Egészséges életmód Fitt életmód A foci szabályai (nemcsak) nőknek

A foci-világbajnokság Oroszországban már június 14-én megkezdődik és egy egész hónapig  tart majd, ami a két hétig tartó olimpiától is hosszabb időtartam. Talán az Ön partnere is azt tervezi, hogy hosszú hetekre sörrel és barátaival beül a tévé elé, s a jelentéktelen meccseket is  szenvedélyesen kommentálja majd.  Ne vegye el ezt az örömét, hiszen világos, hogy attól még, ha a spanyolok vagy az argentinok nyernek, a kenyér nem lesz olcsóbb. Nyilvánvaló, hogy ő elégedett a tévé előtt, s Ön a mi segítségünkkel váratlanul megcsillogtathatja magát.


„A futball a világ legelterjedtebb, legnépszerűbb és legnagyobb mértékben figyelemmel kísért sportja, mivel több, mint 200 ország 250 millió sportolója űzi, mindemellett a világ országainak aktuális száma ma 206. A foci Angliában jött létre és szabályai 1863-ban voltak felállítva. Az is igaz, hogy Kínában már időszámításunk előtt a 3. században létezett egy ehhez hasonló játék! A futball-világbajnokságot nagyobb figyelem kíséri, mint az olimpiai játékokat és 1930-tól négyévente kerül megrendezésre,“ kezdi bevezetőjét Martin Rybár, akinek riportjait a Šport napilapban olvashatjuk.


A focisták szexik!
Ha már nem érdekelné a pályán röpködő labda figyelése, legalább összpontosíthat  a játékosokra. Ellentétben a hokival, ahol a játékosok sisakkal a fejükön és bebugyolálva játszanak, itt van éppen mit nézni. Sőt, némely csapat olykor előhúzza a szűk szabású focimezt, ami megmutatja a játékosok formás alakját. „Emlékszem, hogy egy világbajnokságon ilyenekben játszottak az olaszok, vagy a kameruni játékosok, akik valóban nagyon izmosak voltak. A foci kiváló kondíciót igényel és a focisták kitűnően edzettek.  Valójában nagyon igényes kilencven percig kitartóan futni a legmagasabb szinten,“ jegyzi meg elismerően Martin, aki semmiképpen sem illet minden hölgyet a „sportközömbös“ jelzővel. „A focista játékvezető hölgyeknek ez kötelező, efelől nincs kétség. 2017 szeptemberében például először a német bajnokságon volt női játékvezető,  Bibiana Steinhaus és kitűnően megállta a helyét. A játékosok barátnői vagy feleségei is bizonyára kiismerik magukat. Bár olyan történetet is hallottam, hogy a játékos két gólt adott és a barátnője a meccs után állította, hogy egyet sem látott... Hát nem tudom, hová nézett, hiszen bizonyára örülnie is kellett.“


A futball szabályai


A foci szabályait illetően nem nehéz  a tájékozódás. A focit két csapat játssza egymással, mindegyikben 11 játékossal – egy kapussal és 10 mezőjátékossal. Ezek nem játszhatnak kézzel és a vállukkal, míg a kapus kezével elkaphatja a labdát, vagy kilökheti. Nem foghatja meg azonban a kezébe, és nem lökheti ki saját büntetőterületén kívülre, mert piros lapot kap és el kell hagynia a pályát. A pálya méretei 105 x 68 méter.


A játék célja gólt rúgni (az anglol goal szóból), tehát a labdát az ellenfél kapujába juttatni, természetesen csak lábbal, vagy más testrésszel a kezeket kivéve.


A foci játékideje 90 perc, két félidőre osztva, ami 2 x 45 perc, közötte egy 15 perces szünettel. Az idő mindig megy, nem áll meg a játék megszakításakor úgy, mint a hokiban. A játékvezető ügyel arra, hogy a csapatok ne húzzák az időt, az időhúzásért sárga lappal kell büntetnie a játékost.


Minden csapat három focistát cserélhet le, de az a játékos, aki már lejött a pályáról, már nem mehet vissza és nem is válthat fel mást.


A ligameccsek (az országokban folyó bajnokságok) mérkőzése végződhetnek döntetlennel (0:0, 1:1, 2:2), de a világbajnokságokon vagy egyéb kategóriájú turnékon a döntetlen eredmény után 2 x 30 perces hosszabbítás, vagy „tizenegyes“, azaz a labda fehér kijelzésű pontról történő ellövése.  


Alapvető futballkifejezések
Martin Rybár hősies feladatot vállalt – világosan és röviden elmondja az alapvető fogalmakat, hogy tudjuk, mi történik a pályán, ha valaki sárga lapot kap és megérthessük, mit jelent a fociban a les szó jelentése.


A les (offside) – talán az egyik legnehezebben megérthető szabály. Az utóbbi években több módosítás is történt és merem állítani, hogy e szabály minden törvényszerűségét pillanatnyilag még a férfiak sem ismerik. A mérkőzés és a játékon kívüli felállás figyelésekor azonban hosszútávú tapasztalataikból merítenek, az évek hossú során már megéltek néhányat.
Az offside szó (magyarul: les) az angol offside szóból ered és jelentése játékon kívüli felállás. A szabály a kapus és a védekező csapat védelmére született. A játékos egyszerűen nem kaphat labdát az ellenfél védővonala mögé. Ha ez így lenne, egy (vagy akár többen is) az ellenfél kapusához állnának és mindig ott lennének. Ez teljesen megváltoztatná a futballtaktikát. Eltűnnének a labda középpályás átadásai, elég volna elrúgni előre a labdát egy hosszú lövéssel. Egyszerűen kifejezve, az átadás pillanatában a támadó játékos és a kapus között még legalább egy védőnek kell állnia, hogy a támadó ne álljon lesen és a játék tovább folytatódhasson. A lest a játékvezető segédje, köznyelven a partjelző ítéli meg, akinek feladata szüntelenül figyelni a csapat védővonalát, mely saját pályája térfelén védekezik.


Play off vagy selejtező – egy felsőbb verseny, mely során a csapatok az előbbrejutásért, vagy a világ-, Európa-bajnokságon vagy más kontinensek bajnokságain való részvételért versenyeznek. A play off kifejezés azonban gyakrabban a hokiban használatos. Egyébként a selejtezőt nem kell összetéveszteni a felsülés szóval, mert már ezt is hallottam a nőktől.


Túlerő – ha az egyik csapatnak több játékosa van a pályán, mint az ellenfél csapatának, mert a játékvezető annak egy játékosát kizárta. Ezt a kifejezést azonban sokkal inkébb a hokiban használjuk. A fociban nem mondjuk, hogy a csapat túlerővel játszik, bár ez tulajdonképpen a játékos kizárása után valójában igaz.


Fault (szabálytalanság) – az angol foul szóból ered és az ellenfél játékosa felé irányuló tiltott bevatkozást jelenti. A büntetés szabadrúgás, vagy büntetőrúgás, népiesen tizenegyes, vagy büntető (11 m-ről a fehér pontjelzésről, de csak abban az esetben, ha a szabálytalanság a büntetőterületen, azaz a tizenhatoson belül történt, mivel határvonala kijelölt és 16 méterrel a kapu vonalától párhuzamosan levő mezőben végződik). Súlyos és kíméletlen szabálytalanság esetén a játékvezető sárga vagy piros lappal is büntetheti a vétkest. A mérkőzés alatt szerzett két sárga lap után automatikusan piros lap következik. Különösen súlyos szabálytalanságért (az ellenfél megrúgása vagy megütése a félbeszakadt játékban), az ellenféllel való verekedésért, vagy a játékvezető inzultálásáért rögtön piros lap jár.  


A piros lap a legsúlyosabb büntetés, amit egy mérkőzésen a játékos kaphat. Ezután el kell hagynia a pályát és csapata emberhátrányban játszik tovább. Vigyázat, ha a játékvezető egy csapatból több, mint négy játékost kizár, a mérkőzés befejeződik, a focit nem játszhatja hat játékosból álló csapat.


Centerezés – a labda középre adása a pálya széléről.


Hetrik (mesterhármas) – a kifejezés az angol hattrick szóból ered és ugyanazon a mérkőzésen ugyanazon labdarúgó három gólját jelenti. A mesterhármast a futballjátékos kitűnő teljesítményének tekintik.


Standard helyzet – ide tartozik az összes rúgás, ha a játék megszakad és a labdát a szabálytalanság helyéről rúgják el. Ez lehet közvetlen rúgás, közvetett rúgás, büntetőrúgás vagy szögletrúgás.


Közvetlen rúgás – szabálytalanság után következik


Közvetett rúgás – általában tiltott kézhasználat után következik. A kapus csak egyetlen esetben nem érintheti meg a labdát, amikor a védő szándékosan átpasszolja neki a labdát. Ekkor nem foghatja kézbe a labdát, mert ezt népiesen szólva kis hazaadásnak nevezik. Amennyiben érinti a labdát, az adott helyről közvetett rúgás következik. Közvetlen és közvetett rúgás esetén a védekező csapat „falat“ alkothat.


Büntetőrúgás – szabálytalanság, vagy a büntetőterületen belüli tiltott kézhasználat után következik. Ez egy standard helyzet, melyből a legkönnyebb gólt adni, mivel a játékos csak 11 méterre a kaputól rúg labdába. Ebben a pillanatban csak a labdába rúgó játékos és a kapus áll egymással szemben.


Szögletrúgás – mind közül talán a legegyszerűbb, a szögletet jelző zászlótól rúgják és csak akkor, ha a labda a védőjátékostól a kapun kívülre a kapuvonal mögé pattan.


Bedobás – népiesen aut, az egyetlen standard helyzet, amikor a játékos az oldalvonal mögül dobja be a labdát a pályára, miután az a pályaszélen elhagyta a pályát.

VAR - azaz videóbíró. Az a legújabb és legérdekesebb szabály. A meccsek alatt játékvezető asszisztensi feladatokat lát el és a játékvezető döntéseit hivatott segíteni vitás esetekben, videofelvételek alapján.


Ha még így sem nyűgözte le a foci, készítsen szurkolójának valami harapnivalót és a szabadidőt használja ki kedve szerint.  

Fotó: Martin Rybár archívuma

Forrás: Telegraph

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása