Baba Újszülött A nagyszülők a boldog gyermekkor kulcsa

A gyermekgondozási költségek emelkedése miatt sok szülő a nagyszülőkhöz fordul segítségért, hogy vigyázzanak gyermekeikre.

A jó nagyszülők ráadásul bölcsességet, tapasztalatot, türelmet tanítanak (ki más lenne hajlandó játszani végtelenségig a "csináljunk úgy mintha...” játékot és szeretet adni számolatlanul). A nagyszülők pedig rengeteget kapnak ebből vissza, elsősorban az erős köteléket az unokával. Tehát, ha elég szerencsés és aktív nagyszülőkkel rendelkezik, itt a tanács, hogy teheti ezt gyümölcsözővé - mindenki számára.

Tanácsok a szülő részére...

  • Legyen figyelemmel a korraNem sok nagyszülő képes teljes napra biztosítani gyermek gondozást. Ha úgy látja, a gyermekkel foglalkozás kimerítő, képzelje el, ők hogyan érezhetik magukat!
  • Ne feledkezzen meg róla, hogy a gyermek felügyelete pénzbe kerül Kezdve azzal, hogy nekik kell fizetniük a benzint, amikor a gyermeket az uszodából elhozzák. Ne gondolja, hogy a nagyszülők minden költséget fizetni tudnak, különösen, ha jövedelmük alacsony. Vannak családok, akik még fizetnek is a nagyszülőknek a szolgálataikért.
  • Ne füstölögjön csendesen megsértődveHa a nagyszülők nem úgy táplálják a kicsit, ahogy azt ön szeretné, vagy túl szigorúak olyan dolgokkal kapcsolatban, amit ön megengedne, ne titkolja el, amíg aztán egyszer csak robban a bomba. A problémákat vesse fel azonnal, de megfelelő megértéssel. Akár összeállíthatnak közösen egy listát az alapvető dolgokról, így mindenki tudja, hol áll.
  • Ne veszekedjen apró dolgokonHa a nagyszülő nincs is 100%-ig tisztában brokkoli jellemzőivel és kezelésével – a legtöbb minden, amit csinál nagyszerű – engedje, hogy úgy csinálja, ahogy ő tudja. Szükségtelenül ne veszekedjen – fogadja el szüleitől a józanész szerinti dolgokat.
  • Partnere apja és anyja…Ez tényleg jól mehet, ha a kapcsolat szoros, azonban számos kismama nehezebbnek találja a partner szüleivel a kapcsolatot, mint a sajátjával. A konfrontáció elkerülése érdekében mondja el világosan, mit vár el (például a lista írásával), és legyen kicsit engedékenyebb az anyóssal/apóssal . Ne feledje: pontosan annyira szeretik a gyermeket, mint ön, még a rosszul sikerült döntéseket is a legjobb szívből teszik!

Tanácsok a nagyszülő részére...

  • Legyen pozitívNe kritizálja az unokát, vagy hogy hogyan nevelték fel, pusztán jóindulatból – ez tényleg fel tudja zaklatni a szülő önbecsülését. Ne felejtse el, hogy a szülői technikák az évek során divatba jönnek és kimennek divatból, tehát nincs igazán jó, vagy rossz módszer.
  • Építő szándékú tanácsok rendben vannak,de tegye ezt finoman, támogatólag. Mielőtt megszólalna, találja meg a megfelelő hangnemet.
  • Segítsen a ház körülEz lehet egyszerűen a teafőző felrakása, a vacsora megfőzése, bevásárlás felajánlása, szennyesek kimosása, vagy bármilyen gyakorlati segítség, biztos lehet benne, hogy hálára talál. Ne aggódjon, később még lesz idő a kisbabára is, azonban egy kimerült anyuka, vagy apuka számára egy kicsivel kevesebb házimunka nagy különbséget jelenten.
  • Tartsa szem előtt az időtBár lehet, hogy örökké szeretne maradni és játszani az unokával, legyen tudatában annak, hogy a fia vagy a lánya, illetve a házastárs hogyan érzi magát. Mindig felajánlhatja, hogy hosszabb ideig marad és segít – különösen, ha valami konkrét munka van, de ne feledkezzen meg róla, nekik is szükségük van időre és helyre.

 Ha ön a gyermekgondozó, ne féljen bizonyos alapszabályokat felállítani, és a nem megfelelő dolgokat szükség esetén finoman elutasítani. Ha rendszeresen teszi, akkor esetleg a költségekkel kapcsolatban is segítséget kell kérnie - a kirándulások és foglalkozások mind összeadódhatnak. A legjobb mindig a lehető leghamarabb beszélni róla és elmondani az esetleges aggályokat. Sok szerencsét!

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása