Egészséges életmód Fitt életmód Áramoljon a nyirok! Gyakorlatok a nyirok- rendszerünknek

A nyirokrendszer a szervezet számára olyan, mint a csatornarendszer egy város számára.

A nyirokrendszernek köszönhetően a szervezet megszabadul azoktól a káros anyagoktól, melyek a testen belül keletkeznek, de azoktól is, melyek kívülről kerülnek be. A nyirokrendszert nyirokerek alkotják, amelyekben nyiroknak nevezett, színtelen folyadék áramlik. Mivel a nyirokrendszernek nincs saját - a nyirok áramlását biztosító - pumpája, segítenünk kell neki, mégpedig mozgással.

A nyirokrendszer beindításához elég néhány egyszerű gyakorlatot elvégezni. A torna alatt főleg azokra a testrészekre koncentráljunk, amelyekben a legtöbb nyirokcsomó található. Az alábbiakról van szó:

  • Nyak
  • Hónalj
  • Könyökgödör
  • Lágyék
  • Térdgödör

Az alábbi tornagyakorlatok megfelelően stimulálják ezeket a testrészeket, és a nyirok szabadon áramolhat.

Előre, indul!

A nyirok áramlását segítő legtermészetesebb, és egyben legjobb mozgásforma a gyaloglás. Gyaloglás alatti karmozgás stimulálja a hónaljban található nyirokot. A lábak emelésével stimuláljuk a térdgödröt és a lágyékot. Gyaloglás alatt a kezünk, a karunk legyen szabad. Semmi bevásárló táska, amikor a nyirok beindítása a cél. Ideális, ha legalább 25 percig bírunk sétálni.

Karok és lábak

Ha esetleg nincs időnk egy sétára, a tornagyakorlatokat elvégezhetjük irodában vagy otthon a nappaliban. Álljunk egyenesen, enyhe terpeszállásba, és a karokat lazán engedjük le a testünk mellett. Azután a kinyújtott karokat váltakozva lengessük előre és hátra. Később emeljük fel a lábunkat is, mintha gyalogolnánk, de maradjunk állva egy helyen.

Ellazult karok

Ezt a tornagyakorlatot is egyhelyben végezzük. Álljunk egyenesen, de most a lábak zárt állásban vannak. A karokat lazán engedjük a testünk mellé. Következik a derékforgatás jobbra és balra. A fejet is forgatjuk. Csak a felsőtest mozog, az alsó test egyelőre nyugalmi helyzetben van. A karok laza helyzetben maradnak, ahogyan forgunk, úgy a karok is lazán mozognak. A gyakorlatot kiegészítjük azzal, hogy minden oldalra fordulásnál enyhén behajlítjuk a térdünket.

Főszerepben a farizmok

A következő tornagyakorlatnál jó szolgálatot tesz egy torna szőnyeg, amelyre ráfekszünk. A lábakat behajlítjuk, a kezeket a testünk mellé rakjuk. Kilégzés alatt emeljük fel a medencét. Amikor felérünk, összehúzzuk a farizmokat, belégzés alatt visszaengedjük a medencét a szőnyegre, a farizmokat ellazítjuk.

Labda

Az utolsó tornagyakorlathoz ismét használjunk szőnyeget és szükségünk lesz egy kicsi labdára. Feküdjünk hanyatt. A lábakat levegőbe emeljük, kifeszítjük a térdeket és a lábfejeket nyomjuk egymáshoz. Ezután felemeljük a felsőtestet is és lábak alatt adjuk a labdát az egyik kézből a másikba.

Viszonylag kicsi fáradozással elérhetjük, hogy a nyirokrendszer egészséges legyen, miközben megerősítjük az immunrendszert is. Üdvözöljük a tavaszt tökéletes formában!

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása