Tippek és tanácsok A kemény vagy a buggyantott tojás ezentúl Önnek is sikerülni fog!

A tojást hűtőszekrényben 5–8 °C-os hőmérsékleten tároljuk. A tojások tökéletes tárolási helye nem a hűtőszekrény ajtaja, ahogyan azt a gyártók jelzik azzal, hogy a tojástartókat éppen oda helyezik el. A tojást stabil hőmérsékleten, ideális esetben a hűtőszekrény hátsó részében tároljuk. A tojás csúcsos oldalán pórusok találhatók, amelyeken keresztül oxigén áramlik a tojás belsejébe, ezért mindig csúcsos oldallal lefelé helyezzük el. A tárolási idő legfeljebb 28 nap, a tojás azonban csak a tojásrakástól számított 9 napig a legfrissebb.

Maradt néhány tojás a hűtőszekrényben, és Ön nem tudja, hogyan használja fel őket?

Hogyan főzzük a tojást?

Mielőtt belekezdenénk a tojásfőzésbe, vegyük ki a tojást a hűtőszekrényből, és szobahőmérsékleten hagyjuk felmelegedni. Így a forró vízben nem reped meg a héja, és tökéletes lesz! Ha erre nincs időnk, öntsünk a főzővízhez egy evőkanál ecetet, amelynek köszönhetően a tojások héja nem reped meg.

 1. Töltsünk meg vízzel egy edényt úgy, hogy a tojások elmerüljenek benne. De mielőtt beletesszük a tojásokat a vízbe, forraljuk fel a vizet. A vizet letakart edényben főzzük.
 2. Ha a víz forrni kezd, beletesszük a tojásokat, és az időzítőn beállítjuk a megfelelő időt:
 • 3 perc a buggyantott (posírozott) tojáshoz
 • 5 perc a lágy tojáshoz
 • 7 perc a lágy tojáshoz folyékony belső résszel
 • 10 perc a kemény tojáshoz

A tojásokat a főzést követően azonnal jeges vízbe tesszük vagy folyó hideg víz alatt lehűtjük. Így könnyebben meg tudjuk hámozni őket.A kemény vagy a buggyantott tojás ezentúl Önnek is sikerülni fog!

Hogyan hámozzuk a tojást?

A tojás gömbölyű végével kezdjük, amelyben levegőbuborék rejtőzik. Ha a buborék szétpukkad, a héjat könnyebben el tudjuk távolítani. A tojásról egyszerre kell eltávolítanunk a héját és a vékony fehér membránt, amely a héj alatt körülzárja a tojást. A hámozáshoz a hüvelykujjunkat használjuk.

A másik módszer valamivel egyszerűbb. A főtt tojást hideg jeges vízben lehűtjük. Ezután kivesszük a tojást, mindkét végét például a konyhalaphoz koppintjuk. A tojást letesszük a munkalapra, és a tenyerünkkel előre-hátra gurítjuk. A tojás héja így könnyen eltávolítható, töredezett hálóvá alakul. A görgetéshez megfelelő erőt használunk úgy, hogy a tojást ne nyomjuk túlságosan össze.

A posírozott, vagyis buggyantott tojás készítése nem tudomány

Mindig csodálkozik azon, hogyan tudnak az étteremben vagy a televízióban mindig tökéletes posírozott tojást készíteni? Önnek is sikerülni fog, csak egy kis gyakorlat kell hozzá! A buggyantott tojást mindig friss tojásból készítjük, ellenkező esetben megtörténhet, hogy a fehérje nem marad egyben.

 1. Előkészítünk egy vízzel teli edényt és ecetet. Egy liter vízre egy evőkanál ecetet használunk.
 2. Beleütjük a tojást egy bögrébe. Mindig csak egy posírozott tojást főzzünk egyszerre, soha ne többet!
 3. Felforraljuk a vizet, majd mérsékeljük a lángot. A vízben egy evőkanál segítségével örvényt hozunk létre. Az örvény közepébe beleöntjük az előkészített tojást.
 4. Kb. 3 percig főzzük. Segítségül vehetünk egy evőkanalat, hogy a fehérje jól körülvegye a tojássárgáját.
 5. A buggyantott tojást lyukas merőkanál segítségével vegyük ki.

Forrás: deliciousmeetshealthy.com, zbynekmlcoch.cz, recepty.cz

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása