Baba Újszülött A pelenka nélküli módszer

A babák születésük első pillanatától kezdve kommunikálnak környezetükkel. Bár még nem tudnak beszélni, érzéseiket sírással, arcmimikával, mozdulatokkal teszik nyilvánvalóvá. Az édesanya már pár nap eltelte után meg tudja különböztetni, hogy gyermeke sírása éhséget, vagy nyugtalanságot, fájó pocakot jelez-e, vagy éppen üríteni készül. A pelenka nélküli módszer éppen ezeken a jelzéseken alapul. Nálunk ez még ritkaságszámba megy, de Afrikában és Ázsiában teljesen mindennapi jelenség a pelenka nélküli csecsemő. A bili használatát már a 9 hónapos gyerekek elsajátítják, a két éves gyerekek pedig teljesen pelenka nélkül közlekednek.

A pelenka nélküli módszer

Mosható vagy eldobható: hogyan válasszunk pelenkát?

Bilire szoktatás már az újszülöttkortól

Érettségüktől függően a gyermekek általában 18-24 hónapos korban kezdenek leszokni a pelenkáról, de az is előfordul, hogy csak 3 éves korban. A pelenka nélküli módszer esetében azonban ez már a 2 hónapos csecsemőknél megtörténik. Pontosabban, itt nem a pelenkáról  történő leszoktatásról van szó, hanem a szobatisztaság, vagyis a bili használatának kifejlesztéséről. A baba már pici kortól tanulja, hogy éppen a bili az a hely, ahol az ürítést el kell végezni, s a pelenka csak egy biztosíték baleset esetére.

Ez a kommunikáció jónéhány pelenkát megspórolhat Önnek, de főleg erősíti kapcsolatát gyermekével. 


Hogyan kezdjünk hozzá? Figyelje meg a baba jelzéseit

Úgy gondolja, hogy állandóan lesben kell állnia, hogy gyermeke mikor akar üríteni és semmi másra nem lesz ideje? Nagyon téved. Említettük, hogy a babák kommunikációja jelzéseken alapul és éppen ezeket kell megfigyelnie. A gyerekek általában ébredés után, vagy evés közben, illetve közvetlenül evés után ürítenek. Eközben jellegzetes grimaszokat vágnak, mozdulatokat végeznek, nyöszörögnek. Az idősebb gyerekek csak az ürítésre koncentrálnak és abbahagyják foglalatosságukat – a szopást, játszást, vagy megváltozik arckifejezésük. Ezek mind olyan közlések és jelzések, melyek elősegítik a pelenka nélküli módszer alkalmazását.  

Mihelyt biztosan észlelte az ürítésre utaló közléseket, mondjon valamilyen hangutánzó szót, például „sss-sss“, „psss“ és tartsa a babát (pelenka nélkül) a bili fölé. Ideális az ún. kínai bili, amit megtarthat a lába között és a babát föléje tartja. Némely anyuka a vécécsésze, vagy a mosdókagyló  fölé tartja gyermekét, mint egy gombolyagot. A döntés természetesen egyéni.

A bilin kívül szüksége lesz még nedves törlőkendőkre is a baba bőrének tisztítására és hidratálására. Baleset esetén jól jöhet a pamut törlőkendő is.  


A gombolyag póz

A babát ürítéskor tartsa „gombolyag“ testhelyzetben. A baba hátát támassza saját hasához, lábát térd alatt tartsa meg és popsiját tartsa a bili fölé. Emlékeztetésképpen ez az a póz, melyben a szülők kislányukat pisiltetik a szabadban.


Mennyi idő alatt lesz a baba szobatiszta?

Ez egyéni. Eleinte könnyebb észlelni a kakilást. Ébredés után rögtön tegye a gyermeket a bili fölé, és azonnal, amint észleli, hogy ürítenie kell. Készüljön fel arra is, hogy legelőször a gyermek nem érti meg, miről van szó. Mivel minden baba egyedi eset, ez az időszak némelyiknél kettő, másoknál négy hétig is eltarthat. Nem baj, ha nem sikerül.  Adjon a babának pelenkát és legközelebb ismét próbálkozzon.

Mikor marad tiszta éjszakánként a gyerekem?

Mikor marad tiszta éjszakánként a gyerekem?

Amikor bekövetkezik a krízis

Előfordul, hogy a baba, aki minden gond nélkül használta a bilit, egyszercsak  sztrájkolni kezd. Például akkor, amikor felfedezi a mozgás örömét és nem képes a bilin ülni.  Folytassa kitartóan a módszert. Alkalmazza a bili és a pelenka kombinációját és ne vegye figyelembe a baleseteket. A gyermek előbb-utóbb visszatér a bili használatához.


Forrás: diaperfreebaby.org, modrykonik.sk, workingmother.com

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!