Baba Terhesség A kismama téli ruhatára: 7 alap ruhadarab, melyekre szüksége lesz

Tegnap még begombolta mostanáig viselt nadrágját, de ma már inkább nem veszi fel, nehogy elrepedjen a cipzár, vagy zavarja a baba kényelmét. Hiába, a pocak önállóan növekszik. Saját kényelme érdekében kényelmes öltözékre lesz szüksége.


Mikor kell hozzákezdeni a kismama-ruhatár vásárlásához?

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Minden várandós anyuka másképpen éli meg terhességét és minden terhesség önmagában véve más. Előfordulhat, hogy míg az első gyereknél a hatodik hónapban mág ugyanazt  famert hordta, a másodiknál már két hónppal később nem tudja begombolni. Ez azonban nem azért van, mert többet szedett fel! Egyszerűen csak más a pocak formája. Mégiscsak vannak olyan jelek, melyek arra figyelmeztetnek, hogy itt az ideje a várandós anyukák kényelmét szolgáló ruházat után nézni:

  • ha gyakrabban gombolja ki a nadrág gombját, nemcsak étkezés után
  • ha feszülnek a blúzon levő gombok és láttatni engedik, ami alatta van
  • a pulcsi alja szemtelenül megrövidül
  • az elegáns szoknyában csak kicsiket tud lépni


Hogyan vásároljunk kismama ruházatot

Valószínű, hogy az első három hónapban még viselheti szokványos ruháit.  A pocak a második trimeszter kezdetén válik jobban érezhetővé és láthatóvá. Ön is jobban fogja érezni magát és összességében élvezheti az új ruhák vásárlását, persze csak akkor, ha szívesen járja az üzleteket. A ruhavásárlás jelentős kockázata, hogy a ruhadarab nem illik majd Önnek. Egyrészt azért, mert az egyes testrészek önálló tempóban növekednek, másrészt azért, mert amint már említettük – nincs egyforma terhesség.

A kismamaruha vásárlásakor tartson észben néhány alapvető dolgot, hogy pénztárcáját is kímélje.

  1. Feszítsen és nyújtson

Ha a szabás és a szín megfelel, figyelje meg az anyagot. Eléggé rugalmas, puha, flexibilis? Eléggé szellős ahhoz, hogy ne izzadjon benne még jobban?

  1. Mozogjon

Vegye fel a kiválasztott darabot és sétáljon benne. Guggoljon le, hajoljon le, üljön le.

Végezzen szokványos mozdulatokat és közben figyelje, mennyire alkalmazkodik ezekhez az öltözék, melnyek nem szabad nyomnia, feszülnie, felkapódnia, sem lecsúsznia.

  1. Keresse a berakásokat

Az anyag berakása biztosítja, hogy a ruha pocakunkkal együtt „nőjön“. Az olyan ruha, melyen berakások vannak, ugyanúgy illik majd Önhöz a terhesség kezdeti szakaszában, mint a terhesség második felében, ráadásul mindig kényelmesen érzi majd benne magát.

  1. A ruha legyen praktikus

Lehet, hogy a kantáros nadrág kényelmes, de gondoljon csak bele, hogyan fogja levenni télen, ha  hirtelen megtelik a húgyhólyagja? Egy ruha, mely szépen kiemeli pocakját, biztosan illik Önhöz.  Kényelmesen ül benne? Vagy válasszon inkább egy hosszú szoknyát, ami szépen mindent eltakar, ha véletlenül úgy ül le, ahogy éppen kedve tartja.

  1. Gondoljon a jövőre

A kismamaruhákat csak néhány hónapig fogja viselni. Tovább használhatja őket, ha olyanokat választ, melyeket a szoptatás ideje alatt is hordhat. Válasszon olyan trikókat, blúzokat, pulóvereket, melyeket könnyen szét lehet kapcsolni, ha a baba enni kér.


Szülünk? Ezt tedd a táskádba, ha mész a kórházba!


Kismamaruhák télidőben

Tavasszal és nyáron valamivel egyszerűbb a várandós ruhák vásárlása, elsősorban azért, mert elég felvennünk egy-két rétegű öltözéket. De ősztől tavaszig úgy érezheti magát, akár egy hagyma. A réteges öltözködés ugyanis meghatározó a kismama téli ruhatárában. Nézzük mi az, aminek nem szabad hiányoznia.

Hosszú pamut trikó

Egy pamut és elasztan összetételű trikó szépen simul testéhez, s mivel elég hosszú, védi majd az egyre növekvő pocakot föntről és alulról is, valamint nem fog kilógni a nadrágból sem. A hosszú ujjú trikó megfelel egy vékonyabb felsőrész alá.


Poncsó és gyapjú ruha

Egy napon észreveszi, hogy szvetterét nem tudja mellben begombolni, s nemsokára már a pocakja sem fér bele. Csakhogy annak melegben kell lennie! A poncsó olyan, mint egy meleg pléd és pontosan azt takarja el, amit kell. Legnagyobb előnye az, hogy mérete univerzális és a várandós nőkön kimondottan jót mutat. Hasonló a helyzet a gyapjú ruhákkal is. Ilyen talán van is ruhatárában és addig viselheti, amíg nem feszül majd a pocakon. Ekkor azonban már tegye félre, nehogy tartósan kinyúljon.


Pocakos nadrág

Lényegtelen, hogy tél van-e, vagy nyár, a várandósság ideje alatt egyértelműen szüksége van rá. Ne vásároljon azonban egyszerű gumis nadrágot, vagy legginst. A kismamanadrág speciális szabású, széles, puha és elasztikus a derékrészen, mely védi a pocakot és ugyanakkor nem szorít sehol. A kismamanadrágot szinte naponta viselni fogja, ezért ne spóroljon rajta. Szerezzen be legalább két farmert, egy klasszikus nadrágot és két legginst.


Meleg harisnyanadrág

A hideg hónapokban elengedhetetlen lesz a meleg harisnyanadrág, ha inkább szoknyát és ruhákat visel. Fagypont alatti hőmérsékleteknél a nadrág alá is jól jöhet. Semmit sem ronthat el egy univerzális fekete, nem áttetsző harisnyanadrággal az irodában sem, a színes pedig feldobja kismamaöltözékét. Kerülje a mintás és tarka színeket, melyek nem állhatnak jól a dagadt lábakon.


Pocaktámasz

A rugalmas gyapjúból készült pocaktartó öv megnyújtja szokványos ruhatára darabjainak hosszát. Ennek köszönhetően még nagyobb pocakkal is viselheti kedvenc pulcsijait és topjait, melyekből már kezd kikandikálni a pocakja és a háta. A pocaktartó öv melegen tartja és a nyilvánosságon nem fenyegeti egy kellemetlen helyzet. A  fekete, fehér és testszínű pocaktartó övek univerzálisak, a merészebb anyukák színesebb változatok közül is választhatnak.


Alacsonysarkú bebújós meleg csizmák

Fenségesen fogja magár érezni a szőrmével bélelt, alacsonysarkú, cipzár és fűző nélküli csizmákban, melyekbe egy-kettő belebújik. Ezt majd akkor értékeli igazán, amikor már nehezen tud lehajolni, vagy annyira bedaganak a lábai, hogy  emiatt nem tudná behúzni a cipzárt.


Kismamakabát

Ha téli kabátja bővebb szabású, lehet, hogy a télen belefér pocakjával, vagy mérlegelni fogja egy új kabát beszerzését. Csakhogy aztán mi legyen vele? Az anyukák azt tanácsolják, hordja a férje kabátját, vagy vegyen egyet a használt ruhaboltban.  

A kismama téli ruhatára: 7 alap ruhadarab, melyekre szüksége lesz

12 gyakori egészségügyi probléma terhesség során


Forrás: whattoexpect.com, najmama.sk, modrykonik.sk, thebump.com

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása