Baba Óvodás Egy nyitott gondolkodású óvodás gyermek felnevelése

Ahogyan az apróság járni tanuló kisgyermekből óvodáskorú gyermekké cseperedik, egyre inkább tudomása kell, hogy legyen – és hangot kell adnia – az őt körülvevő világról. Ennek része a saját maga és mások közötti különbségek észrevétele, és a nagyobb identitástudat kialakulása. Íme, néhány módja annak, hogyan segíthetünk nekik, hogy elfogadják ezeket a különbségeket, és hogyan biztosíthatjuk, hogy ne álljanak sztereotípiák az útjukba.

1. Gondolkozzon a (játék) dobozon kívül

Sok lány szereti a teherautókat, míg egyes fiúk a játékbabákat, így nincs szükség arra, hogy egyik vagy másik dolog irányába toljuk őket. Ebben az életkorban minden arról szól, hogy segítsünk nekik képzelőerejük használatában, és nem számít, milyen játékot választanak – ameddig jól szórakoznak. Ha inkább semlegesen kívánjuk tartani a dolgokat, adjunk olyan játékokat, amelyek kevésbé kapcsolódnak a nemi alapú megkülönböztetéshez: ilyenek az építőelemek, a Lego kockák sokszínű készlete, és rengeteg iparművészeti termék.  A nap végén mindenkinek saját személyisége lesz, rokonszenvei és ellenszenvei, senkinek sem kell úgy éreznie, hogy vannak olyan játékok, amelyeket nem szabad vagy nem tud játszani csupán a nemi hovatartozása miatt. Hasonlóképpen, úgy találhatjuk, hogy annak ellenére, hogy megpróbáljuk lányunkat nem körbevenni rózsaszínű, bolyhos játékokkal, az lesz a vége, hogy ő minden rózsaszínű, bolyhos dolgot akar majd. Sok hatás éri őket más óvodás gyermekek részéről, és ez is jó.

2. Kérdőjelezze meg a feltevéseit

A játék kitűnő mód a gyermek számára, hogy feltárja és megkérdőjelezze az őt körülvevő világot. Ki mondta, hogy Barbienak mindig Kentől kell, hogy legyen kisbabája? Lehet, hogy Barbie Hamupipőkével akar megházasodni, vagy egyedülálló szülő, vagy világhírű futballjátékos akar lenni – a képzelőerejüknek nem kell korlátokat vagy határokat szabni, és ez nagyszerű alkalom a szülő számára is, hogy bepillantást nyerjen abba, hogyan látják ők a világot. Olyan sok lehetséges karrier, álom és barátság létezik, miért ne bátorítsuk őket, hogy különböző forgatókönyveket tárjanak fel, miközben játszanak? Érthetetlen dolog a hercegnőt ismét megházasítani.

3. Bátorítsa a társalgást…

Az óvodában az apróság valószínűleg különböző hátterű és családi helyzetű gyermekek széles körével keveredik össze, és kérdésekkel fordulhat Önhöz. Miért van Álfrédnaknek két papája? Hol van Éva mamája?  Miért nem tud Jakab úgy beszélni, mint én? Próbáljon olyan egyszerűen és őszintén válaszolni, amennyire tud, és a válasza azt mutatja majd neki, hogy ez normális. Ha Ön aggódik egy bizonyos körülmény miatt, amellyel a gyermek szembesül az óvodában, mint például a hirtelen betegség vagy haláleset, megtalálhatja arról szóló cikkünket, hogyan magyarázzuk el ügyesen az ijesztő dolgokat az óvodásnak.

4. …de segítsen nekik megérteni, mikor nem helyénvaló kérdezni

Mindenkinek volt egy kínos pillanata a buszon, amikor a gyermeke rámutatott valakire nem túl finom módon, de ahogyan idősebbek lesznek, megmutathatja nekik, hogy nem mindig kell kimondaniuk mindent, amit gondolnak ott és akkor. Ne legyen mérges, ők csak kíváncsiak – de próbálja megítélni a helyzetet, hogyan érez a gyermeke figyelmének középpontjában álló személy. Egyes emberek örömmel fogadhatják a lehetőséget, hogy életmódjukról vagy körülményeikről beszéljenek, míg mások nagyon kényelmetlenül érezhetik magukat. Mint felnőtt, Öntől függ a helyzet megítélése a gyermeke számára, és ha az egész kissé kínossá válik, próbálja elterelni erről a figyelmet. Mindig visszatérhet a témára később, vagy amikor egyedül vannak, és beszélhetnek arról, amit láttak – így Ön megválaszolhat minden kérdést, ami felmerülhet.

5. Hagyjuk őket kutatni!

A játék az óvodáskorú gyermek számára arról kell, hogy szóljon, hogy bátorítjuk őket önmaguk kifejezésére, és lenyűgöző a személyiségük fejlődésének megfigyelése. Ezért ne rémüljön meg, ha kisfia hirtelen Elsanak akar öltözni, hajtekercsekkel, magassarkúval és ékszerekkel. Ebben az életkorban ők valószínűleg csak kísérleteznek, és számukra ez nem különbözik attól, hogy valaki köpenyt és álarcot vesz magára, hogy Batman legyen. Hasonlóképpen, lehet, hogy sminkeléssel akarnak bolondozni. Fiúk és lányok egyaránt szeretik ezt – valószínűleg látták más ezeket használat közben, és a színek, ecsetek és kis edények elbűvölőek a kutató elmék számára. Ha Ön hajlandó megengedni nekik, hogy kipróbáljanak némi maszatolást magukon, ne felejtse először eldugni a legjobb ajakrúzsát…

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
30 perc
Levesek