Egészséges életmód Egészség 11 ötlet a járni tanuláshoz

Lehetetlen – és nem bölcs dolog –, hogy a járni tanuló kisgyermek pelenkába csomagolva totyogjon. Tudjuk azonban, hogy szülőként a kicsi növekedése közben előfordulnak hajmeresztő pillanatok az egészségi aggódásokon kívül is.

1. Bátorítsa az aktív játékot.

A totyogó akkor egészséges, ha boldog, tehát hadd szaladgáljon. Látogassa meg a parkot, tartson versenyt a kertben, segítsen neki megtanulni a roller használatát, és ha tönkretesz otthon valamit, ne csináljon belőle nagy balhét. Helyette mondja ezt: lássam, milyen gyorsan tudod elrakni a játékaidat.

2. Keresse meg otthon a lehetséges rejtett kockázatokat.

Járni tanuló kisbabája, anélkül hogy tudná, képes lesz elérni olyan felületeket és polcokat, melyekről azt gondolta, hogy nem elérhetők a számára, tehát gondoljon rá, hogy lépcsőkorlátokat, sarokpárnákat helyezzen el, zárakat szereljen fel a fiókra, a hűtőszekrényre, a fagyasztóra, és lezárja a WC-ülőkét.

3. Hagyjon fel a dohányzással

A passzív dohányzás valóban káros, különösen gyermekeknek. A másodlagos füst kb. 4000 vegyszert tartalmaz, irritáló és mérgező anyagokat is, belélegzésével a gyermekek hajlamosabbak lesznek egy sor betegségre, többek között a hirtelen csecsemőhalál tünetegyüttesére (SIDS), asztmára, agyhártyagyulladásra, tüdőgyulladásra és hörghurutra. Aki rágyújt, miközben gyermek van az autóban, törvényt sért és megbüntethető.

4. Alaposan tisztítson le mindent

Nem kell tisztaságmániásnak lennie, de rendszeresen törölje le antibakteriális spray-vel vagy törlőruhával az etetőszék tálcáját: lehet, hogy a kicsi a parkban felszedett valami szemetet és megpróbálja megenni, de az alapvető otthoni higiéné segíthet a bacilusok és fertőzések terjedésének megelőzésében.

5. Figyeljen a védőoltásokra és az ellenőrző orvosi vizsgálatokra

A háziorvosának emlékeztetnie kell arra, mikor van itt az ideje az orvosi vizsgálatnak, de ön is jegyezze meg, mikor esedékes totyogósának védőoltása és egészségi felmérése, és emlékezzen rá, ha nem kapja meg a következő vizsgálat adatait.

6. Vigyázzon a sóra és a cukorra

Kísérje figyelemmel a kisbabájának adott minden elkészített étel sótartalmát. Még azok az ételek is sok sót tartalmazhatnak, amelyek nem látszanak sósnak, mint a gabonafélék, a kekszek és a kenyér. Egy- és hároméves kor között nem szabad, hogy napi 2 g sónál több kerüljön a gyermekek szervezetébe. Ahhoz, hogy a fogaik egészségesek maradjanak, ne fogyasszanak túl sok hozzáadott cukrot sem, ami a gyümölcslevekben, energiaitalokban, édességekben, lekvárban és süteményekben található; ha totyogósa gyümölcslevet iszik, mindig hígítsa legalább fele-fele arányban vízzel. Ha szárított gyümölcsöt ad nekik, ezt inkább étkezési időben tegye, ne nasiként.

7. Védje a finom bőrt

Totyogósának bőre rendkívül érzékeny, tehát a napfénynek kitett bőrt kenje bőséges napvédő krémmel, legalább két óránként (még felhős napokon is). A bőrt akkor is védeni kell, amikor hideg van és szeles az idő – ez megtehető az arcra, az ajkakra és az érzékeny kis orra kent vazelinréteggel. Ilyenkor adja rá kisgyermekére az összes szükséges öltözéket: csizmát, esőköpenyt és egyujjas kesztyűt.

8. Végezze el az elkészített ételek és a hűtőszekrény ellenőrzését

A kicsiknél nagyobb az ételmérgezés kockázata. Ez azért van, mert még fejlődőben van az immunrendszerük, aminek következtében kevésbé képesek leküzdeni a fertőzéseket, mint egy egészséges felnőtt. Az ételek (különösen a nyers tojás és hús) elkészítése előtt és után mosson kezet, rendszeresen mossa a mosogatórongyot és a konyharuhákat, és elkülönítve tárolja a nyers és a főtt élelmiszereket.

9. Adjon egészséges rágcsálnivalót

A kisgyermekeknek sok az energiájuk (valószínűleg Ön is észrevette már), és szükségük van egy délelőtti és délutáni rágcsálnivalóra. Jó lehetőség egy falat gyümölcs vagy rizslepény, de lehetőleg ne adjon ropit vagy édességeket.

Helyi szerkesztők számára

10. Porszívó és por

A szakértők még mindig nem tudják pontosan miért, de a kisbabák és a gyermekek különösen hajlamosak az ekcémára, szalmanáthára és más allergiákra – talán genetikai és környezeti okokból. A legtöbb kicsi kinövi ezt az állapotot. Azt a szobát azonban, ahol gyermeke alszik, takarítsa nedves törlőronggyal, porszívóval, és rendszeresen cserélje az ágyneműt, hogy távol tartsa az allergiákat. Az ágyneműt és a ruhákat mossa enzimmentes mosóporral, ami nem irritálja az érzékeny bőrt.

11. Mossa meg azokat a kis fogakat

Ne feledje, kisgyermekének szüksége van legalább naponta kétszeri, kisgyermekek számára készített fogkefével és fogkrémmel végzett fogmosásra (ahhoz, hogy biztonságos legyen, a fogkrémnek a megfelelő mennyiségű fluoridot kell tartalmaznia). Kisgyermeke kezdheti a fogmosást kevés, borsónyi fogkrémet, de mindig saját maga győződjön meg róla, hogy minden fog tiszta. Ellenőrző vizsgálatok idején mindig vigye el őket a fogorvoshoz, hogy megszokják, rendszeresen ellenőrzik fogaik egészségét – még a tejfogak esetében is fontos a szuvasodás megelőzése.Oldal nyomtatása
Cikk megosztása