Maradékok Élelmiszerek, melyek nem valók a fagyasztóba

Elvesztik ízüket, de tápértéküket is. Melyek azok az élelmiszerek, melyeket inkább frissen fogyasszunk, hogy a testnek valóban hasznosak is legyenek?

Tojás héjában

Nem győzi elfogyasztani a tojásokat? Ha lefagyasztásukról gondolkodik, ne tegye. A nyers tojásoknak megreped a héja, a főtt tojások állaga megváltozik és a kiolvasztás után használhatatlanok lesznek.  

Ötlet: A tojásokat törje fel és így már lefagyaszthatja.  

A tejtermékek frissen jobbak

A tejtermékek nagy része nem bírja a fagypont alatti hőmérsékletet. A tej és joghurtok esetében különválik a folyadék, a lágy sajtok szerkezete teljesen megváltozik és az ízük sem jó.  

Milyen sajtot lehet lefagyasztani? A kemény sajtok lefagyasztása reszelt formájukban ideális.

Zöldség és gyümölcs

Lehetséges, hogy meglepődik, de kertje termésének egy része a fagyasztóban csak elértéktelenedik. Nem alkalmas a fagyasztásra a magas víztartalmú zöldség, mert íz nélküli kása lesz belőle. A burgonyát, retket, uborkát, paprikát vagy a paradicsomot fagyasztás előtt blansírozza, vagyis mártsa forró vízbe. A gyümölcsök közül nem alkalmas a fagyasztásra az alma, dinnye és a citrusfélék.

Méz

Nem létezik olyan, ami indokolná, hogy a méz a fagyasztójában kössön ki. A mézet tárolja szobahőmérsékleten egy jól zárható üvegben.

Kávé

Ezt a trükköt már talán minden háziasszony kipróbálta. A darált kávé fel nem bontott csomagolásban valóban átvészeli a fagyhőmérsékletet, de csak egy hónapig.  A felbontott fagyasztott kávé íze azonban korántsem fog hasonlítani az eredeti kávé ízére.

Szószok, mártások

A főzött szószokat és mártásokat, melyeket nem fogyasztottak el, csak végső esetben tegye a fagyasztóba. Nem tartoznak ide azonban az olyan ízesítő mártások, mint a majonéz, mustár, vagy a barbecue típusú különféle szószok. Ezek sűrítményeket tartalmaznak, melyek érzékenyek a fagypont alatti hőmérsékletekre és kiolvadás után állaguk teljesen megváltozik – ezeket egyáltalán ne fagyassza le.

Forrás: casprezeny.azet.sk, healthyleo.com

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása