Baba Terhesség A terhesség hétről hétre: Mi történik a babával és a mamával?

Mindenki tudja, hogy a terhesség 9 hónapig tart.  Ez a  9 hónap 40 hetet jelent (plusz-mínusz 2 hét), mely folyamán a pici embrióból egy emberkének kell kifejlődnie, aki tud lélegezni, hall, lát, beszél, érez és mozog. Ez a 40 hét három trimeszterre tagolódik. Mi minden történik ezalatt?

A terhesség 1. trimesztere

Az első trimeszter a megtermékenyítéskor kezdődik és a terhesség 13. hetének végéig tart. Ebben az időszakban a magzatnak nagyon sok dolga van. Ekkor fejlődik ki minden fontos szerve, az idegrendszere, az arca és az agya. A végtagok növekedése a vállal kezdődik.

Az anyukák az első trimeszterben többnyire akövetkezőket érzékelik:

 • az első reggeli rosszullétek,
 • emésztési problémák,
 • hangulatváltozások,
 • változó étvágy,
 • fájdalmas mellek.

A has még nem, vagy csak egy kissé nagyobb és a súlygyarapodás minimális, csak 1 - 2 kg. Sőt, a rosszullétek miatt egy kis fogyás is előfordulhat.

Az első trimeszter alatt számos vizsgálaton kell átesnie az anyukának és a magzatnak is.  Amellett, hogy az anya terhesgondozásra jár, ahol mérik a vérnyomását, súlyát és egyebeket, a baba esetleges genetikai rendellenességét szűrővizsgálattal  állapítják meg. Az anyukától vért vesznek és megvizsgálják, hogy a babánál milyen a Down-szindróma kockázata.  Az ultrahangos vizsgálatnál a nyaki redőt figyelik, ami kizárhatja a kromoszóma  rendellenességet (pl. az említett Down-szindróma).

Mit kerüljünk az 1. trimeszterben

Természetesen az 1. trimeszterben az anyának azonnal be kellene fejezni a dohányzást, az alkohol fogyasztását és ezután a terhesség egész ideje alatt kerülni ezeket. Továbbá néhány gyógynövénnyel is vigyázni kell. A terhesség alatt kerülje a következőket:

 • menta,
 • palástfű,
 • bazsalikom,
 • boróka,
 • levendula,
 • zsálya,
 • fahéj.

Ne egyen olyan élelmiszereket, melyek szalmonella-, vagy liszteriózis fertőzéseket okozhatnak – nyers húst, nyers tojást, nem pasztőrözött tejet, majonézt vagy penészes sajtokat.

Mi történik a terhesség első trimeszterében

A terhesség 1. hete

Ez a hét visszamenőleg van megállapítva, tehát csak akkor, amikor rájön, hogy terhes. Ez a menstruáció utáni első hét.  

A terhesség 2. hete

A második héten történik a petesejt és a spermium egyesülése és ekkor dől el a baba neme. Ha a spermium X kromoszómát hordoz, a baba lány lesz, ha Y kromoszómát, akkor fiú.  

A terhesség 3. hete

A megtermékenyített petesejt a méh felé halad és fejlődni kezd a blasztociszta, az embrió kezdete.

A terhesség 4. hete

A terhesség igazolása miatt ezen a héten keresse fel nőgyógyászát.  A méhben megkezdődik a sejtosztódás, egy részükből a placenta, másokból a baba fejlődik.

A terhesség 5. hete

A placenta már kialakult és az embrióval köldökzsinór köti össze. Kifejlődnek a baba egyes szervei és már dobog a kicsi szíve. A kismama megkezdi a terhesgondozó látogatását.

A terhesség 6. hete

A borsónyi nagyságú embriónál kialakul a gerincvelő és a szervek közül a tüdő, a vese, a máj és a belek. A kismama megfigyelheti a mellbimbók sötétedését, a mellek nagyobbodását és a terhesség más jeleit, mint pl. a rosszulléteket. Ne vegye ezeket félvállról.  

A reggeli rosszullétek veszélyeztethetik a mamát és a babát is.

A terhesség 7. hete

Kifejlődnek az emrió csigolyái, valamint a felső és alsó végtagjai. A felső végtagok valamivel korábban alakulnak ki, mint az alsó végtagok.  Az embrió ekkor kb. áfonya nagyságú. Az anya arcán pattanások jelenhetnek meg. A pocak egyelőre nem nagyobbodik.

A terhesség 8. hete

Az embriót ebben a stádiumban már magzatnak nevezzük.  Nagyságát illetően képzelje el, hogy akkora, mint egy gumimaci. A végtagok tovább növekednek.  Az arcon kialakulnak az orrlyukak, az orrsövény és az eredetileg széles szájüreg kisebbedik. Az anya hasa növedésnek indul, mert a méh folyamatosan nagyobbodik.

A terhesség 9. hete

A magzat ekkor szőlőszem nagyságú és érzékeli a hangot és a fényt.  Az alsó végtagokon még nem, de a felső végtagokon már kifejlődnek az ujjak.  Az anya mellein kialakulnak a Montgomery mirigyek, melyek váladéka nedvesen tartja azt.  Ezért fontos a kényelmes, szellős melltartó viselése.

A terhesség 10. hete

A magzat mérete akkora, mint egy eperszem, fejlődik az arca, teste egyenesebb alakú lesz s emiatt már kialakul az emberi formája. Az anya melleiben kolosztrum (előtej) termelődhet.

A terhesség 11. hete

Ebben az időszakban már hallható a magzat szívverése, mely hangosabb és élénkebb. A magzat diónyi nagyságú. Pici körmei nőnek. A méh növekedése miatt növekszik az anya vizelési ingere.

A terhesség 12. hete

A baba minden belső szerve kialakult. Szopogatja a hüvelykujját.  Mérete olyan, mint egy sárgabarack. Az anya kellemetlen terhességi tünetei elmúlnak. A szriák (terhességi csíkok) ellen ajánlatos a comb és a hastájék bőrét krémmel kenni.  

A terhesség 13. hete

A baba olyan nagy, mint egy kindertojás és porcos testváza szilárd csontokká fejlődik. Az anya testsúlygyarapodása ekkor 1-2 kg.

A terhesség második trimesztere: Tökéletesedik a baba érzékelése

A terhesség 14. hete

A baba akkora, mint egy citrom. Veséi már működnek és képesek a lenyelt magzatvíz kiszűrésére. Az anyának székrekedése lehet, ezért egyen magas rosttatalmú ételeket.

A terhesség 15. hete

A baba nagyjából akkora, mint egy avokádó. Testét finom, puha szőr, ún. lanugo borítja, ami védelmet nyújt a magzatvízzel szemben. Szülés előtt ez a magzatpihe eltűnik.  Az anya végtagjai bedagadhatnak. Erre jó megoldás a jóga, az úszás, vagy a séta.

A terhesség 16. hete

A baba olyan nagy, mint egy narancs. Izomzata erősödik és próbál kiegyenesedni. Ebben a stádiumban az orvos számára már felismerhető a gyermek neme. Némely anyuka ekkor érzékeli a baba első, alig észrevehető mozgásait.

A baba első mozgásait buborékszerű mozgások és rezgések jelzik

A terhesség 17. hete

A baba mérete eléri egy grapefruit nagyságát. A végtagjainak mérete kiegyenlítődött és élénken mozog a méhben. A kismama öltözéke kezd szűk lenni ezért kényelmesebb ruhákat kell vásárolnia.

A terhesség 18. hete

A mangó nagyságú magzatnak kifejlődik a kiválasztórendszere. Az anyukának sok gyümölcsöt kell enni és sokat pihenni, mert az alacsony vércukorszint miatt elájulhat.

A terhesség 19. hete

A baba nagyjából ceruzahosszúságú. A szájüregben fejlődnek a fogak és a mimikai arcizomzat. Bőrét magzatmáz borítja, ami védi a méhben. Az anya bőrpigmentációja erősödik, ami sötét foltokban jelenik meg az arcon és a testen is. Ebben az időszakban ajánlatos elkerülni a napot, hogy a foltok ne sötétedjenek be.

A terhesség 20. hete

A baba már elérte egy sárgadinnye nagyságát.  Nő a haja.  Előfordulhat, hogy csuklik, amit az anya rendszertelen, szaggatott mozgásként észlel a pocakban. Ha a kismamának visszértágulata van, a lábaknak jót tesz a hideg zuhany,a  harisnya viselése és a lábak felpolcolása.

A terhesség 21. hete

A baba olyan nagy, mint egy banán.  Szervei már kezdenek úgy működni, ahogyan megszületése után fognak. Az anyának fáj a háta, mert a méh és a has is egyre nagyobbodik és a test súlypontja eltolódik.

A terhesség 22. hete

A magzat olyan nagy, mint egy plüssmackó, ebben az időszakban fejlődik ki a tapintóérzéke. A lábai után nyúl, az arcát dörzsölgeti. Az anya testében hormonális változások vannak folyamatban, ami az arcon szőrzet növekedését idézheti elő.

A terhesség 23. hete

A gyermek olyan nagy, mint egy kisebb tök és a hallását próbálgatja. Ezért énekeljen neki és beszélgessen vele. Az anya a hiányzó vitaminokat, főleg a vasat dió, sovány húsok, zöld levélzöldség, vagy szárított gyümölcs fogyasztásával pótolhatja.

A terhesség 24. hete

A baba olyan nagy, mint egy baseball labda, és ezen a héten mozog a legélénkebben, ide-oda helyezkedik és fordul. A baba nyomhatja az anya medencéjét, ezért változhat a járása.

A terhesség 25. hete

A csaknem 35 cm hosszú baba egyre gömbölyödik.  Bőre alatt megkezdődik a zsír lerakódása. Az anyánál el kell végezni a terhességi cukorbetegség tesztjét.

A terhesség 26. hete

A baba csaknem 36 cm hosszú és mutatóujja szopogatásával szorgalmasan gyakorolja a szopóreflexet és a markolást a köldökzsinóron.  Az anya enyhe méhösszehúzódásokat észlelhet.

A terhesség 27. hete

A magzat nagyságát egy görögdinnyéhez hasonlíthatjuk. Először nyitja fel a szemét. Az anya nehezebben lélegezhet, mert a méh egészen a mellkasig növekedett.

Tanácsok a terhesség alatti jobb alváshoz

A harmadik trimeszterben fejlődik a magzat agya

A harmadik trimeszter alatt a magzat agya jelentős fejlődésen megy át. Tüdeje is fejlődik, melyben az ún. surfactant anyag képződik, mely lehetővé teszi a megszületése utáni első levegővételt. Fejlődik az ízlelése, a magzatvizet lenyeli. A 3. trimeszter a szüléssel zárul.

A leendő anya már esetlen, kínozzák a végtagok duzzadásai, a víz visszatartása és a hátfájások. A terhesség kezdeti szakaszához viszonyítva mellei már a kétszeresére nőttek és előtejet termelnek.

A 3. trimeszter

A terhesség 28. hete

A baba csaknem38 cm-es, kacsintgat, az agyi idegsejtjeit védő zsírréteg borítja, az ingerek az  idegsejtek  által gyorsabban terjednek és a magzat ezáltal gyorsabban tanul. Itt az idő, hogy az anya eldöntse, melyik szülészeten fog szülni.

A terhesség 29. hete

A baba csaknem 39 cm hosszú. Agya már ebben az időszakban képes a testhőmérséklet szabályozására.  Erre azonban csak a szülés után lesz szükség.  Az anya érzékelheti a baba erős, időnként fájdalmas rúgásait.

A terhesség 30. hete

A babának szűkös kezd lenni a méh, ekkor már csaknem 40 cm hosszú. Ebben a hétben már fejjel lefelé van elhelyezkedve a méhben. Az anya elalváskor nehezen tud megfelelő testhelyzetet találni. Próbálkozhat oldalt fekvéssel, félig ülő helyzetben, vagy megtámasztani a hátát párnával.

A terhesség 31. hete

A baba 41 cm-esre nő és a méhben már kicsi számára a hely. A rugdosást lassan abbahagyja.  A közeledő szülést hát- és medencefájdalmak jelzik, olykor  méhösszehúzódások.

A terhesség 32. hete

A 42 cm-es baba folyamatosan gömbölyödik, testén lerakódik a bőr alatti zsírszövet.  Az anya megkezdi az anyasági szabadságot és kipróbálhatja a terhestanfolyamot is.

A terhesség 33. hete

A baba folyamatosan nő, ezen a héten megközelítőleg 44 cm hosszú és súlya 1900 gramm. Az anya gyomrának már kevés a hely, ezért kisebb adagokat eszik, mint korábban.

A terhesség 34. hete

A 45 cm-es babának már olyan szokásai vannak, mint az újszülöttnek. Alváskor becsukja szemeit, s ha ébren van, játszik a köldökzsinórral és szopja az ujját. Az anya egyre fáradtabb és hangulatváltozásai vannak.

A terhesség 35. hete

A baba már 46 cm és ekkor már fejjel lefelé fordulva kellene lennie a méhben. Ha nem így van, még mindig van ideje megfordulni. A gyermek az anya testéből veszi fel a vasat, elsősorban a vörös vérsejtjei számára. Ezért az anyának rendszeres vaspótlásra van szüksége.

A terhesség 36. hete

A gyermeknek, aki már 47 cm-es, nagyon jót tesz, ha énekelünk, beszélünk hozzá. Hallása igen jól fejlett. Az anya hüvelyéből törletmintát vesznek a B csoportú Streptococcus fertőzés kizárására.

A terhesség 37. hete

A baba hossza már 49 cm, súlya kb. 2800 g. Ha még mindig  nem fordult fejjel lefelé, az orvos megpróbálhatja megfordítani. Az anya megbeszélheti az orvossal a császármetszés vagy a természetes hüvelyi szülés lehetőségeit.

Mit csomagoljunk a szülészetre?

A terhesség 38. hete

A baba megint nőtt egy kicsit  – csaknem 50 cm-esre. Közeledik a szülés, az orvos megfigyelés alatt tartja a mama és a baba állapotát.

A terhesség 39. hete

A baba endokrin rendszere hormonokat termel és készül a szülésre. A baba hossza meghaladhatja az 50 cm-t, súlya 3 kg körül mozog.

A terhesség 40. hete

A szülés a magzatburok megrepedésével és a magzatvíz elfolyásával kezdődik. Ha ez nem következik be, a terhesség még egy vagy két hétig is eltarthat.

Hosszabbított terhesség

A 41. illetve a 42. hétben levő terhesség hosszabbított terhességet jelent és az orvosok többsége még arra vár, hogy a szülés magától meginduljon.  Rendszeres megfigyelés alatt kell tartani a baba szívhangjait és a méh állapotát.

Ha ez idő alatt nem indul meg a szülés, túlhordott terhességről van szó. Statisztikai kimutatások szerint ez a szülő nők 10 %-át érinti. Ilyenkor a szülést művi úton indítják meg.

forrás: modrykonik.cz, babyweb.cz, maminka.cz, vitalita.cz

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása