Egészséges életmód Egészséges ételek A varázslatos szőlő: A bor és a mazsola megfűszerezi kapcsolatát

A szőlő több, mint csupán bor, vagy csipegetni való édes bogyó. Tartalmazza  a trombózis ellenszerét, az erős resveratrol antioxidánst, segít a mellrákon, energiát ad és egyben megnyugtat, enyhíti az éhséget.  Három napos  szőlődiéta két kilótól szabadíthatja meg Önt éhezés és az édes utáni hiányérzet nélkül. A szőlő héja erősíti az ereket, az olaj fényesíti a bőrt és ha este partnerével elfogyaszt egy maréknyi mazsolát egy pohár borral, előfordulhat, hogy a szokásosnál későbben tér aludni.

A szőlőtermesztés története

A szőlőt már az egyiptomiak is ismerték és hozzánk hasonlóan bort készítettek belőle. A bor az istenek és a fáraók itala volt. Tulajdonképpen kizárólag csak az ő számukra készült. A bort, mint az istenek ajándékát, a görögök is tisztelték, akik vízzel higították. Európa többi részén és Afrikában a szőlő a hódító rómaiaknak köszönhetően terjedt el, akik minden alkalmas helyen szőlőskerteket telepítettek. Azt nem tudni, hogy pontosan honnan is származik a szőlő. Feltételezhetően a Kaukázus és Grúzia vidékeiről.  

A szőlő termesztésével kapcsolatban kérjen tanácsot

A bortermő szőlő, melyen a szőlő érik, kacsokkal kapaszkodó lián, mely akár  tizenöt méter magasra is megnőhet, termése akár 40 fürt szőlő is lehet megközelítőleg 70 bogyóval. A különböző alakú fürtök 10 – 30 cm méretűek, súlyuk egy kilónál is több lehet, s a bogyók alakja a szőlőfajtától függően lehet kerek, hosszúkás, ovális, akár 1 – 2,5 cm nagyságú. A bogyók héja aromás, színes, éréskor viaszos. A bogyó belsejében általában két mag van, de vannak magvatlan fajták is, melyeket szárítanak és mazsola lesz belőlük. A szőlő ízét nemcsak a fajtája, hanem a termesztés helye és az adott év időjárása is meghatározza.  

A szőlő kedveli a meleg éghajlati viszonyokat, de megfelelő talajviszonyok mellett a hidegebb éghajlatot is bírja. A bortermő szőlőnek megfelelőbb a könnyebb, humuszos talaj, savanyú, illetve semleges pH-értékkel. A szőlő beéréséhez elegendő napfény kell, ezért a déli és délnyugati oldalra ültetjük, mely védve van az északi szél és a hirtelen fagyok ellen. A szőlőt tavasszal vagy ősszel ültesse ki, elegendő mélyre. A sorban tartsa be az 1 – 1,2 méter  távolságot, a sorok között pedig a 2 – 2,5 métert. Az ültetés előtt  8 óráig áztassa a növényt, majd ültesse el egy mély gödörbe, melynek aljába egy kevés istállótrágyát tett. A szőlőt  ültesse olyan mélyre, hogy az oltás feletti rész csak 5 cm-re látszódjon, a földet alaposan nyomja a növényhez. Ősszel a kiálló részt takarja be egy réteg földdel vagy fűrészporral  a fagyok ellen. Ezt a hajtást tavasszal 2-3 szemre metssze vissza.  

A szőlőnek támaszték kell. Az egyéves növénynek elég egy karó, az idősebb, kétéves elágazó növény már erősebb támasztékot igényel. A vegetációs idő alatt a szőlőt gyomlálja, permetezze a gombás megbetegedések ellen és trágyázza. Az első két évben, ha az ültetéskor használt istállótrágyát, nem kell trágyáznia. A tél beállta előtt a fás részt takarja be kb. 30 cm-nyi földdel, hogy a szőlő ne fagyjon ki.

A szőlőt nem kell öntözni.

A szőlőt rendszeresen kell metszeni, hogy jól fejlődjön és teremjen. Másképp kell metszeni a fiatal szőlőt és másképp az idősebb növényt. Ha ezzel még nem próbálkozott, kérjen tanácsot a tapasztalt szőlészektől. A saját szőlőjén végzett kísérlet egy rossz metszésnek köszönhetően jónéhány kiló szőlőjébe kerülhet.  

Bizonyos szőlőfajtákat egy elegendően mély edényben az erkélyen is  termeszthet.

A szőlő betegségei és kártevői: A legrosszabbak a madarak

A vegetációs időszakban a meleg és nedves időjárás lehetővé teszi a  gombás megbetegedés, a  lisztharmat kialakulását. A nedves környezetben a szürkepenész  károsíthatja a bogyókat. Az eredeti szőlőfajtákat a meleg éghajlaton a filoxéra is veszélyezteti. Száraz időjáráskor a leveleken garázdálkodó atkák kellemetlenkednek. Az érett termés jelentős kártevői a seregélyek és a rigók. Velük szemben a szőlőt  védőhálóval lehet megvédeni.   

Szőlőfajták

Laikus módon fehér, piros, rózsaszínű, sötét, kék, édes, savanyú és illatos szőlőt különböztetünk meg. Mindemellett több, mint 60 szőlőfaj és 8 000 szőlőfajta létezik.

Felhasználás szempontjából megkülönböztetjük a borszőlőt, csemegeszőlőt és az oltvány alanyt.

A borszőlőnek rendszerint kisebb, aromatikusabb  és magasabb cukortartalmú bogyói vannak, aránylag jó ellenállóképességgel rendelkezik a gombás betegségekkel és kártevőkkel szemben. Lehetnek fehér, kék és mustfajták.

A fehér borszőlő pl. a Devín, Fehér rizling és Olasz rizling, Piros Veltelini, Zöld Veltelini, Piros Tramini, Szürkebarát és a Pinot Blanc, Muskotály, Rizlingszilváner vagy a Sauvignon blanc.

A kék borszőlők közül ismerős lehet az Alibernet, Duna, a Kékfrankos, a Merlot, Kékoportó, Zweigeltrebe, Cabarnet sauvignon, Szentlőrinci.

A csemegeszőlőfajták hatalmas fürtjeikkel és ropogós, nagy bogyókkal hívják fel magukra figyelmet. Különösen az aromás muskotályfajták kedveltek.  

Az oltványalany szőlőfajták ellenállóak, alkalmazkodók és ezért alanyként használják más szőlőfajták palántáinak ráoltásakor. Ezeknél a bogyók minősége nem annyira fontos.

 

Tudta-e, hogy...

...a bor színe a szőlő fajtájától és a feldolgozás módjától függ? A piros szőlőből lehet fehérbor, de fordítva azonban nem.

 

A szőlő energiával tölt fel és csillapítja az éhséget

Éhes és még messze van az ebéd? Vagy éppen hirtelen édességet enne? Nehéz vizsga, vagy prezentáció előtt áll? Mielőtt még gyorsan bekapna valamilyen csokoládét, próbálja ki a szőlőt.  Gyorsan enyhíti az éhséget, az édesség utáni étvágyat, a fáradtságot és a stresszt. Mindez a magas cukortartalomnak köszönhető, melyet szervezetünk képes gyorsan lebontani és hosszú ideig hasznosítani.  

A szőlőbogyónak körülbelül 80 %-a víz és majdnem 25 %-a lehet a cukortartalma. Száz gramm szőlőben átlagosan megtalálható:

69 kalória

8 g szacharid,

0,3 - 1,2 g sav

1 – 3 g cserzőanyag

1 g rostanyag.

A szőlőben megtalálhatóak a B-vitamincsoport vitaminjai, a C-vitamin, az A-provitamin, vas, kálium, szilícium, az almasav és a borkősav. A szőlő ilyen összetételben általában:

-          javítja az emésztést

-          gátolja a székrekedést

-          segíti a bélmozgást

-          nyugtatja a gyomrot

-          tisztítja a veséket és a húgyutakat

-          rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a  hajat és a körmöket

-          kedvező hatással van az asztmára és a köhögésre

-          támogatja az immunrendszert

-          csökkenti a „rossz“ LDL koleszterol képződését és növeli a „jó“ HDL koleszterol képződését

-          megelőzően hat a cukorbetegség ellen

-          lassítja a daganatok növekedését

A szív-és érrendszeri betegségek, szembetegségek és mellrák megelőzése érdekében egyen sok piros és kék szőlőt.  

A fehér szőlőfajták fogyasztásával az emésztőrendszerének tesz jót, mert tisztít és fogyni  lehet vele, de vérszegénységre is kitűnő.

 

Migrén és vérszegénység esetében a sötét szőlővel bánjon óvatosan!

Migrénrohamot okozhat és csökkentheti a vérszérum vasszintjét.

 

A szőlőhéj és a magok fogyasztását se kerülje el! Éppen a héjban található az erős resveratrol antioxidáns, mely javítja az erek állapotát és megelőzi a trombózist. A magokban cserzőanyagok és minőségi olaj van, melyekből a szőlőolaj készül. Ez pedig kitűnő eszköz az egészséges bőr megőrzésére, a sebek és égési sérülések kezelésére.

5 tipp a szőlő teljes értékű élvezetére

1.      Vásárláskor alaposan vegye szemügyre a szőlőfürtöt. Ne legyenek rajta rothadt és penészes bogyók. A fürt megrázásakor  a lehető legkevesebb bogyónak szabad csak lepotyognia. Végül szagolja meg a szőlőt. Nem szabad éreznie kellemetlen rothadt, vagy állott szagot.  

2.      A szőlőt közvetlenül a fogyasztás előtt mossa meg. Tegye pár percre vízbe, hogy a szőlőfürt belsejében levő szennyeződések kioldódjanak, majd alaposan öblítse le folyó víz alatt.

3.      A szőlőt tárolja hűtőszekrényben. A sértetlen bogyók 5 napig – egy hétig bírják ki.

4.      A szőlőt szobahőmérsékletű állapotában fogyassza, ha élvezni akarja az ízét és szeretné elkerülni az emésztési problémákat.

5.      Két órával a  szőlő előtt és után kerülje a:

-          tejet

-          alkoholt

-          szénsavas italokat

Ez a kombináció ártana az emésztőrendszerének. Hasonlóképpen laxatív hatása van a nagyobb szőlőmennyiség egyszeri fogyasztásának. 

A szőlővel kellemesen lehet fogyni

A szőlő alkalmas a fogyókúrára, de gondoljon a magas cukortartalomra. Éppen ennek köszönhető az, hogy a tisztítókúra kitűnő eszköze. Könnyítsen testén három szőlőnap formájában, melyek folyamán fogyasszon kétóránként negyed kiló szőlőt. Naponta azonban ne lépje túl a két kilót. Gyakorlatilag szinte minden pillanatban enni fog valamit, nem lesz éhes és elegendő energiája lesz. Ráadásul édesre sem lesz gusztusa.

Cukorbeteg vagyok. Ehetem a szőlőt?

A cukorbetegek az inzulinhiány miatt nem képesek a táplálékból hasznosítani a cukrokat és egyéb szacharidokat.  A szőlő a cukorbetegek által is fogyasztható élelmiszerek közé tartozik.  Számukra ideális a délelőtti egy fürt szőlő. Minden esetben, ha Ön cukorbeteg, először kérje ki orvosa tanácsát, aki elmagyarázza, hogy mikor és mennyi szőlőt ehet.

Fogyasztható-e a szőlő a terhesség és a szoptatás ideje alatt?

A leendő és a szoptató anyukák, hasonlóan, mint a többi gyümölcs és zöldség esetében, úgy a szőlőnél és megkérdezik, hogy ehetik-e a szőlőt. A szőlő magnéziumot tartalmaz, mely görcsoldó hatású. Elegendő rostanyagot tartalmaz és gátolja a székrekedést. Javítja az ellenállóképességet. Semlegesíti a szájüregben levő baktériumokat, s ezzel védi a fogakat. A szőlőben levő polifenolok védik a szívet. A resveratrol erősíti az ereket. Az ásványi anyagok az idegrendszerre hatnak. Tehát a válasz az anyukáknak így szól: Igen, a terhesség és a szoptatás ideje alatt ehetik a szőlőt.  Az esetleges nem kívánt hatások csökkentése miatt egye csak a belsejét.

Ötlet a reggeli rosszullét ellen: Reggel éhgyomorra igyon vízzel higított fehér szőlőlevet. Pótolja a hiányzó ásványi anyagokat és az energiát is.


Azt is azonban el kell mondani, hogy ne vigye túlzásba. A túl sok resveratrolnak mérgező hatása lehet, a túl sok szőlő hasmenést okozhat. Ha cukorbeteg, elhízott és emésztési problémái vannak, akkor a terhesség alatt ne fogyasszon szőlőt.

A terhesség és a szoptatás ideje alatt a szőlőt tanácsos a héja és magvak nélkül fogyasztani.

A szőlőmagok is egészségesek, az epére vigyázni kell

A szőlőmagokkal hasonló a helyzet, mint a dinnyemagokkal. Nincsenek megbecsülve és sokszor a szemétben végzik, vagy inkább magvatlan szőlőt vásárol. Ugyanakkor a szőlőmagokból minőségi olaj készül, mely az egészség szempontjából tele van értékes anyagokkal!

A szőlőmagok az immunrendszer erősítésével járulnak hozzá a szervezet egészségéhez. Csökkenti a „rossz“ koleszterol képződését  a vérben. Biztosan rágcsálnia kellene, ha allergiás. A magokban levő anyagok gátolják a hisztamin kioldódását és ezzel enyhítik az allergiás reakciókat. A szőlőmagokban nagyon sok kollagén is van, mely jót tesz a bőrnek, feszesebbé és fényesebbé teszi azt.

Viszont ha epebántalmai vannak, válassza inkább a szőlőolajat, vagy a szőlőmagból készült port. Az apró magok fájdalmas epegörcsöket okozhatnak.

A szárított mazsola leginkább a férfiakat örvendezteti meg

A szárított mazsola előállításához a magvatlan szőlőfajtákat használják. A  szárított mazsola ugyanolyan egészséges, mint a „nyers“ szőlő és kitűnően pótolja a cukorkákat, kekszeket és egyéb édességeket, mivel édesebbek, mert a cukor koncentrált állapotban van bennük. Az édességekkel ellentétben azonban oleánsavat tartalmaznak, mely védi a szájüreget a baktériumok gyors elszaporodásától, s így meggátolja a fogak romlását és az ínygyulladást.

Az alvás előtt elfogyasztott néhány mazsolától könnyebben elalszik és a nap folyamán energiát ad.

A szárított mazsolában levő arginin aminosav élénkíti a libidót.  Amennyiben nem kívánja a szexet, vagy a férfiak erektilis diszfunkcióban szenvednek, érdemes próbálkozni egy maroknyi mazsolával.

A szárított mazsola pozitív hatásait kiegyenlíti a magsabb cukortartalom. Ezért óvatosnak kell lenni, hogy az egészséges mosolyért és a minőségi szexuális életért ne fizessen több kilóval.

 

A szárított szultán mazsola édesebb és nagyobb.

 

A szőlőolaj a konyhában és a fürdőszobában is használható

A szőlőolaj egyelőre még nem honosodott meg konyhánkban. Az olajat a szőlő magvaiból hideg sajtolással nyerik. Íze szőlőíz behatással egy picit a mogyoró ízére emlékeztet. Akár 252 °C hőmérsékletet is kibír, ezért főzésre is alkalmas, de a hidegkonyhában is kitűnő. A szőlőolaj a hidegkonyhában büszkén helyettesítheti az igen kedvelt olívaolajat is.

A szőlőolaj igen kedvelt a szépségápolásban. Olyan anyagokat tartalmaz, melyek összehúzzák a faggyúmirigyeket, de egyben nem tömítik el ezeket. A szőlőolaj lágy, a bőrön nem hagy zsírréteget és masszázsra is alkalmas. Kenje bőrét szőlőolajjal, ha bőre:  

-          zsíros, pórusos

-          érett

-          fáradt

-          ekcémás

-          pszoriázisban szenved

-          égési sebe van

-          sebes

A szőlőolaj hatásai a hajon is megmutatkoznak. Hajmosás előtt masszírozza be a szőlőolajat a bőrbe, hosszában fésülje ki és fél óráig hagyja hatni. Ezután a szokásos módon mossa meg. A haj száraz végeit kenje be pár csepp szőlőolajjal, nem fog töredezni.         

Receptek szőlővel

A szőlő hálás gyümölcs, mert nemcsak közvetlen fogyasztásra alkalmas.  Konyhai felhasználása széleskörű. Illik salátákba, főtt és sült ételekbe. A szőlőből szörpök, kompótok, dzsemek készülnek és ízesíti a sütemények töltelékeit.  


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása