Egészséges életmód Relaxáció 9+1 tipp felújításhoz

A nyár nemcsak a nyaralás, de a ház- és lakásfelújítások időszaka is, és sokan úgy oldják meg, hogy összekötik a kellemeset a hasznossal. Mielőtt nekilátna a felújítási munkálatoknak, olvassa el az ehhez szükséges tennivalók listáját — így később azért pihenésre is jut majd ideje.1.   Tervezzen!


Készítsen pontos tervet még akkor is, ha nem az egész lakást, hanem csak egy részét szeretné felújítani! Részletesen írja össze a teendőket, az ezek elvégzéséhez szükséges időt és az ütemezést. Legyen egy B terve is, ha valami esetleg nem alakulna az eredeti elképzelés szerint. A hátráltató események sok időbe és pénzbe kerülnek. Gondoljon olyan dolgokra is, mint az elzárt víz vagy villany, és biztosítson elegendővizet és hűsítő italt minden munkát végzőnek erre az időszakra.


2.   Készítse el a költségvetést!


Igazítsa a felújítás költségeit a pénztárcájához! Hasonlítsa össze az árakat az interneten és a boltokban – úgy is lehet spórolni, hogy az ne menjen a minőség rovására! Egyes esetekben érdemes inkább kifizetni a minőséget, főleg olyan dolgoknál, melyeket hosszabb távra vásárolunk, vagy melyek meghibásodása komoly károkat és többletköltségeket okozhatna. A hiba utáni javítás mindig drágább, mint a megelőzés.


3.     Időzítse be a felújítást!


Szánjon elegendő időt a felújításra – vegyen ki szabadságot, hogy zavartalanul dolgozhasson! Nagyobb munkálatok esetében lehetőleg minél kevesebb         családtag tartózkodjon otthon, hogy senki és semmi na akadályozza Önt a munkában.


4.    Rendelje meg a munkát, bízzon meg profikat!


A kisebb munkálatokat önerőből és barátok segítségével is elvégezheti. Nagyobb munkálatok esetében viszont keressen szakembereket — a legjobb, ha ajánlások alapján teszi ezt. A választást eldöntheti egy telefonbeszélgetés, a szabad időpontok egybeesése, de a szerződés megkötésére mutatkozó hajlam is.


5.   Kössön szerződést a felújítást végző céggel!


Egy gödör kiásásához természetesen nem kell szerződés, de ha komolyabb felújításról van szó, akkor már ajánlatos szerződést kötni a munkát végző céggel, mivel ez lehetőséget ad a későbbi esetleges reklamáció érvényesítéséhez. Előfordulhat ugyanis, hogy az elvégzett munkával nem lesz megelégedve és igényelni szeretné annak kijavítását vagy a kártérítést.


6.   Rendelje meg az alapanyagot!


A felújításhoz szükséges anyagok nem tartoznak a mindennap használt háztartási eszközök közé, ezért annak beszerzését ne hagyja az utolsó percre. Ilyenkor megtörténhet, hogy minden terve kútba esik, mivel sok ilyen jellegű anyagot előre kell megrendelni és a szállítási idő olykor néhány napban, sőt hetekben mérhető.


7.   Tegyen rendet a helyiségekben!


A munkálatok megkezdése előtt a felújításra szánt helyiségből mindent távolítson el, ami akadályozná a munkában. Ezzel időt és sok stresszt megtakaríthat, arról nem is beszélve, hogy pénztárcája bánja, ha a munkásoknak várakozniuk kell, amíg Ön rendet rak.


8.   Jelöljön ki a házban egy tiszta helyet


Amikor mindenhol kosz, por, kábelek és szerszámok lesznek, jólesik majd meghúzódni néhány percre egy tiszta helyiségben és megpihenni, vagy kultúrált körülmények között enni valamit.


9.    Hová tegyük a hulladékot?


A hulladék mennyisége a felújítás mértékétől függ. Érdeklődjön, hogy hová és hogyan lehet elszállítani, miképp lehet egy konténert beszerezni és biztosítani az építési törmelék elszállítását.


10.   Saját magára is gondoljon!


Ennyi teendő közben az emberek hajlamosak megfeledkezni az ételről. Töltse le mobiljára a Tesco Online Bevásárlás applikációt, rendeljen online és a  Tesco kiszállítja Önnek a friss élelmiszereket. Így nem veszít időt a bevásárlással, és minden kéznél lesz, amire szüksége van.


Forrás: familyhandman.com, domztehliy.skOldal nyomtatása
Cikk megosztása