Egészséges életmód Fitt életmód A méregtelenítés 5 alapszabálya

Elsősorban azt kell tudatosítania, hogy a méregtelenítés nem éhezést jelent. Testünk a máj, emésztőrendszer, a tüdő, a bőr, a nyirokrendszer és a vesék által naponta megszabadul a szükségtelen méreganyagoktól. A méregtelenítés folyamán csak támogatjuk a szervezet hatékonyabb tisztítását azzal, hogy kevesebb méreganyagot fogyasztunk és elősegítjük azok távozását a szervezetből.  Ne tévessze össze a méregtelenítést a fogyókúrával sem. Igaz ugyan, hogy általában gyors súlycsökkenés következik be, de ez csak egy átmeneti állapot és ez nem a méregtelenítés célja. A cél megszabadulni a a testünkben lerakódott nem kívánatos anyagoktól. „A méregtelenítés nem csupán a fogyás eszköze, hanem testünk teljes regenerációját szolgálja,“ mondja az egészséges táplálkozás szakembere  Zuzana Pavelková Šafářová


A méregtelenítésre lelkileg is fel kell készülni

„Testünkben a méregtelenítés során bonyolult folyamatok zajlanak. A szervezet nem tartja vissza a felesleges vizet, kitisztulnak a belek és a szervezet abból kezd táplálkozni, amire nincs szüksége – a beteg sejtekkel, az ízületekben lerakódott sóval, de a zsírokkal is.“

A méregtelenítés fizikai hatása mellett a lelkületet is befolyásolja. Bizonyíthatja erős akaratát, hiszen megszokott komfortzónájából kilépve saját érdekében megtagadja a hús és egyéb egészségtelen ínyencségek fogyasztását. Később majd az éhségérzettel is meg kell majd birkóznia. Ez azonban nem mindenkinek sikerül.

Ha a méregtelenítés mellett döntött, fel kell készülnie annak esetleges időszakos negatív hatásaira is. A következő átmeneti állapotokról van szó:

 • A bőr állapotának romlása

Ez annak következménye, hogy a méreganyagok a bőr pórusain és mirigyein keresztül távoznak, ami kiütésekben nyilvánulhat meg.

 • Felfúvódás, hasmenés, vagy ellenkezőleg - székrekedés

A rövid ideig tartó hasmenés nem veszélyes. A székrekedés viszont laxatív hatású ásványvízzel enyhíthő.  A hashajtókkal bánjon óvatosan, mert bár tisztítják a beleket, dehidratációt és az elektrolitok csökkenését okozhatják, valamint megzavarhatják a normál bélműködést. A bélmozgást elősegítik a természetes rostanyagok, a lenmag és az aszalt szilva.

 • Éhségérzet

A fejlett civilizáció embere megszokta az állandóan teli gyomor érzését.

 • Idegesség, fáradtság és fejfájás

Ez enyhíthő egy kiskanál méz elfogyasztásával.


Az egészséges méregtelenítés szabályai

Mielőtt még hozzákezdene a méregtelenítéshez, kérje ki orvosa vagy egy táplálkozási szakember tanácsát, hogy megelőzze az esetleges hibákat. A táplálkozási szakember testre szabott étrendet állíthat össze Önnek, tekintettel az Ön esetleges egyéni  korlátozásaira.

A méregtelenítésre általánosságban érvényes a régi ismert mondás: „lassan járj, tovább érsz“. Az étrend módosításával és türelemmel sikeresen célhoz ér.


 1. Helyezze előtérbe a zöldséget és a gyümölcsöt

Előszöris iktasson étrendjébe nagy mennyiségben friss gyümölcsöt és zöldséget. A zöldséget gőzölheti, de rövid ideig vízben is főzheti. Étrendjéből zárja ki a cukrokat és a vegyileg kezelt élelmiszereket és félkészárukat is.


Méregtelenítés ideje alatt ne fogyasszon tejet és tejtermékeket, húst és húskészítményeket, pékárut, alkoholt és ne dohányozzon.


 1. Folyamatosan igyon

A méregtelenítéshez hozzátartozik a tiszta víz fogyasztása. Ezt kiegészítheti még minőségi zöld teával, mely serkentőleg hat a szervezetre, vagy pedig speciális méregtelenítő teakeverékekkel.

Reggel kezdje a napot egy pohár szobahőmérsékletű állott vízzel, melybe kifacsarta egy fél citrom levét. A nap folyamán igyon meg legalább 2,5 liter nem édesített folyadékot. 1. Izzadni, izzadni és izzadni

A méreganyagok nagy része éppen az izzadsággal távozik.  Ezért jót tesz a rendszeres könnyű torna. A szaunában is lehet izzadni.


 1. Tisztítsa meg a levegőt

Ha ideje engedi, a méregtelenítés időszakában menjen a hegyekbe, vagy legalább tegyen hosszabb sétákat. Lélegezzen mélyeket és szellőztessen gyakran. 1. Ne feledkezzen meg a bőrről

A bőr hatékony tisztulását elősegíti az elhalt hámsejtek rendszeres eltávolítása. Erre jó a peeling. Járjon masszázsra és egy kissé kényeztesse magát. Megszabadul a stressztől és bőre sugárzik majd a boldogságtól. A mézes masszázst a méregtelenítésre találták ki.


Teste tisztításakor foglalkozzon elméjével is, mivel az is egészségének elválaszhatatlan alkotórésze. Fokozatosan távolítson el életéből mindent, ami gyötri és nyugtalanságot, vagy fájdalmat okoz önnek. Semmi sem tisztítja jobban szervezetét, mint egy kiadós nevetés!

A grapefruit és a máriatövis segít a máj méregtelenítésében


Mikor kezdjük a méregtelenítést?

Gondosan tervezze meg a böjt napjait. Készüljön fel a fáradtságra, az éhségre, a fejfájásra és az idegességre. „A legigényesebb napokat, amikor csak leves fogyasztható, tervezze lehetőleg a szabadnapokra. Böjt alatt nem ajánlatos a megerőltető fizikai és lelki gyakorlatok végzése, ajánlott tevékenység például egy hosszú séta a természetben vagy a szaunázás,“ ajánlja a táplálkozási tanácsadó és nyomatékosan hozzáteszi: „Ha Ön dohányos, korlátozza a dohányzást.“

A méregtelenítés 5 alapszabálya

Méregtelenítő zöldségleves

Mikor nem ajánlott a méregtelenítés?

Testünknek a méregtelenítés bizonyos terhelést jelent, ezért ne folytassa :

 • vírusos betegség esetén,
 • terhesség alatt,
 • táplálkozási zavar esetében – anorexia, bulímia,
 • ha rákbetegségben szenved,
 • cukorbetegség esetében,
 • vesebetegség esetében,
 • emésztőrendszeri fekély esetében, vagy más súlyos betegség esetén.

Ha tanácstalan, kérje ki orvosa segítségét.

Forrás: www.bewell.com, www.pinkfortitude.com


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása