Baba Terhesség A terhesség 8 mellékhatása, melyet a gyógyszerészek jól ismernek

Terhesség alatt a teste oly mértékű változáson megy keresztül, melyet talán el sem tudna képzelni. Ezek közül némelyikre elbűvölő ránézni, a pocaktól kezdve a fénylő bőrön át a hosszú körmökig. Néha azonban a várandósság kellemetlen mellékhatásokkal is járhat.


Az orvos helyett némelyik problémára a gyógyszerészünk is tud megoldást javasolni. Ne aggódjon a feszélyezett helyzet miatt – valószínűleg sok hasonló esettel találkozott már és könnyen, diszkréten adhat tanácsot, megfelelő gyógyszert, ami a baba számára is biztonságos. Íme a leggyakrabban eőforduló problémák listája.


Gyomorégés és emésztési zavarok


Néha olyan érzés, mintha egy vulkán készülne kitörni bennünk, ám nem kell aggódnunk a gyomorégés és az emésztési zavarok miatt. Sok terhes nőnél naponta előfordul – az angliai Országos Egészségügyi Szolgálat szerint minden tizedik nő szenved ettől várandósság alatt. Ennek legfőbb oka az izmok pihentetése a torok és a gyomor között, ami lehetővé teszi a gyomorsav szivárgását. Gyógyszerésze biztosan tud javasolni valamit a tünetek enyhítésére.


Folyás


Kissé kellemetlen lehet a hüvelyi folyásról beszélgetni gyógyszerészünkkel, ám ez sokkal általánosabb probléma terhesség alatt, mint gondolná. Amennyiben folyása kellemetlen szagú, fájdalommal jár vagy viszket, mindenképp keresse fel orvosát, mert ez akár fertőzés jele is lehet. Várandósság idején a méh- és hüvelyfal ellágyulhat, emiatt megnő a hüvelyi fertőzések kockázata. Ráadásul a baba is nyomást gyakorolhat a méhfalra, kellemetlen fájdalmat és hevesebb folyást okozva. Egy tisztasági betét segíthet, hogy kényelmesebben érezzük magunkat.


Bélgázok és puffadás


Ráfoghatja a dolgot a partnerére vagy a macskájára, de mielőtt a gázmaszkért nyúlnának, emlékeztesse őket, hogy a kellemetlen bélgáz csak egy újabb csodálatos jele annak, hogy egy új élet fejlődik az Ön pocakjában! Ezúttal a progeszteron nevű hormon a ludas, amely lelassítja az emésztést okozó puffadást. Emellett a növekvő méh fokozott nyomást gyakorol a végbélre, ami gyengíti az izomszabályozást és több bélgázt eredményez - tehát ez valóban nem az Ön hibája. A gyógyszerésze tanácsokat adhat arra vonatkozóan, hogy miként lehet megakadályozni a gáz felhalmozódását, például kerüljük a rossz minőségű ételeket, valamint hosszabb ideig, de kevesebbet étkezzünk.


Aranyér


Nos, erről igen nehéz beszélnünk a gyógyszerészünkkel, különösen egy zsúfolt szupermarketben, de őszintén szólva, ő már legalább ezerszer hallott erről a problémáról. Az aranyér tulajdonképpen néhány duzzadt véna a végbélnyílás körül. A terhesség ellazíthatja a vénákat, ami olykor aranyeret okozhat. A székrekedés is ludas lehet ebben (ld. lentebb), éppen ezért fontos, hogy a széklet megfelelő állagú legyen. Szerencsére megszámlálhatatlan gyógymód létezik a gyulladás enyhítésére, gyógyszerészünk pedig segíthet megtalálni a megfelelőt, amely kismamák számára is biztonságos. Ám jó hír, hogy az aranyér általában néhány héttel a szülés után elmúlik.


Viszketés


Ahogy növekszik a pocakja, a bőre megfeszül, emiatt pedig viszkethet. Adjuk még ehhez hozzá a hormonokat, valamint a bőrünket dörzsölő ruhákat és máris a legközelebbi fához akarjuk dörgölni magunkat. Egy enyhe viszketés általában nem ad okot aggodalomra, a gyógyszerész pedig ajánlhat bizonyos bőrnyugtató krémeket. A rendszeres hidratáló használata segíthet megakadályozni a bosszantó bőrhúzódások kialakulását. Ha azonban a viszketés este, éjszaka jelentkezik, vagy súlyos, kérdezze meg kezelőorvosát vagy szülésznőjét, mivel ez komolyabb probléma jele is lehet.


Székrekedés


A rendszeresség a terhesség alatt idővel a múlt homályába veszhet. Az első trimeszterben bekövetkező hormonális változások gyakran székrekedést okozhatnak, ami fájdalmas és kényelmetlen lehet. Magyarázza el tüneteit gyógyszerészének - ő képes lesz arra, hogy tanácsot adjon arra vonatkozóan, milyen ételeket kell fogyasztania, és súlyosabb esetekben javasolhat néhány enyhe hashajtót, amelyek a terhesség alatt is biztonsággal szedhetők.


Ínyvérzés


Ezúttal ismét a hormonok a hibásak, melyek ínyvérzést is okozhatnak. De mielőtt csukott szájjal kezdene mosolyogni, látogassa meg gyógyszerészét, aki segíthet lecserélni a fogkeféjét egy puhább, kisebb darabra.


Inkontinencia


Hangosan nevet valamin a barátival, amikor hirtelen nedvességet érez az alsóneműjében és azonnal ki kell mennie a mosdóba? Ne aggódjon, csak a húgyhólyagjának volt egy “rossz pillanata”. A terhesség alatti és utáni inkontinencia teljesen normális, oka pedig a kismedence izmainak gyengülése – így készül fel a baba születésére. Gyógyszerésze biztosan tud javasolni néhány tisztasági betétet, ami felfogja a szivárgást és kényelmesebbé teszi a mindennapokat.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása