Hozzávalók

1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só

2 darab Tesco Finest friss tojás

½ dl tej

500 g finomliszt

1 dl tejföl

50 g porcukor (+200g a töltelékhez)

250 g margarin

20 g élesztő

½ rúd vanília

1 kanál zsemlemorzsa

50 g mazsola

3 cl rum

200 g dió

Leírás

A tésztát előző este készítjük el. Meglangyosítjuk a tejfölt, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat, vagy margarint, tetejét megszórjuk a porcukorral és a csipet sóval. Hozzáadjuk az élesztőt és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és másnapig a hűtőben pihentetjük. A tölteléknél feltüntetett mazsolát, forró vízben megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, meglocsoljuk 3 cl rummal, lefedjük, félórát érleljük benne, majd lecsepegtetjük. A töltelékhez felhasítjuk a vanília rudat, kikaparjuk a belsejéből a vanília pépet. A porcukorral együtt elkeverjük a tejben, felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a diót és (ha túl lágy) a zsemlemorzsát. Hagyjuk langyosra lehűlni. A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követően, lisztezett munkalapon, 5 ml vastag téglalapokra gyújtjuk. Az első lap tetejét, vékonyan megkenjük tojás fehérjével. A hosszabb oldalán, szabadon hagyunk 2-3 cm-t, elsimítjuk rajta a diótöltelék felét és egyenletesen megszórjuk a mazsola 1/4 részével. A két rövidebb oldalon, 2-3 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre a tésztát, majd a hosszabbik oldalán kezdve, lazán feltekerjük. Sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük. Kinyújtjuk és megtöltjük a másik 3 cipót is. Tetejüket megkenjük tojássárgájával és langyos helyen, fél órát pihentetjük, vagy addig, míg a tojássárgája meg nem szikkad. Ekkor finoman, könnyedén megkenjük a tojás fehérjével és további fél órát pihentetjük száradásig. A sütőt előmelegítjük, 180 fokra (3 fokozat). A tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk villával, vagy fapálcikával, hogy ne repedjenek és középső borda magasságra állított rácson, 30-40 percig, aranybarnára sütjük. A sütő ajtaját, 15-20 percig nem tanácsos kinyitni. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Repedés oka: Túl sok a töltelék, vagy vékony a lap, vagy nem szurkáltuk meg a tetejét eléggé.

Oldal nyomtatása
Recept megosztása

Fedezze fel katalógusainkat

1 / 8

Receptek az Ön ízlése szerint

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
2 3 4