Baba Újszülött Az újszülött 5 érzéke: Minek alapján ismerik fel édesanyjukat?

A magzat érzékszervei a  terhesség hét hónapja alatt kifejlődnek. Tehát az újszülött már hall, érez, lát, megkülönbözteti az ízeket és tapintóérzéke is működik. Idővel azonban az egyes érzékelései még tökéletesednek és változnak.

Tapintóérzék

Az egyik legfontosabb érzékelés a tapintás. Az újszülöttek bőre mindent érzékel, amivel érintkezik. Meg tudják különböztetni, ha egy tárgy hideg, meleg, száraz, vagy nedves.

Az újszülött számára rendkívül fontos a fizikai érintkezés, ezért is alkalmazzák rögtön a szülés után az ún. bonding-ot. Az újszülött csecsemőt az anya mellére helyezik úgy, hogy bőrük érintkezzen egymással.

A babák szeretik a kényeztetést, az ölelést, simulást, simogatást és a dajkálást.  Azok a csecsemők, akik ugyan jól vannak táplálva, de kevés szerető érintést kapnak, későbbi lelki és fizikai fejlődésükben problémák adódhatnak. Az érintés megnyugtatja a babákat, örömet okoz nekik és egyben elősegíti optimális fejlődésüket. A gyengéd simogatástól könnyebben elalszik a baba.

Szaglás

A magzat már az anyaméhben kezd szagolni. A magzatvizet belélegzi és lenyeli, melynek illata nagyon hasonló az anyatejhez, s ezért is képes azt olyan jól felismerni a szülés után. A magzatvíz az anya által elfogyasztott táplálék illatát és ízét hordozza. Mit evett vacsorára?

Az újszülött néhány nappal a szülés után képes édesanyját felismerni az illatáról.  Két héttel a szülés után tévedhetetlenül meg tudja különböztetni édesanyja anyatejének illatát.

Hallás

A hallás is már a méhben kezd kifeljődni.  A magzat az anya emésztőrendszerének bugyborékoló hangjain kívül képes érzékelni a csengő hangját is. A hangos és ismeretlen hangok a pocakban is megrémíthetik, és ellenkezőleg, a nyugodt hangok és melódiák megnyugtatják. A pocakban legjobban és leggyakrabban az anya hangját hallja, mely egész testén át vibrál . A magzatvíz nagyon jól átveszi az alacsony frekvenciájú férfihangokat, így a magzattal az apa is beszélgethet, például meséket olvashat neki.

Az újszülötteknek nagyon jó a hallásuk a szülés után.  Képesek hallás szerint meghatározni, hogy milyen irányból jön a hang.  Ha a kisbaba fölött megráz egy csengettyűt, fejecskéjét  a hang irányába fogja fordítani.  

Látás

Megszületésük után a gyerekek kissé homályosan látnak.  Ennek ellenére szoptatás alatt képesek az anya arcára összpontosítani és észreveszik az ő arca és egy másik ember arca közötti különbséget. Az újszülöttek képesek követni a fényt és szemüket a fény felé fordítani. Szemmozgásuk azonban eleinte még nem koordinált és a szemek eltérően mozoghatnak. A babák eleinte rövidlátóak és legjobban az arcuktól  maximálisan 25 centiméterre levő tárgyakat látják.  De nem kell félni, mert 3 hónapon belül javul a koordináció és látásuk.

A kisbabák örömmel figyelik az emberi szemeket, egyenesen le vannak tőlük bűbölve. Tekintetüket az élénk színek is vonzzák, mint a piros, kék, sárga és az éles körvonalak. Tetszenek nekik a bonyolultabb minták, illetve a csíkok és a pöttyök.

Ízlélés

Az újszülött ízlelőbimbói teljesen kfejlődtek. Ennek ellenére még nem képesek minden ízt megkülönböztetni. Az édes ízt részesítik elpőnyben, mert az anyatej is édes ízű.  Az anyatej sok szacharidot tartalmaz, ezért  ha ezzel vannak táplálva, testükben beindul az endorfin hormon termelődése, mely az örömérzést okozza. Nem szeretik a savanyú ízt.  A sós ízt csak 4 hónapos korukban kezdik érzékelni és megkülönböztetni.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása