Baba Iskolás 10 dolog, amit egy 10 évesnek tudnia kell!

A szakemberek szerint sok szülő szüntelenül "helikopterként" köröz gyermeke körül és minden apró-cseprő gondjában segítségére van. A gyermeknek így nincs lehetősége arra, hogy egyedül küzdjön meg az akadályokkal, új dolgokat sajátítson el, és megvalósíthassa önmagát. Engedje gyermekét önállósodni! Tanítsa meg a gyakorlatiasságra és olyan dolgokra, melyekre önállóan is képes, és melyekért felelősséget vállalhat. Egy tízéves gyermek már képes arra, hogy virágot ültessen, becsomagoljon egy ajándékot vagy beverje a szöget a falba.

Tudja, milyen nagyobb nevelési hibákat követ el?

7 nevelési hiba, mely gátolja a gyermeket a sikerhez vezető úton

Mit kellene tehát egy tízéves gyermeknek tudnia?


  1. Mosás

Nem kell megijednie, hiszen itt nem arról van szó, hogy tízéves gyermeke mossa a család szennyesét. Elég, ha megtanulja kézzel kimosni a ruhából a foltokat, vagy képes arra, hogy bekapcsolja a mosógépet.


  1. Virágültetés

Nem lesz mindenkiből kertész, de képes arra, hogy lapáttal kiásson egy lyukat, elültesse, majd megöntözze a növényt. A balkonon közösen is létrehozhatnak egy kis kertet.

Így válasszon virágokat az erkélyre!

  1. Szög beverése

Gyermekét bátran megbízhatja ezzel a munkával is. Először mutassa meg neki, hogyan kell csinálni, majd ezután ő is megpróbálhatja szülői felügyelet mellett. Érdemes ezt is megtanulnia, hiszen az életben előbb vagy utóbb erre a tudományára is szüksége lehet.


  1. Egyszerű étel elkészítése

Kérje meg gyermekeit, hogy segítsenek Önnek a konyhában és tanítsa meg őket például tejbegríz, tejberizs, zabkása, vagy akár egy finom, zöldséges toast elkészítésére. A főzés igen fontos gyakorlati készség, ezért jó, ha a gyerekek pozitívan viszonyulnak hozzá.


A gyerekeket már kiskoruktól kezdve vonja be a sütés-főzés tevékenységeibe

A kisgyermek 6 féleképpen segíthet a sütésben

  1. Levél vagy képeslap megírása

A levélírás által a gyerekek sok dolgot megtanulnak, többek között azt is, hogyan működik a posta, tökéletesedik az írásuk és megtanulják szerkezetileg összeállítani és leírni mondanivalójukat.


  1. A fürdőszoba takarítása

Ez talán piszkos munkának tűnik, de a fürdőszoba tisztítása által gyermeke nagyban hozzájárulhat a háztartás gördülékeny rendben tartásához, és egyúttal felelősségérzetet is ad neki. Emellett megtanulja a rend- és tisztaságszeretetet, ami szintén hasznos az életben.


  1. Tájékozódás térkép alapján

Ma már szinte minden mobiltelefonban van GPS. Ennek ellenére nagyon fontos, hogy gyermeke az alapvető tájékozódás érdekében megtanuljon térképet olvasni, és a térkép szerint mozogni – telefon nélkül is.


  1. Bevásárlás és az árak összehasonlítása

Tízéves gyermekének már nem jelenthet gondot egy bizonyos összegért történő, egyszerű bevásárlás, a megfelelő élelmiszerek kiválasztása és az egyes termékek, valamint azok árainak összehasonlítása.


  1. Sebesülés ellátása

Ez a készség fejleszti az önellátás és függetlenség érzését. Egy sebesülés ellátása olyan alapvető dolog, amit egy tízéves gyermeknek felnőtt segítsége nélkül is önállóan kellene megoldania, valamint ismernie kellene az elsősegélydoboz tartalmát és annak alkalmazási módját.


  1. Ajándék becsomagolása

Az ajándékozás művészete nagyon szép készség. Gyermekének tudnia kellene, miért kell az ajándékról eltávolítani az árcédulát, hogyan kösse meg a masnit, és hogyan adja át az ajándékot.


Forrás: www.parents.com, www.verywellfamily.com


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása