Tippek és tanácsok 9+1 tipp a karácsonyi túlevés ellen

Ilyenkor senki sem akarja látni az egészséges recepteket az ünnepek alatt és a fogyást elősegítő menük szintén nem túl népszerűek.

Lehet-e fogyni az ünnepek alatt is és érdekel-e valakit az egészséges táplálkozás ilyenkor? Fedezzük fel együtt, hogyan védekezhetünk a felszaladó kilók és túlevés ellen karácsonykor.


1. Ne üljünk otthon a TV előtt egész nap

A Reszkessetek betörők minden évben legalább 3 alkalommal adásba kerül, nem érdemes hát azon izgulnunk, hogy lemaradunk róla. Ha ebben az évben nem szeretnénk bűntudattal állni a mérlegre az ünnepeket követően, ne lustálkodjunk a kanapén két kiadós karácsonyi fogás között. Tegyünk egy nagy sétát minden nap akár egy egyszerűbb úticélt választva, az egész család bevonásával, hiszen nem csak a fotelben ülve lehet nagyokat beszélgetni és jókat nevetni. Ha az időjárás engedi, akár biciklire is pattanhatunk, hogy megnézzük a közeli karácsonyi vásárt vagy az ünnepi fényeket  és dekorációt a városban. Ha szerencsénk van és leesik egy nagyobb mennyiségű hó, akár szánkózni vagy hóembert építeni is kimehetünk a szabadba. 

2. Ne igyunk túl sok alkoholt

Talán nem is jut először eszünkbe, de az egész napos üldögélés mellett az ünnepek alatt jellemzően megnövekszik az alkoholfogyasztásunk is. Az első pohárral  koccintunk a vendégek érkezése alkalmából, a második is elfogy a vacsorához, majd egy az ajándékozásnál, aztán még egy és még egy. Néhány ártatlannak tűnő pohár alkoholos ital, és máris elindulnak a kilók felfelé. Próbáljunk meg idén jobban odafigyelni arra, hogy mennyit és mit iszunk, és az alkohol tartalmú italok mellett törekedjünk a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásra is. A vendégek érkezéséig forraltbor és puncs helyett igyunk inkább forró gyömbéres-citromos teát. 3. Ne együk túl magunkat

A megszokott mennyiségekkel ellentétben az ünnepek alatt átlagosan kb. 3000 kalóriát fogyasztunk el. Ez jóval több, mint egy felnőtt napi átlag szükséglete. Karácsonykor emiatt szinte mindenki felszed néhány kilót, ráadásul ez a mennyiségű étel rossz emésztéshez, gyomorégéshez, levertséghez és még több lustálkodáshoz vezethet. Ez egy ördögi kör, ugyanis ettől folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat és még kevésbé van kedvünk mozogni, amivel volna esélyünk elégetni a kalóriák egy részét. Ne repetázzunk a karácsonyi menüből csak az ízek kedvéért. Először együnk meg egy normál adagot, igyunk rá egy kis vizet, pihenjünk egyet (legalább 20 percet) hogy lássuk, valóban éhesek vagyunk-e még. Néha az agyunknak egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy érezzük, már tele van a hasunk. 

4. Erősítsük immunrendszerünket

A karácsonyi időszakban nagyobb az esély a megfázásra. Ilyenkor ugyanis rengeteg ismerőst, barátot és családtagot látogatunk meg, többet utazunk és több emberrel találkozunk az átlagosnál. Minimalizáljuk hát a kockázatot, erősítsük meg immunrendszerünket. Együnk sok friss gyümölcsöt, válasszunk egészségesebb recepteket, aludjunk sokat és igyunk sok vizet. Szervezetünk így könnyebben vehet fel a versenyt a vírusokkal. 

5. Ne stresszeljünk

A karácsony örömteli ünnep, de úgy tűnik, hogy gyakran az öröm az utolsó, amit érzünkebben az elfoglalt időszakban. A probléma forrása általában a karácsonyi költségek nagysága, főzés, porszívás, mosás és a vásárlás okozta stressz. Próbáljuk a stresszt hátra hagyni, maradjunk nyugodtak és próbáljuk megtartani a humorérzékünket. A sütemény még nem sült meg, a szobák nem csillogóan tiszták és a nagyamama továbbra is azt kérdezgeti, hogy mikor fogunk végre összeházasodni - de valóban ez a világ vége? A csudába is, a karácsony évente csak néhány nap és az évnek 365 napja van. 

6. Együnk sok vitamint

A karácsony nemcsak a stressz, hanem a karácsonyi partik időszaka is. Ezért fontos a friss gyümölcsök és zöldségek mindennapi bevétele. Helyezzünk egy tál friss salátát (nem majonézeset) és szeletelt friss gyümölcsöt az ünnepi asztalra, a diófélék és a sütemények mellett. A családi mesenézéskor tegyük egy kicsit félre a chipset és pattogatott kukoricát és vegyük elő a magokat és a gyümölcssalátát. 

Utóirat: Nem, a karácsonyi puncs gyümölcsökkel nem része a napi vitaminoknak vagy az egészséges recepteknek.
7. Főzzük meg, osszuk meg

Lehet, hogy elsőre lehetetlen ötletnek tűnik, de ételt adományozni igenis jó gondolat. Karácsonykor jellemző a túlfogyasztás és pazarlás, ne próbáljuk meg bezsúfolni a 3. doboz töltöttkáposztát is a fagyasztóba, osszuk meg inkább olyanokkal, akiknek szüksége lehet rá. Csatlakozhatunk egy helyi nonprofit szervezethez, ha van kedvünk, de gondolhatunk akár a szomszéd egyedülálló idős emberekre is. Így nem eszünk meg kínunkban mindent, ami megmarad, nem pazarolunk és másokkal is jót tehetünk. 

8. Valóban ismét éhesek lennének?

A karácsonyi asztalon roskadozó sütemények folyamatosan vonják az ember tekintetét. Így fordulhat elő az, hogy úgy érezzük, egyfolytában ennénk valami finomat. Ahelyett azonban, hogy fél óránként bekapunk valamit önkénytelenül, gondoljuk végig mire van szükségünk valójában. 

9. Figyeljünk az ételek frissességére

Karácsonykor minden hűtő, fagyasztó és étkezőasztal tele van. Emiatt sajnos ebben az időszakban fordul elő a legtöbb ételmérgezés is. Nem azért, mert nem volt elég egészséges az kiválasztott receptünk, hanem azért, mert valamit elfelejtettünk időben a hűtőbe tenni. Különösen figyeljünk a tej és tojás tartalmú ételekre és húsokra, ezek a leginkább romlandók. A kész ételeket alaposan vegyük szemügyre, mielőtt elfogyasztanánk és igyekezzünk minél hűvösebb helyen tárolni a megmaradt karácsonyi fogásokat. 

10. Válasszunk könnyebb fogásokat

Teljesen megértjük, ha karácsonykor egyszer az évben ki szeretné élvezni a szaftos, nehéz és cukros ételek adta örömöket, de érdemes figyelembe vennünk ilyenkor a testünk igényeit is, nem csak a szívünk és agyunk vágyait. 


9+1 tipp a karácsonyi túlevés ellen


https://tesco.hu/hello/receptek/forro-sajtos-zoldseges-salata/588481/


Mivel helyettesíthetünk néhány ételt?

- Attól, mert karácsony van, nem kell majonézes salátát ennünk napi háromszor. Próbáljuk meg lecserélni egy ízletes és egészséges káposztasalátára.

- Ha nem szeretjük a káposztát, akkor próbáljon ki egy másik egészséges salátareceptet.

- Helyettesítsük a majonézt például tofuval vagy próbáljuk ki az alacsonyabb zsírtartalmú tejföl és joghurt kombinációját.

- A húst és krumplit olaj helyett süssük sütőben. Helyezzük őket sütőpapírra és kevés olajat használjunk a sütés megkezdésénél. Ne felejtsük el megforgatni őket közben, hogy mindkét oldaluk jól átsüljön és ropogós legyen. 


Egészséges sütés

Az „egészséges sütés” vagy az „egészséges receptek” kifejezés sokunk számára elriasztóan hangzik, ám ezek az előítéletek nem teszik lehetővé az új ízek kipróbálását, felfedezését.


Íme néhány inspiráció az egészségesétkezéshez:

- A gyümölcsös sajttorta nem tartalmaz cukrot, mézzel édesített.

- A kókuszos-mandarinos sütemények sok vitamint tartalmaznak és karácsony illatúak.

- Sütőtök pite karamellizált diófélékkel - kiváló téli finomság.


Forrás: realbuzz.com

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása