Receptek Előételek Hideg előételek Aszalt szilvás kenyér

Hozzávalók

1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só

1 dl tej

3 dl víz

3 dkg élesztő

15 dkg rétesliszt

10 dkg darált dió

3 kanál méz

15 dkg aszalt szilva

30 dkg átszitált liszt

Leírás

Az aszalt szilvát kb. egy órával korábban beáztatjuk, langyos vízben, hogy teljesen ellepje. Ha megpuhult, lecsorgatjuk, kimagozzuk, majd felaprítjuk. Közben a langyos tejet a mézzel elkeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk. A liszteket egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a sót, a darált diót, az apróra vagdalt aszalt szilvát, végül a futtatott élesztőt. A langyos vizet apránként adagoljuk, miközben elkezdjük dagasztani a tésztát. Ha már sima, nem ragacsos a tészta és kellően rugalmas, letakarjuk és félrerakjuk kelni. Amikor a duplájára nőtt megint átgyúrjuk, formázzuk és pl. teflon kuglófsütőbe rakjuk 2/3-ig. Hagyjuk a formában kelni, majd kevés tejjel megkenjük, tetejébe durvára vagdalt diót nyomkodunk és forró sütőbe rakjuk. 10 perc után vegyünk vissza a hőből és közepes lángon süssük, lassan. 40-50 perc alatt kész. Kenyérsütőgépben is elkészíthetjük. A folyamat elején kísérjük figyelemmel, milyen a tészta állaga. Ha lágy, tegyünk hozzá kevés lisztet, ha keményebb, pici vizet adjunk hozzá apránként, miközben a gép folyamatosan kever. A megfelelő állagú tészta a keverőtál alján, középen, egy cipóban helyezkedik el. Ha ujjunkkal megnyomkodjuk, rugalmas. Én a kenyérsütőgépben instant élesztőt használok. A liszt tetejére szórok 1 mk. cukrot, majd erre az instant élesztőt, ez is 1 mokkáskanálnyi. Lehet sütni kenyérformában is, ilyenkor lisztezett, vajazott formába rakjuk a tésztát és megszórjuk apróra vágott, aszalt szilvával és 160 fokon sütjük, 40-45 percig.

Oldal nyomtatása
Recept megosztása

Fedezze fel katalógusainkat


1 / 8

Receptek az Ön ízlése szerint

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
2 3 4