Baba Totyogó BLW, a falatkás hozzátáplálás

A kisgyermekes szülőknek abban az időszakban, amikor gyermeküket a szilárd ételekhez szoktatják, gyakran gondot jelent gyermekük étvágytalansága és az, hogy a baba elutasítja az ételt.  A gyermek hozzátáplálását általában féléves korban el kell elkezdeni főtt és mixelt kásákkal, melyek sem színükkel, sem ízükkel nem csábítóak. Tegyük azonban kezünket a szívünkre, s legyünk őszinték – Önnek ízlene  az ilyen étel? Ne csodálkozzon hát, ha gyermeke nem akar mintaszerűen enni és elutasítja az ételt. Ebben az esetben próbálkozzon egy teljesen új hozzáállással. Az anyukák körében egyre elterjedtebb a BLW módszer, melynek lényege az, hogy a baba önállóan fedezi fel az ételek  világában rejlő ízeket és illatokat.

Hogyan étkezzen a gyermek élete első évében?

Olvasson erről is: Milyen legyen a gyermek táplálkozása első életévében?

A baba már képes eldönteni, mennyit egyen

A BLW-módszer – az angol Baby-led Weaning kifejezés rövidítése – igény szerinti hozzátáplálást jelent. Alapelve, hogy a gyermeknek lehetőséget adunk arra, hogy féléves kora után saját maga választhassa meg az általa elfogyasztott ételt és annak mennyiségét. Természetesen ez nem vomatkozik minden ételre, csak a számára ajánlott és életkorának megfelelő gyümölcsökre, zöldségre, levesre.

A gyerekkor első gyümölcsei

Annak köszönhetően, hogy a gyermek a langyos kásák helyett megismerkedik a zöldségek, gyümölcsök valódi ízével, színével és állagával, szervezete képes lesz arra, hogy jobban felkészüljön ezekre az élelmiszerekre és helyesen reagáljon rájuk. Ezek az élelmiszerek ugyanis eleinte az első próbálkozások folyamán csak kis adagokban kerülnek a szervezetbe, melyeket az képes hatékonyan feldolgozni. A kásás ételekkel ellentétben a természetes formájú és ízű ételek lehetővé teszik a gyermeknek, hogy megfelelő mértékben megismerkedhessen az egyes ételekkel, míg a kásás ételek esetében nem kap számára elegendő információt az ételről.

5 tipp, hogy gyermeke ne dobálja az ételt

Talán érdekelni fogja: Hogyan szoktassuk le gyermekünket arról, hogy a földre dobálja az ételt?

A BLW módszer alkalmazása

A BLW módszer bevezetése egyszerűbb lesz, mint amilyennek első látásra tűnik. Már az elején felejtse el azt, hogy a gyereknek egy nap alatt meg kell ennie bizonyos mennyiségű ételt és azt is, hogy meg kell tanítania terített asztalnál enni. Ez a módszer azon a tényen alapul, hogy a gyermeket még szoptatja és a gyermek minden  szükséges tápanyagot az anyatejjel megkap. Tehát kezdje azzal, hogy először mindenféle gyümölcsöt és zöldséget apró, hosszúkás darabokra szeletel, hogy a baba jól meg tudja fogni a kezében. Ez lehet először alma, répa, őszibarack, banán, nektarin, édesburgonya, retek, karalábé, cukkini, uborka és egyebek. A keményebbeket először blansírozza. Az élelmiszereket színes tányérokra is elhelyezheti, hogy kellően csábítóak legyenek a baba szemeinek és pocakjának.

BLW, a falatkás hozzátáplálás

A Tesco házhoz szállítja Önnek a friss zöldséget és gyümölcsöt

Saját tányérjából is adjon gyermekének kóstolni

Amennyiben Ön a racionális étkezés híve és nem fűszerezi túlságosan az ételeket, nagyobbacska gyermekének megengedheti, hogy kóstoljon az Ön ételéből. Fontos, hogy az ételeket minőségi hozzávalókból készítse el és ilyenkor a  gyerekek számára az ilyen tesztelés rendkívül érdekes és ízletes is. 

A BLW módszer lényege, hogy a baba elsősorban a természetes ízeket fedezze fel, ezért semmit sem ronthat el azzal, ha párolt sárgarépát, vagy gyümölcsalátát készít el számára.


Nem fulladhat meg a gyerek az ételtől?

Ennek határozottan nem szabadna bekövetkeznie. Evés közben soha ne hagyja a gyermeket felügyelet nélkül és az ételt a ne adja a szájába, hanem a kezébe. Így saját kézügyességéhez mérten annyi ételt tesz a szájába, amennyi neki éppen megfelel.  Az önálló evéssel még csak próbálkozó legkisebb babák először csak nyalogatni és rágcsálni fogják a zöldséget és gyümölcsöt, de később már képesek lesznek kisebb darabokat harapni belőle.  Evés közben azonban a gyermeket mindig tartsa szemmel.


Ízletes gyermekételek receptjeit keresi?  Elég egy kattintás és már meg is találta őket!


Forrás: parents.com, babyledweaning.com


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása