Baba Gyermekek egészsége A helyes kézmosás technikája - kisgyerekeknek

Miért kell a gyermekeknek kezet mosni?

  • Az egyszerű kézmosással tudja a gyermeke leginkább megakadályozni a baktériumok és a vírusok tovább terjedését, ami hasmenést és egyéb betegségeket okozhat. „Sok ilyen betegséget oly módon lehet továbbítani, hogy az egyik személy ürülékében lévő kórokozó a másik személy szájába jut.” - mondja Katie Greenland, a Londoni Higiénés és Trópusi Orvostudományi Intézet (London School of Hygiene and Tropical Medicine) higiénés magatartás kutatója. A kisgyermekek a felnőtteknél sokkal gyakrabban teszik a kezeiket és ujjaikat a szájukba, így sokkal fogékonyabbak a széklettel-orálisan továbbított fertőzésekre.
  • A kisgyermekek hajlamosabbak a baktériumok általi fertőzésekre az immunitásuk hiánya miatt. „A kisgyermekek sokkal jobban ki vannak ennek téve, amikor először kerülnek bölcsödébe vagy játszócsoportba, és itt találkoznak új dolgokkal és a többi gyermekkel.” – teszi hozzá Katie.
  • Az is bizonyított, hogy a kézmosás megelőzheti a megfázás és egyéb betegségek továbbadását. Ezért jó ötlet kezet mosni tüsszentés, köhögés után, valamint kidobni a használt papírzsebkendőket (különösen akkor, ha valaki beteg a családban).
  • Világviszonylatban csupán az emberek 19%-a mos kezet WC-használat után. „Ha meg szeretnénk tanítani az embereket arra, hogy bizonyos alkalmakkor mossanak kezet, akkor ezt fiatal korban kell elkezdeni” – mondja Katie. Ilyen módon, ez automatikussá válhat a gyermekeknél.”


Hogyan kell helyesen kezet mosni?


WC-használatot követően és étkezés előtt meg kell mosni a kezet. A megfelelő kézmosásnak nincs semmilyen trükkje vagy titkos módszere. Nem a technikája vagy az időtartama a legfontosabb.” – magyarázza Katie. „Hanem az, hogy használjunk szappant, illetve a végén szárítsuk meg a kezeinket. Ha szappant használunk, akkor a dörzsölésből eredő súrlódás, az öblítés, majd a szárítás a fontos. Ne legyen túl bonyolult az utasítás a gyermekek számára, például, hogy addig tartson a kézmosás, amíg eléneklik kétszer a Happy Birthday című dalt.”

6 segítő módszer arra, hogy rászoktassa kisgyermekét a kézmosásra

  1. Kezdje az alapoktól! Egy egyszerű, hozzáférhető rutin segíti a szokások gyorsabb kialakulását. Biztosítsa, hogy kisgyermeke önállóan elérje a mosdókagylót ­– ehhez szükségük lehet a saját kis fellépőjükre.
  2. Ajánljon neki gyerekszappant!„A kisgyermekek szeretik önállónak érezni magukat. Így jó ötlet, ha saját szappanjuk van – valami színes vagy rajzfilmfigurával díszített szappan sokkal mókásabb. – javasolja Katie.
  3. Figyeljen oda rá és jutalmazza!Az iskolában – és egyéb rutinszerű cselekvéseknél, mint a fogmosás – a jutalmazási rendszer hatékony módja a viselkedés nyomon követésének, így hasznos lehet ezt már a kezdetekkor bevezetni.
  4. Használjon képi emlékeztetőket!„Valamit nagyon egyszerű elvégzése, ismétlés, és végül az arra való ösztönzés, mind segít abban, hogy egy cselekvés automatikussá váljon.” – mondja Katie. Például, ragasszon vicces, szemet ábrázoló matricákat a szappantartóra, illetve a fürdőszoba ajtó belső oldalára, hogy emlékeztesse a kisgyermekeket. Katie kifejti, hogy egy más témában végzett kutatásban a becsületkasszára ragasztott, szemet ábrázoló matricák becsületesebbé tették az embereket: „Az embernek az az érzése, hogy figyelik. A szemek a társadalmi elvárásokra emlékeztetnek, illetve fizikailag jelenlévő figyelmeztetések, amelyeket a kisgyermekek láthatnak és elgondolkozhatnak rajtuk.”
  5. Mindennek legyen meg a helye!Még a felnőttek is nehéznek találhatják az új körülményeket a szokások kialakításánál, gyermekeknél ez még nehezebb. Otthon ez az új körülmény lehet akár egy eltérő mosdókagyló a házban, így győződjön meg róla, hogy az összes fürdőszobában és a konyhában helyezett-e el fellépőt, és külön szappant is a kisgyermek kézmosásához.
  6. Csak így tovább!Amikor a gyermekek kicsik, és zajlik a bilire szoktatás, nagy eséllyel Ön minden alkalommal ott lesz, hogy segítsen nekik a kézmosásban. A felnőttek elfoglaltak, így a mindennapi rutinnak egyszerűnek kell lennie.” – mondja Katie. „Példát kell látniuk maguk előtt, és minden alkalommal emlékezniük kell a mindennapi rutinra, így ez a magatartás automatikussá válik a kisgyermek számára, amikor kimegy a fürdőszobába.” Amikor a gyermekek kicsit idősebbek lesznek, a szülők emlékeztethetik őket, amikor visszajönnek a fürdőszobából vagy leülnek a vacsorához, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy megmosták-e a kezüket.
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása