukor a megszóráshoz

Elkészítése:

A hozzávalókból készítsünk sima tésztát, majd kb. fél centiméter vastagságúra nyújtsuk ki. Szaggassuk ki a különféle alakzatokat, majd süssük meg. Ezután az egyes darabokat ragasszuk össze lekvárral és a tetejét szórjuk meg vaníliás cukorral.   

Sütés:
150°C -on kb. 15 percig.

Gluténmentes kókuszos sütemény

A kívül ropogós, belül puha, gluténmentes kókuszos habcsók akár két hétig is tárolható a hűtőszekrényben, feltéve, ha  nincs szem előtt.  

Hozzávalók:

300 g kristálycukor

150 g kókuszreszelék

3 tojásfehérje

3 evőkanál citromlé

Elkészítése:

A fehérjéket gőz felett kikeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a citromlevet és a kókuszt, majd jól elkeverjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és erre helyezzük kiskanállal a kókuszos masszátt, melyet legalább egy óra hosszat pihentetünk a levegőn, hogy száradjon.  Ezután rózsaszínűre sütjük, s ha már könnyen levehető a sütőpapírról, akkor elkészült.

Sütés:
130°C-on 40 percig.


Zserbó szelet

Ez a klasszikus sütemény nem hiányozhat a húsvéti ünnepi asztalról. Elkészítése talán kicsit időigényesebb, de a videó segítségével biztosan sikerülni fog. Kattintson ide és nézze meg!



Lisztmentes diós szelet

Bizonyára nem  csak a lisztérzékeny édesszájúaknak ízlik majd ez a habkönnyű, diós tészta a tojássárgából készült mázzal a tetején.  

Hozzávalók:

6 tojás

350 g darált dió

200 g kristálycukor

250 g porcukor

1 teáskanál fajhéj

csipetnyi só

Elkészítése:

A fehérjéket kikeverjük,  hozzáadjuk a kristálycukrot és kemény habbá verjük. Óvatosan belekeverjük a diót és a fahéjat, a masszát a sütőlemezre öntjük és megsütjük. A forró tésztára rákenjük a tojássárgájából készült mázat. Ezt úgy készítjük el, hogy a tojássárgákat a porcukorral sima állagú, szinte fehér krémmé keverjük.  A süteményt hideg helyen hagyjuk megdermedni és ezután felszeleteljük.

Sütés:

180°C-on kb. 20-25 percig.


Diós sütemény liszt és cukor nélkül

Ehhez a süteményhez nem lesz szükség cukorra, sem lisztre, de még a mérlegre sem.

Hozzávalók:

1 bögre darált dió

3 kanál juharszirup vagy méz

3 tojás

1 csomag túró

2 sárga banán

3 kanál kakaó

1 kanál juharszirup vagy méz

Elkészítése:

A fehérjékből kemény habot verünk, a sárgákat elkeverjük a dióval és a juharsziruppal, vagy a mézzel. Óvatosan hozzákeverjük a habot és a masszát megsütjük. A túróból, kakaóból, banánból és édesítőből kikeverjük a krémet, melyet a kihűlt tésztára kenünk. Ezután a hűtőbe tesszük dermedni, végül felszeleteljük.


Kelt kalács

Bármilyen kelt kalácsot szeretnénk készíteni, az alapja mindig az alaposan bedagasztott és megkelt tészta. Mi szinte mindegyiket ajánljuk – a mákosat, diósat, túrósat és a lekvárosat is. Nézze meg videónkat itt!


Gluténmentes mákos torta

A mandulás-mákos torta annyira könnyű, hogy még fogyókúra esetében sem lesz lelkiismeretfurdalása, ha megeszik belőle néhány szeletet.  

Hozzávalók:

250 g darált mák

200 g darált mandula

150 g porcukor

80-100 ml tej

6 tojás

Elkészítése:

A tojássárgákat és a cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a mákot, mandulát és a tejet. A fehérjékből kemény habot verünk és óvatosan hozzáadjuk a mákos-mandulás masszához. Tortaformában megsütjük. Díszíthetjük friss gyümölccsel, tejszínhabbal, vagy krémmel.  

Sütés:

165°C-on kb. 55-60 percig.


Csokoládés kuglóf tönkölybúza lisztből

A kuglóf is lehet csodás ünnepi sütemény, ha minőségi csokoládé és lédús narancs van benne. A kuglóf receptjét megtalálja itt.


Kelt diós, túrós, mákos és kakaós tekercs

A kelt, töltött tekercs a hagyományos kalácsok közül már évek óta a legkedveltebbek közé tartozik. Döntsünk ízlésünk szerint, hogy mivel töltjük meg.

Hozzávalók:

500 g rétesliszt

100 g kristálycukor

300 ml langyos tej

10 ml olaj

42 g élesztő

1 tojás a kalács megkenésére

Töltelék ízlés szerint – darált mák, darált dió, darált mogyoró, túró, kakaó, cukor, olvasztott vaj

Elkészítése:

Az élesztőt elmorzsoljuk a tej felében, hozzáadunk egy kiskanál cukrot és felfuttatjuk. Az átszitált lisztet egy tálban elkeverjük a maradék cukorral, hozzáöntjük a megkelt élesztős tejet, az olajat és eldolgozzuk a tésztát. Szükség szerint annyi tejet öntünk hozzá, hogy a tészta lágy legyen és addig dagasztjuk, amíg az el nem válik az edény falától. Ezután letakarjuk egy konyharuhával és fél óráig kelesztjük. Amikor megkelt a tészta, fél centiméter vastag téglalapokat nyújtunk ki belőle és megszórjuk az elkészített tetszőleges töltelékkel és cukorral. Olvasztott vajat csepegtetünk rá, de csak annyit, hogy a töltelék ne legyen nagyon száraz, de zsíros sem. A tésztát feltekerjük, ráhelyezzük a sütőlemezre és egy kis ideig még itt is kelni hagyjuk. Végül megkenjük a felvert tojással, megsütjük és amikor kihűlt, felszeleteljük.

Sütés:

Kb. 40 percig sütjük 200°C-on. Amikor megsült, megkenhetjük még egy kis olajjal, hogy fényesebb legyen.


Almás pite krumplis tésztából

Kevésbé elterjedt szokás krumplis tésztából süteményt sütni. Garantáljuk, hogyha egyszer kipróbálja ezt a receptet, máskor is szívesen visszatér hozzá.  

Hozzávalók:

800 g burgonya

150 g félgrízes liszt

100 g porcukor

800 g alma

4 tojás

csipetnyi só

fahéj

Elkészítése:

Az almát megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük egy tálba és megszórjuk fahéjjal. A héjában főtt krumplit meghámozzuk és finomra reszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, két tojást, sót és összegyúrjuk. A tésztát 3 egyforma részre osztjuk. Az első cipót kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, villával megszurkáljuk. Az almáról leöntjük a levet és kissé kinyomkodjuk. Az alma felét a tésztára rakjuk, majd letakarjuk a másik darab kinyújtott tésztával, ezt is megszurkáljuk villával, majd ismét a reszelt alma következik. Végül betakarjuk a harmadik rész kinyújtott tésztával. A tetejét is megszurkáljuk villával és megsütjük. 20 perc múlva a sütemény tetejére öntjük a maradék 2 darab felvert tojást és készre sütjük.

Sütés:

180°C-on kb. 40 percig sütjük.


Még sokkal több sütemény és kalács receptjét tartogatjuk Önnek a Hello Tescón!

Publikálva: 5 hónapja
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!

Szeretettel tálalva

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!