Egészséges életmód Egészség Csecsemő betegségek

Sárgaság

A bőr (vagy a szem) sárgás elszíneződését a bilirubin nevű pigment okozza, amelyet a vörösvérsejtek természetes lebontása során termel a szervezet. Egy újszülött kisbaba mája gyakran nem elég fejlett a bilirubin kezelésére, így két-három napos korban sárgaság alakulhat ki. Ez rendszerint két héten belül megszűnik. A koraszülött csecsemők hajlamosabbak a sárgaságra, amely bizonyos esetekben súlyos következményeket vonhat maga után.

Mit tehetünk?

Ha a sárgaság a szüléstől számított 24 órán belül alakul ki, vagy 14 napnál tovább tart, akkor meg kell vizsgáltatni a kisbaba máját.

Lázas megbetegedés

Ha úgy tűnik, hogy a kisbaba nem érzi jól magát, akkor ellenőrizzük a testhőmérsékletét – fülhőmérőt és digitális hőmérőt is használhatunk. Normális esetben a kisbaba testhőmérséklete 36,4°C (a kar alatt), de egy fertőzés okozta láz ezt akár 37,5°C-ra is emelheti. Az NHS azt javasolja, hogy az alábbi esetekben azonnal forduljunk háziorvoshoz: ha a kisbabánk kevesebb, mint 3 hónapos és 38°C-nál magasabb a testhőmérséklete, ha 3-6 hónapos kor között 39°C-nál magasabb láza van, valamint ha hőemelkedést tapasztalunk más betegségek tünetei mellett.

Mit tehetünk?

Minél hamarabb forduljunk orvoshoz, hiszen egy alapos kivizsgálás nélkül gyakran lehetetlen megtalálni a probléma okát. Orvosi beleegyezés nélkül soha ne adjunk ibuprofent vagy paracetamolt 3 hónapnál fiatalabb kisbabának. Segít, ha levesszük a kicsiről a felesleges ruhadarabokat, és gyakran itatjuk anyatejjel vagy tiszta vízzel.

Kólika

A kólika többnyire 2 hetes korban kezdődik és 3 hónapos korig tart. A betegség hasfájással jár, ami miatt a kisbaba sokszor sírni kezd. Bár a kólika egy gyakori betegség, a kialakulásának oka ismeretlen. Lehetséges, hogy ez a hasi fájdalom a csecsemő bélrendszerének fejlődésével hozható összefüggésbe.

Mit tehetünk?

A legfontosabb, hogy ne essünk pánikba a kisbaba sírásától. Az orvosok ismernek egy módszert, amely csökkenti a kicsi fájdalmát: tartsuk a kisbabát fejjel lefelé az egyik kezünkben, miközben a másikkal dörzsöljük a hátát. A kólika elleni gyógyszerek is hatékony segítséget nyújthatnak.

Krupp

A krupp egy légúti megbetegedés, amely hangos légzéssel és rekedtséggel jár. Három hónapos kor alatt gyakoribb, de bármikor kialakulhat. Többnyire vírus okozza, de bakteriális fertőzés miatt is megjelenhet.

Mit tehetünk?

Ha gyanítjuk, hogy a kisbaba kruppban szenved, akkor azonnal forduljunk orvoshoz. Ha láthatóan nehezen lélegzik, akkor minél előbb mentőt kell hívni.

Reflux

Amíg a kisbabák nyelőcsöve nincs teljesen kifejlődve, addig az etetés után előfordulhat a gyomortartalom visszaáramlása. A reflux fájdalommal és gyakori hányással jár (a megszokottnál nagyobb mennyiséggel). A betegség nem mindig közvetlenül a születés után jelenik meg, de a legtöbb esetben magától elmúlik, ahogy a kisbaba bélrendszere fokozatosan kifejlődik.

Mit tehetünk?

Tartsuk a kisbabát függőleges helyzetben az etetések során és még további 30 percig. Ha ez nem használ, akkor forduljunk gyermekorvoshoz, aki fel tud írni valamilyen gyógyszert a tünetek enyhítésére. A gyomorsavlekötő gyógyszerek is megoldhatják a problémát.

Megfázás

A megfázást számos vírus okozhatja, és nagyon gyakori betegségnek számít csecsemők és kisgyermekek körében. A kisbabák apró orrlyukaik könnyen elzáródhatnak, ami megnehezíti az etetést és a légzést.

Mit tehetünk?

Fordítsunk több időt az etetésekre, töröljük meg alaposan a csecsemő orrát – vattát használjunk, mert az puhább, mint a zsebkendő. A sóoldatos cseppek is segíthetnek az eldugult orron, de ezt nem minden orvos ajánlja. Ha a kisbaba ingerlékeny, nem érzi jól magát, lázas vagy nem akar enni, akkor vizsgáltassuk meg egy gyermekorvossal – mindig tartsuk észben, hogy egy kisbaba nagyon gyorsan kiszáradhat.

Pelenkakiütés

Amikor a kisbaba bőre vizelettel és széklettel érintkezik a pelenkában, az bőrgyulladáshoz, vörös foltok kialakulásához és fájdalmas irritációhoz vezethet.

Mit tehetünk?

A kisbaba tisztába tevéséhez csak vattát és vizet használjunk, mivel más anyagok súlyosbíthatják az irritációt. Fontos, hogy minden nap alkalmazzunk bőrvédő krémet a pelenkák cserélgetése között. Ha a kiütések nem múlnak el, és ha vörös foltokat látunk az érintett területen kívül, akkor forduljunk gyermekorvoshoz, mert az gombás fertőzés is lehet.

Gombás fertőzés

A kandida egy olyan betegség, amely a pelenka területén és a szájban okozhat gombás fertőzést. Előfordulhat, hogy a pelenkakiütés nem múlik el, és vörös vagy fehér foltok is kialakulhatnak. Ez a gombás fertőzés a szájban fájdalmas fehér foltokat és kipirosodott nyelvet okoz. A betegség miatt az etetés a kisbaba számára fájdalommal járhat.

Mit tehetünk?

Használhatunk vényköteles gombaelleni krémet a pelenka alatti területen, de erről kérdezzük meg a gyermekorvost. Ha a gombás fertőzés a kisbaba szájában van, az orvos arra is felírja a megfelelő készítményt.

Székrekedés

A csecsemők számára teljesen normális, hogy túl sok vagy túl kevés a székletük, különösen a szoptatás időszaka alatt. A székletük száraz és kemény, a színe is változó, attól függően, hogy mit ettek előtte. A tápszert fogyasztó kisbabák hajlamosabbak a székrekedésre.

Mit tehetünk?

Csak akkor kell aggódnunk, ha a kisbaba láthatóan nem érzi jól magát, sokat sír, vagy nem akar enni. Ha bízunk a kialakult ösztöneinkben, akkor meg fogjuk tudni ítélni a helyzet súlyosságát. Ha a tűnetek nem múlnak el, akkor minél előbb forduljunk orvoshoz.

Nem kell rögtön pánikba esnünk, ha a kisbaba sírni kezd.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása