Baba Terhesség A szervezet működése a szülést követő első 24 órában

Természetes, hogy mindenki számára más-más élményt ad a szülés, de az biztos, hogy a hormonok miatt az érzéseink teljesen megváltoztak, a testünk még nem épült fel teljesen a szülésből, valamint a terhesség alatt történt változásokból. A legfontosabb tudnivalókról Dr. Német Ágnessel, a Nemzeti Egészségtudományi és Szülészeti Egyetem hivatalos szóvivőjével beszélgettünk.

Kellemetlen és fájdalmas érzések a természetes szülést követően

A természetes szülést követően nem meglepő, ha fájdalmat érzünk a hüvely területén. Ennek mértéke függ a szülés körülményeitől. „Ha nem volt szükség sebészi beavatkozásra, akkor lehetséges, hogy nem lesznek fájdalmaink." – mondja a doktornő. "Ha azonban a szülés nem volt problémamentes, akkor megszokottak az utólagos kellemetlenségek." A fertőzések elkerülése érdekében tartsuk tisztán a hüvely területét, és mindig óvatosan szárítsuk meg.

Ha vannak olyan sérüléseink, amelyeket össze kellett ölteni, akkor érdemes naponta kétszer beülni egy kád meleg vízbe. Ez megnyugtatja a sebet és segíti a gyógyulást. „Ne keverjünk semmilyen anyagot a vízbe, mert az baktériumforrás lehet." – teszi hozzá.

Kellemetlen és fájdalmas érzések császármetszést követően

Ugyan a császármetszés egy gyakori és többnyire biztonságos eljárás, de akkor is egy olyan sebészeti beavatkozás, amely kellemetlenségekkel járhat. Gyakran figyeljük a sebet, hogy nincs-e elfertőződve, kipirosodva vagy megduzzadva. Minden harmadik császármetszésen átesett nő tapasztal kisebb sebfertőzést.

Súlyos vérzés

A szülés után természetes a menstruációhoz hasonló hüvelyi vérzés, amely a méhből ered. Ez attól függetlenül is megtörténik, hogy természetes módon vagy császármetszéssel történt a szülés. Érdemes alaposan felkészülni, mivel az első 24 órában különösen nagy mennyiségű vérre kell számítani.

Gyomorgörcsök

A méh összehúzódása egy szokatlan, görcsös érzéssel jár, különösen szoptatás során – ez az úgynevezett szülés utáni fájdalom. „A legtöbb nő csak enyhe fájdalmat érez, de vannak, akik számára ez sokkal elviselhetetlenebb." – állítja Dr. Németh Ágnes. A fájdalom kezeléséről kérjünk tanácsot szülészorvosunktól.

Az első anyatej

A kolosztrum egy tápanyagokban gazdag előtej, amely a kisbaba első tápláléka lesz. A szervezetünk a terhesség utolsó szakaszaiban kezdi meg az előtej termelését. "A kisbaba érintése és sírása kiváltja a szoptatási folyamat megkezdését." – mesélte el a doktornő.

Megduzzadt lábak és lábfej

A szülést követően a nők 90%-a tapasztal duzzanatot a lábán és a lábfején. A duzzadás (ödéma) általában a terhesség utolsó szakaszaiban kezdődik, mivel addigra a szervezet már túl sok folyadékot tárol, amelynek természetes távozását lelassítja a kisbaba. A kevés mozgás miatt a szülés során is kialakulhat duzzanat, de idővel a vese segít eltávolítani ezt a felesleges folyadékot. A duzzanat nem veszélyes probléma. Dr. Németh Ágnes azt tanácsolja, mozogjunk minél többet, és magától elmúlik.

Az érzéseink összezavarodtak

Mindenki máshogy éli meg az első 24 órát – ez nagyban függ a szülés folyamatának körülményeitől. Néhány nő például remekül érzi magát. „Nagyon boldogok és elégedettek, hogy sikerült túlesni a szülésen, hiszen egy hihetetlen élményen vannak túl.” – mondja a doktornő. A szülés, a körülményektől függetlenül egy különleges folyamat, ami alatt különféle érzések hosszú sorát tapasztalhatjuk meg.

Nem biztos, hogy rögtön kialakul a kötődés a kisbabával

Talán már az első pillanattól kezdve úgy érezzük, hogy a kisbaba a legfontosabb a számunkra, talán nem. Mindkét reakció teljesen normális, és nincs ok az aggodalomra. A szülés okozta fájdalom és sokk hatására még nem álltak helyre az érzéseink.

„Nem szabad bűntudatot éreznünk, ha nem kötődünk azonnal a kisbabához.” – hangsúlyozza Németh doktornő. „Ez nem fogja befolyásolni a kapcsolatunkat a gyermekkel.” A szorosabb kötelék kialakításához töltsünk minél több időt a csecsemővel. „Az érintés és a szoptatás segít az oxitocin hormon termelésében, amely fokozza a kötődés és a szeretet érzetét.”

A szülést követően önmagunkról se feledkezzünk meg. Kitartás, hamarosan minden a helyére kerül!


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása