Egészséges életmód Relaxáció A 4 – 7 – 8 technikája pár perc alatt segít elaludni

Az ember naponta átlagban kevesebb, mint 7 órát alszik. Természetesen a hajnalig tartó hánykolódás oka az ágyban a stressz, a szorongások, de a használt gyógyszerek is.

Lefekvés előtti lazítás

Sokkal egyszerűbb lesz a nyugodt elalvás, ha alvás előtt bizonyos időre megáll és próbál pihenni. Olyan aktivitásokat végezzen, melyek kellemesek az Ön számára és nyugalmat ébrsztenek. Meditáljon, jógázzon, hallgassa kedvenc zenéjét, vagy olvasson. Fontos, hogy a fejéből kizárja alvás előtt a környezetet, a stresszt és a kötelességeket. Testét és tudatát hangolja az álom világára és a nyugalmas álomra.

Ellenőrizze tányérját

A jó alvást megzavarhatja az is, ha az esti órákban nem megfelelő ételeket eszik. Legyen fontos Önnek, hogy mi kerül a tányérjába. Részesítse előnyben a könnyű és egészséges nyersanyagokat, melyek segítik az elalvást. Kerülje a túlzott alkoholfogyasztást, a zsíros és nehéz ételeket. Igyon elegendő folyadékot, mely a szervezetet megtisztítja, válasszon tripofán (egy aminosav, melyből testünk a melatonin alváshormont állítja elő) tartalmú ételeket.

Rendezze gondolatait és engedje el a felesleges dolgokat

Előfordul, hogy az ágyban fekve azon gondolkodik, mire nem jutott ideje és milyen kötelességek várják másnap? Tegyen rendet gondolataiban és kötelezettségeit nyugodtan jegyezze fel egy papírra. Bölcsebb a reggelre halasztott döntés. Ha álmatlanság gyötri, tegyen rendet a hálószobában is. Kapcsolja ki az összes világító kijelzőt, tegye el a mobiltelefont, de az órát is. Nincs attól stresszesebb, mint az ágyban átvirrasztott állapotban töltött percek és órák számolása.

Alvásrutin

Tanítsa meg testét egy bizonyos rendszerben működni. Ha nem tud elaludni és a báránykák számolása az őrületbe kergeti, alakítson ki egy alvásrutint. Minden nap igyekezzen lefeküdni ugyanabban az órában és ne éjszakázzon feleslegesen. Minden nap ugyanakor keljen, még hétvégén is. Szervezete ezt a rendszerességet néhány kísérlet után biztosan megszokja.

A légzés technikája

Ha már megpróbált mindent és semmi nem segít, tanulja meg az egyszerű és hatásos 4-7-8 légzéstechnikát. Száját csukja be, lélegezzen az orrán át és számoljon négyig. Lélegzetét tartsa vissza, amíg elszámol hétig. Utoljára szájon át fújja ki a levegőt addig, amíg nyolcig számol. Ismételje meg a technikát legalább 4-szer úgy, hogy nyelve hegyét a szájpadlásához támasztja. Ezzel a technikával rákényszeríti a központi idegrendszert, hogy fokozatosan lazítsa el merev testét.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása