Egészséges életmód Egészség 15 tipp a megfelelő babakozmetikum és pelenka kiválasztásához

Különösen az újdonsült szülők állnak nehéz döntés előtt, amikor választaniuk kell, melyik a legmegfelelőbb termék gyermekük számára. Az áruházak és boltok hatalmas mennyiségű és sokféle terméket kínálnak a gyerekek számára, melyek közül valóban nehéz választani. A szülők idegeit alaposan próbára teszi már csak egy olyan banális és mindennapi dolog vásárlása is, mint a pelenka, vagy a babakozmetikum.  Nem elég csak bemenni a boltba és levenni a polcról azt, amire szüksége van.  Figyelnie kell a termék méretére, praktikus tulajdonságaira, a babaápoló termékeknél pedig a termék összetételére és arra, hogy megfelelő lesz-e a baba bőrének. Természetesen a végső döntést az ár is befolyásolja. Szeretnénk, ha szülőként minél kevesebb stresszben volna része, ezért készítettünk egy listát arról, hogy mire kell odafigyelnie a pelenka és babaápolók vásárlásakor.  

A pelenka kiválasztásának 4 + 4 szempontja

A megfelelő pelenka kiválasztásakor elsősorban a gyermek életkora és súlya szerint tájékozódjon. Ezután következik a többi tényező, mely alapján választhat.  

Pelenka az újszülöttnek

Az újszülöttek a nagyobb gyerekekkel ellentétben nem csinálnak nagy rendetlenséget a pelenkában, mivel csak anyatejjel táplálkoznak. Viszont több folyadékot  vesznek fel, ami meglátszik a vizelet mennyiségén. Az első öt napban elég 4 – 5 pelenka, de később már naponta 7 – 10 darabra lesz szükség. Mivel a pelenkát nagyjából 3 óránként cseréli, a pelenka abszorpciós tulajdonságának itt nincs jelentősége. Az újszülöttek számára vannak olyan pelenkák, melyek elülső része a gyógyuló köldök miatt speciálisan van kialakítva.  

Pelenka fél éves kortól

A féléves gyermek már szilárd ételt is fogyaszt, ami a pelenka tartalmán is meglátszik. Ezért olyan pelenkát válasszon, mely jól áll és nem ázik át. Éjszaka is ilyenre lesz szükség, mert a gyermek éjszakai alvása hosszabbodik. Erre a célra megfelel az extra nedvszívó tulajdonságokkal rendelkező éjszakai pelenka, melynek köszönhetően a gyermek egész éjjel nyugodtan aludhat  anélkül, hogy a nedves pelenka kellemetlenül zavarná.  

Pelenka 1 – 2 éves gyermekeknek

A gyermek ebben a korban mászik, megtanul járni és sokat  mozog. Válasszon ezért elasztikus szélű, de ugyanakkor szorosan záró pelenkát. Ebben az időszakban növekszik a széklet és a vizelet mennyisége is. Ügyeljen arra, hogy gyermeke egy percig se legyen piszkos pelenkában, mert kellemetlen bőrtünetei lehetnek. A mosható anyagpelenka olcsóbb megoldás, ezért ennek lehetőségét is megfontolhatja.  

Pelenka 2 éves és idősebb gyermekeknek

A nadrágpelenka jelentősen megkönnyíti a gyermek szobatisztaságra  történő szoktatását. A gyerek könnyen tudja kezelni, s ha baleset történik, a pelenka visszatartja.

A pelenka ára

A gyermek pelenkája és a babaápolók a szülőknek havonta kb. 80 eurójába kerül. A szülők számára az egyik kulcsfontosságú szempont az ár, ami szerint a boltokban tájékozódnak. A szülői döntés utolsó szempontjának azonban az árnak kellene lennie. Előfordulhat, hogy az olcsó eldobható pelenka kellemes meglepetést okoz, s ellenkezőleg – a legdrágábbak is feleslegesen drága beruházásnak mutatkozhatnak. Eleinte tehát válasszon inkább a kisebb, bár árban nem éppen előnyös csomagolást és próbálja ki, hogy megfelel-e. Lehetséges, hogy éjszakára megfelelőbb lesz egy másmilyen márka, s napközben elég egy olcsóbb pelenka.  

Amennyiben a mosható anyagpelenka mellett dönt, ez a kezdetekben eléggé megterheli a pénztárcáját. Később viszont kevesebb költséggel jár, mert csak mosnia kell és nagyobb nadrágokat vásárolnia.  

A felnőttek értékelik a célszerűséget

Gyakorlatiassági szempontból egyértelműen az eldobható pelenka a nyerő. A babát átpakolja, a pelenkát eldobja és nincs több gondja. A mosható pelenka használata időigényesebb, mivel át kell mosnia, majd kimosni, megszárítani és vasalni.  Sok szülő a célszerűség mellett dönt: otthon a mosható pelenkát, sétára és utazásra az eldobható pelenkát használja.

Célszerűség szempontjából nagyon fontos a pelenkába történő „öltöztetés“ módja. Az olyan gyerekeknek, akiket már bilizésre szoktatunk, nagyon jó  megoldás a felhúzható nadrágpelenka.  Ezt a pelenkát egyedül is le-  és fel tudják venni, amiért természetesen hatalmas dicséretet érdemelnek.

A pelenka méretét a gyermek súlya határozza meg

Ugyanúgy, ahogy Ön sem érzékeli napközben, hogy alsóneműt visel, a babát sem zavarhatja a pelenkája. A baba biztonsága és komfortérzése szempontjából elsődleges szempont a pelenka megfelelő mérete. A kicsi pelenka ingerli a baba bőrét, amitől nyugtalan lesz. A túlméretezett pelenka viszont nem tartja meg, amit kellene.

Tipp: Az azonos életkorú gyerekek súlya eltérő, ezért a pelenkát mindig a gyermek súlya, és ne az életkora szerint vásárolja.

Komfortérzés a baba bőrének

A baba bőre  vékony és érzékeny, némely babának különlegesen érzékeny bőre van. A pelenkákban levő anyagok és vegyszerek különféle allergiás tüneteket, pelenkakiütést, viszketést, égést okozhatnak. Cserélje le egy időre az eldobható pelenkát mosható pelenkára, amint észreveszi a baba bőrének pirosodását a pelenkával érintkező helyeken. Használjon akkor is mosható pelenkát, ha sétálni, vagy utazni megy. Ha egy idő után visszatér az eldobható pelenka használatához, próbáljon ki egy másfajtát a biztonság kedvéért.

A babaápolók megválasztásában segíthet az orvos, illetve a termék összetétele

A legérzékenyebb bőrre kozmetikumot választani talán még igényesebb feladat, mint a pelenkavásárlás. Különösen akkor, ha a baba bőre túlérzékeny és már volt allergiás tünete.

Kérjen tanácsot a gyermekorvostól

A gyermekorvosok ismerik a gyerekek allergiás tüneteit, s tapasztalatból tudják, melyek azok a termékek, amelyek leggyakrabban idézik elő ezeket.  A biztonság kedvéért és a problémák megelőzése miatt akkor is kérjen tanácsot orvosától arra vonatkozóan, hogy mely termékeket kellene elkerülnie, ha gyermeke jól érzi magát és nincsenek kiütései, illetve piros foltjai.  

Figyeljen a babakozmetikum összetételére

Minden termék címkéjén fel van tüntetve az összetétele. Az itt felsorolt anyagok a termékben levő összetétel százalékmennyisége szerint szerepelnek. Érvényes tehát, hogy a legnagyobb mennyiségben jelenlevő anyag van elsőként feltüntetve, s ezt követi a többi, végén azzal az anyaggal, melyből a termék a legkevesebb mennyiséget tartalmazza. Az aloe vera, mandulaolaj, olívaolaj, vagy más természetes olajtartalmú termékekkel nem ronthat el semmit. Az olajak nedvesítik, ápolják a bőrt és védik a kiszáradástól.

Ne vásároljon olyan kozmetikumokat, melyek a következőket tartalmazzák:

  • BHA sav
  • Triklozán
  • Oxybenzone
  • Hidantoin (DMDM)
  • Bórsav (E284)
  • Bronopol (2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol)

Ne vásároljon parfümözött kozmetikumokat. Nem szükséges, hogy gyermeke illatfelhőben ússzon, mert az intenzív illatok miatt nyugtalan lehet, ráadásul parfüm nélkül elkerülheti az esetleges allergiás tüneteket.

Az érzékeny bőrnek gondot okozhatnak a tenzidek, emulgeálószerek és tartósítószerek.

Válasszon gyermekek számára gyártott termékeket

A gyerekeknek gyártott szappanok, samponok, testápolók és egyéb kozmetikai termékek nagyon kíméletesek, mivel sokkal szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük, mint a felnőttek számára gyártott termékeknek.

Törülközőből is a lágy, puha minőséget válassza, hogy ne dörzsölje a baba bőrét.

Forrás: beingtheparent.com, kaboutjie.com, parents.com, thebump.com, izdravie.sk, mojalekaren.sk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása