Egészséges életmód Egészség A kisbabámnak refluxa van?

Refluxról akkor beszélünk, amikor a kisbaba gyomrának tartalma – és ez lehet tej vagy sav – feljön a nyelőcsőbe a kisbaba szája felé.

A legtöbb kisbabának van némi refluxa, mert a nyelőcsöve végén lévő szelep, ami olyan, mint egy, az élelmiszernek útját álló kapu a gyomorhoz, még nem fejlődött ki teljesen.  Ennek eredményeként sok kisbabánál valamiféle felöklendezés jelentkezik, azaz egy kis tej visszajön, amikor büfiznek. Ez normális, és igen gyakori.

Amikor azonban erős sav jön fel a kisbaba gyomrából, ez nem normális, és igen fájdalmas lehet számára. A szelep-kapu az első év folyamán erősödik, ezért a természetes reflux esélye nő a kisbaba növekedésével.

Amikor a kisbabának refluxa van, ez valóban éget, igen fájdalmas, és nagyon lehangoló lehet a kisbaba számára. Olyasmi ez, amit általában fiatalabb kisbabáknál látható, akiket kizárólag tejjel táplálnak, és akik több időt töltenek fekve. Kevésbé válik ez problémává, amikor a kisbabák már többször felülnek, és áttérnek a szilárd táplálékra, ami könnyebben megmarad a gyomorban.

Gyakori a reflux a kisbabáknál?

A kisbabák körülbelül 50%-át érinti ez bizonyos mértékig az első három hónap folyamán, de csak egy csekély kisebbség számára válik problémává. A 10 hónapos kor elérésével a refluxos kisbabák száma körülbelül 5%-ra esik vissza, mivel a szelep-kapu erősödik, és a gyomortartalmat szilárdan visszatartja.

Mik a reflux tünetei a kisbabáknál?

A reflux tünetei a kisbabáknál a következők lehetnek:

  • Fájdalom vagy diszkomfort-érzés etetéskor, mint például a hát görbítése, a tej visszautasítása és a sírás
  • Gyakori hányás vagy a tej kiköpése (nagyobb mértékben, mint amit általában látunk a felöklendezés során, ami csupán körülbelül egy kávéskanálnyi)
  • Gyakori köhögés, éjszaka is, a megfázás jelei nélkül
  • Gyakori felébredés éjszaka, különösen körülbelül 45 perccel az elalvás után, ami rövidebb, mint egy teljes alvási ciklus
  • Alacsony súlygyarapodás, vagy éppen fogyás
  • A csendes refluxot nehezebb észrevenni, mert a kisbaba lehet, hogy nem adja ki a tejet. Látszódhat azonban, hogy fájdalmat érez, amikor nincs függőleges helyzetben, és makacsul köhög

Hogyan előzhetem meg a kisbabám refluxát?

Az etetés kis mennyiségű és gyakori legyen, hogy a kisbaba gyomra ne nagyon teljen meg. Egyes szülők hasznosnak tartják azt, hogy kisbabájukat 45° szögben megtámasztják etetés után, akár egy babaszékben, akár csak ülve tartják őket, hogy engedjék letelepedni a tejet a gyomorban. Próbálja ki ezt legalább fél óráig minden etetés után – illetve hosszabb ideig tápszer esetén, mert annak emésztése hosszabb ideig tart.

Egyes szülők úgy találják, hogy az is segít, ha kicsit felpolcolják a kisbaba ágyának fejoldali végét néhány téglával, úgy, hogy a kisbaba feje kissé emelt legyen a test többi részéhez képest. Kerüljük a szűk ruházatot a kisbabán – különösen az olyan ruházatot, amely túl testhezállónak érződik a kisbaba hasa tájékán, mert ez elősegíti a gyomortartalom visszanyomását.

Ha azt veszi észre, hogy a kisbaba bizonyos testhelyzetekben lehangolt, segíthet, ha a kisbabát egy csecsemőhordozó szíjjal szállítja, ami komfortosan és egyenesen tartja őt. Próbálja meg minimálisra csökkenteni az autóülésen és babakocsiban töltött időt, mert a kisbaba kényelmetlen testhelyzetbe juthat.

Mit kell tennem, ha azt gondolom, a kisbabámnak refluxa van?

Ha úgy gondolja, hogy kisbabája a reflux jeleit mutatja, és a fenti ötletek nem segítenek, vigye orvosához vizsgálatra. A súlyosabb reflux is könnyen kezelhető gyógyszerrel.


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása