Baba Gyermekek egészsége A gyermek immunrendszere

A nyári szünidő elteltével a gyermek immunrendszere, miután újra közösségbe kerül,  leterhelődik. Az új emberekkel való találkozás egyidejűleg azt is jelenti, hogy új kórokozókkal is találkozik. A gyengébb immunrendszer ezekkel nem képes megküzdeni, aminek eredménye az eldugult orr, nátha, köhögés és láz. Ugyanakkor valójában nem kell sok a gyermek ellenállóképességének növeléséhez– erősítik az élelmiszerek, a pihenés és a mozgás.   

Mi az immunitás és az immunrendszer?

Az immunrendszer egyszerűen kifejezve a sejtek, szervek, szövetek és molekulák összessége, melyek védik a szervezetet az idegen anyagoktól – antigénektől. Antigének nemcsak a vírusok és baktériumok lehetnek, de a daganatok, vagy az átültetett szervek is. Az immunitás tehát a szervezet képessége reagálni az antigénekre és megsemmisíteni azokat. Gyermekét a működőképes immunrendszer tartja egészségesen.

Tudte-e hogy...

... az egész immunrendszer súlya megközelítőleg 1 kg?

A gyermek immunrendszere évente háromszor nagy megterhelésnek van kitéve: amikor a szünidő után közösségbe lép, télen és tavasszal. Ezekkel a fertőzésekel a kellően erős immunrendszer képes megbírkózni, vagy elkerüli őket, illetve gyorsabb és enyhébb lefolyásúak. Azok a gyerekek, akik legyengült immunrendszerrel rendelkeznek, mert étrendjük nem megfelelő összetételű, keveset alszanak, allergiásak, élelmiszer intoleranciában, emésztési vagy egyéb problámákkal, illetve egyebekkel küzdenek, gyakorlatilag egészen nyárig kisebb szünetekkel egyfolytában betegek.

Az immunrendszert gyengíti:

Nem megfelelő összetételű étrend

Túl  sok édesség, rejtett cukortartalmú élelmiszerek, a kevés vitamin és ásványi anyag a friss élelmiszerekben terhelik az emésztőrendszert és gyengítik az immunrendszert. A nem természetes adalékok feldolgozásával elfoglalt szervezetnek az kevés energiája van az immunitás kiépítésére.  

Kevés alvás

A gyerekek alvásigénye az életkortól függ és naponta akár 12 óra is lehet. A melatonin hormon alváskor képződik és az alacsony hormonszint kedvezőtlenül befolyásolja a teljesítőképességet, az elalvást és a hangulatot is.  

Stressz

Nem is gondolná, de a gyerekek éppúgy ki vannak téve a stressznek és szenvednek tőle, mint a felnőttek.  A magasabb kortizol- és adrenalinszint gyengíti az immunrendszert. A gyerekek számára ezért fontos az aktív pihenés. A gyerekeknél játékkal, kreatív tevékenységekkel, olvasással oldható a stressz, de segít ebben az ölelés és a megfelelő szülői odafigyelés.  

Allergia

Az immunrendszer az allergia esetében túlzottan reagál, ami azt jelenti, hogy rendkívül le van terhelve az allergénekkel folytatott harccal. Ezért már nem marad sok ereje felvenni a harcot az antigénnel.  

Emésztési zavarok

Az emésztőrendszer az emésztési zavarok miatt nem képes megfelelően hasznosítani a táplálékban levő értékes anyagokat, melyek aztán hiányoznak a szervezetben, ami az ellenállóképesség csökkenését okozza.

Idő előtti lázcsillapítás

Szervezetünk a fertőzéssel szemben magasabb testhőmérséklettel reagál. Jelentősen lassítja az antigének növekedését és szaporodását, bestartolja az immunrendszert és növeli a fehér vérsejtek aktivitását. Ezért ne nyomja le a 38 °C-os lázat. Igyon sok folyadékot, feküdjön és egyen könnyű ételeket.

Túlzott antibiotikum fogyasztás

A szokványos gyerekbetegségek 80 %-át vírusok okozzák. Antibiotikummal azonban csak a bakteriális fertőzéseket gyógyítják. A vírusok ellen nem hatásosak és feleslegesen leterhelik a szervezetet.

A nem kikezelt betegségek

A szülők sokszor a nem teljesen felgyógyult gyerekeket is közösségbe küldik, akik a fertőzést tovább terjesztik és ugyanakkor fogékonyabbak egy újabb fertőzéssel szemben.

Eltúlzott higiénia

A tiszta háztartás, a hazaérkezés utáni és étkezés előtti kézmosás rendben van.

Viszont ha otthon azon igyekszik, hogy a legtisztább, sőt steril környezetet teremtsen és gyakran megköveteli gyerekétől a kézmosást, megtiltja neki, hogy megérintsen piszkos tárgyakat, ezzel csak hozzájárul az immunrendszere gyengítéséhez.  

További tényezők,

genetikai adottságok, szennyezett környezet, krónikus vagy autoimmun betegségek, élelmiszer-intolerancia, kevés mozgás, túlsúly...

Hogyan nyilvánul meg a csökkent  ellenállóképesség?

Nemcsak a gyakori betegségek, de más, külsőleg nem összefüggő tünetek is figyelmeztethetnek a gyenge immunrendszerre:

 • hosszan tartó fáradtság
 • pszichikai diszkomfort
 • pattanások, herpesz, begyulladt szájsarkak
 • szemgyulladások
 • bőrbetegségek, vírusos szemölcsök, gombás betegségek
 • gyakori húgyhólyag gyulladások
 • enyhe betegségek súlyos lefolyása, mint pl. a nátha

Mi erősíti legjobban az immunrendszert?

Nem létezik univerzális gyógyszer, táplálékkiegészítő, sem élelmiszer, melyről elmondható volna, hogy tökéletesen erősíti a gyermek immunrendszerét. Az ellenállóképesség javításához néhány tényező járul hozzá – az étrend, az alvás, az edzés és a probiotikumok.

Élelmiszerek az immunrendszer erősítésére

Az ellenállóképesség növelésének alapeleme a kiegyensúlyozott racionális étrend. A gyerekek tányérján naponta legyen friss gyümölcs és zöldség. Teljesen megfelelnek a hazai termékek – alma, körte, sárgarépa, uborka és a többi szezongyümölcs- és zöldség. A gyermek étrendjét, amennyiben nem allergiás valamelyikre,  egészítse ki elegendő mennyiségben:

 • teljes kiőrlésű termékekkel
 • hüvelyesekkel
 • dióval
 • halakkal
 • tojással
 • hússal
 • tiszta vízzel, vagy cukor- és édesítők nélküli szörpökkel vagy teákkal

Minőségi éjszakai alvás

A melatonin hormon alváskor képződik. Feladata a biológiai óra, az ébrenlét és az alvás szabályozása. Ezen kívül befolyásolja a kondíciót, a hangulatot, az alvás és az elalvás minőségét. A melatonin éjszaka háromszor gyorsabban termelődik, mint nappal.  
A gyermek nminőségi alvását biztosítja  a rendszeres lefekvés, a sötétség, a jól kiszellőztetett  szoba kb. 20 °C-os hőmérséklettel, a mobil, vagy tablet  elhelyzése távolabb az ágytól. Legkésőbb két órával a lefekvés előtt a gyermek már ne nézzen tévét és ne játsszon a mobiljával.

 A természetes edzés

Nem szükséges, hogy gyermekéből jegesmedvét neveljen. Már akkor is edződik, ha feleslegesen nem öltözteti túl és bármilyen is az időjárás, kimegy vele. Hagyja, hogy pancsoljon a vízben, mezítláb vagy fedetlen nyakkal szaladgáljon, ha neki ez tetszik. Jobb egy enyhébb megfázás, mint a gyenge immunrendszer.   

Probiotikumok

A legyengült immunrendszer erősítésének önálló fejezetét a probiotikumok képezik. Ezek a bélfalon levő természetes baktériumok. Eltávolíják a méreganyagokat, segítik az emésztést és védenek a vírusokkal és baktériumokkal szembeni. Számuk jelentősen csökken hasmenés, emésztőrendszeri megbetegedések és antibiotikumok szedésekor.

Probiotikum vagy prebiotikum?
A probiotikumok élő mikroorganizmusok. A prebiotikumok szacharidok, melyekkel a  probiotikumos mikroorganizmusok táplálkoznak.


Hogyan neveljünk egészséges gyermeket? Nehéz kérdés, de mi megpróbálunk választ adni rá!


Forrás: Babyweb.sk, primar.sme.sk, wikipedia, mindbodygreen.com, healingharvesthomestead.com, bbcgoodfood.com, kidspot.com, biopedia.sk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása