Bárhol, bármikor elvégezhető, nem kell hozzá semmilyen különleges felszerelés, csak Ön és a motiváció.

Csökkenti a vérnyomást

Ha minden nap csak körülbelül 10 percet gyalogol kissé intenzívabb tempóban, akkor jelentőségteljesen csökkentheti a vérnyomását. A gyaloglás segít a stroke és egyéb szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is, mivel megdolgoztatja a szívét és tüdejét is, igazi kardio edzésnek számít.

Az egész testet megmozgatja

A gyaloglás során nem csak a testünk egy részét vesszük igénybe, hanem annak szinte minden szegletét. Ha elég intenzíven sétál, akkor a karja is lendületesen mozog a lábaival együtt; a vállai és a hátadis követi a mozdulatokat; és bár a feje nem mozog, az, hogy egyenesen kell tartania azt, szintén megdolgoztatja az izmait.

Barátokkal, családdal is lehet

Ez a sport akár a barátaival vagy családjával eltöltött minőségi idő része is lehet, az intenzív gyaloglás közben ugyanis még lehet beszélgetni (bár lehet, egy idő után nehézkessé válik), de még ha csendben sétálnak egymás mellett, akkor is együtt csinálják – és még a szervezetének is jó tesz vele!

Megelőzi a cukorbetegséget

A rendszeres testmozgással megelőzhető a vércukorszint növekedése, ezzel pedig a cukorbetegség is. Ha hetente csak 2 vagy 3 órát gyalogol, azzal máris nagy mértékben elősegítette ennek a betegségnek a megelőzését.

Erősíti a csontokat

Épp ezért olyan jó sport a gyaloglás az idősebbeknek is, ugyanis erősíti a csontokat. Mivel a gyaloglás során végig állva helyez súlyt a csipőjére és a lábaira, ezért ezeken a területeken ez a fajta edzés nagyon jót tesz a csontoknak, az izmoknak és az egyensúlynak is.

Feldobja a napját

Mint minden mozgás, így a gyaloglás is energiával tölt fel, nem csak az egészségét, de a kedvét is javítja. Emellett az önbizalmát is növeli és elűzi a rossz gondolatokat. Ezt a pozitív hatást feldobhatja még egy kis zenehallgatással is, gyaloglás közben ugyanis semmi nem állítja meg abban, hogy fülhallgatót dugjon a fülébe és kizárja a világot, miközben testileg-lelkileg is felfrissül.

Forrás: Webbeteg, Liked

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása