Egészséges életmód Egészség Fáj a háta? Gyógyszerek helyett inkább tornásszon!

Öt ember közül négy hátfájásban szenved.  Régebben a megerőltető fizikai munka miatt fájt az emberek háta, ma viszont az ülő testhelyzetben végzett munka és a kényelmes életmód okozza a derék- és a nyaki gerincfájdalmakat. Az kevés mozgás és fizikai munka, az egyoldalú terhelés és helytelen testtartás következtében a hátizmok megrövidülnek,  elernyednek, a porckorongok elmozdulhatnak, vagy beszorulhatnak.  

A gyerekek is ismerik a hátfájást

Manapság a gyerekeknél is problémát jelent a hátfájás. Ennek oka a kevés mozgás, de az is gondot jelenthet, ha csak egy bizonyos sporttal foglalkoznak, melynél ugyanazok az izmok vannak megterhelve és ilyenkor előfordulhat az izmok túlterhelése. Ezért jobb, ha gyermekük az iskolában inkább az általános tornagyakorlatokat végzi.

A heveny és az idült hátfájás

A heveny és az idült hátfájást a fájdalom időtartama szerint különböztetjük meg.  

A heveny hátfájás általában 3 héten belül elmúlik és sokszor  a porckorong  elmozdulása, vagy az izmok túlterheltsége okozza.  A heveny hátfájás általában helyi jellegű fájdalom.

Az idült hátfájás 6 hónapnál tovább tart. Oka főleg a helytelen testtartás, ami az izmok ernyedését okozza. Ez fejfájást, valamint a kéz és a láb zsibbadását is előidézheti.

Az egyszerű séta és az úszás megfelelő sport a hátfájás ellen.

A hátfájás súlyosabb probléma előjele is lehet

A hátfájás mögött egyéb, súlyosabb betegségek is rejtőzhetnek. A hátfájás a következő  betegségek egyik tünete lehet:

  • Bechterew-kór,
  • osteoarthritis,
  • gerinckopás (spondylolisis),
  • a nyaki, vagy deréktáji gerincoszolop heveny fájdalma (lumbágó),
  • porckorongsérv,
  • Scheuermann-betegség.

A hátfájdalmak a következő betegségeknél is jelen vannak:

  • szívinfarktus,
  • fekély,
  • epekő, vesekövek,
  • májbetegségek és hasonlók.

Ne vegyen kádfürdőt, ha fáj a háta

A meleg enyhíti a hát-, derékfájást, valamint a nyaki fájdalmakat. Használjon termofort, vagy speciális, gabonával megtöltött párnákat, melyeket a mikrosütőben átmelegített. Lazító hatása van a meleg levegőnek,illetve a meleg zuhanynak is. Csábító lehet a gondolat, hogy egy forró vízzel teli kádban relaxál, de ne tegye! Amikor kijön a kádból, hirtelen megváltozik a hőmérséklet , és ez még nagyobb problémát okozhat  a hátának.

Hogyan lehet enyhíteni a hátfájást?

A gyógyszerek enyhítik a hátfájást, de ez természetesen nem megoldás gondjaira. Fájdalom ellen a fájdalomcsillapítók és a reuma elleni gyógyszerek hatásosak.  Súlyosabb esetekben az orvos helyi fájdalomcsillapítást alkalmaz. A fájdalmas terület masszírozása is enyhítheti a fájdalmakat. Mindez azonban az elsődleges probléma szempontjából nem megoldás. Az elsődleges problámát a helyes testtartással és a hátizmok edzésével küszöbölheti ki. A kezdetekben kérjen segítséget szakembertől, illetve gyógytornásztól, aki megmutatja, hogyan végezze helyesen az egyes tornagyakorlatokat.

Ha ülő foglalkozást végez, invesztáljon egy ergonomikus, gerinckímélő székbe, melyben rákényszerül arra, hogy egyenesen üljön.

Tornagyakorlatok a fájós hátnak

A hátba nyilalló fájdalom tulajdonképpen a hátizmok elégtelen aktivitásának az eredménye. Amikor a hátfájás okai az ernyedt, tétlen izmokra vezethetők vissza, akkor  a megelőzésre és a fájdalom megszüntetésére a torna a legjobb módszer. A hátgerincet a kellően erős és rugalmas izmok tartják, melyek a porckorongoknak is biztonságot jelentenek. Erősítse a test középső részét, tehát a hasizmokat. A hátat nyújtó gyakorlatok közül a hátra és az oldalra hajlító gyakorlatok legyenek túlsúlyban, ellentétben az előre hajló gyakorlatokkal, mivel hátgerince a nap túlnyomó részében ebben a testhelyzetben van. A helyes testtartásra már az ébredés pillanatától kellene figyelnie.

A gyógytornászok a következő reggeli rituálét tanácsolják:  Ébredés után még az ágyban fekvő helyzetben hajlítsa be térdeit, majd forduljon bal- és jobb oldalára, s eressze le lábait a talajra, miközben segítsen a kezével, (ha bal oldalára fordul, akkor bal kezére támaszkodjon és fordítva) és támaszkodjon a könyökére.

További hátfájást enyhítő tornagyakorlatok:

Feküdjön hasra és kezeit helyezze homloka alá. Fejét lassan emelje fel, de lábait tartsa egyenesen a talajon. Figyeljen arra, hogy fejét ne hajtsa hátra, csak emelje fel, egy kis ideig tartsa ebben a pozícióban, majd helyezze vissza a kezeire. Ezt a gyakorlatot 15-ször ismételje meg.

Ismét feküdjön hasra. Támaszkodjon a könyökére és lábujjhegyre, majd emelkedjen fel. Testének egy íj alakzatú testhelyzetet kell felvennie. Igyekezzen megtartani ezt a testhelyzetet és testsúlyát váltakozva helyezze át előre, majd hátra. Ügyeljen arra, hogy háta egyenes, feje és csípője azonos magasságban legyen. Ezt a testhelyzetet tartsa egy percig, a gyakorlatot 15-ször ismételje.

A hátrahajlás a legegyszerűbb gyakorlat, mellyel megnyújtóztatja fájós hátát, s ezt bármikor és bárhol megteheti. Alapállásban tenyerével támassza meg csípőjét, az ujjak lefelé irányulnak. Ebben a testhelyzetben próbáljon meg minél jobban hátrahajolni.

Gyors enyhülést hoz az egyszerű „macskahát“ gyakorlat. Térdeljen le, tenyerével támaszkodjon a talajra, az ujjak előre irányulnak. Fejét hajtsa le, hátát nyomja fel és háromszor lélegezzen ki- és be. Hátát lassan hajtsa le, fejét emelje fel, de ne hajtsa hátra, a tekintet lefelé irányul. Ebben a pozícióban ismét háromszor lélegezzen ki- és be. Ismételje  3 – 5-ször.

Négykézláb testhelyzetben nyújtsa ki a jobb kezét és a bal lábát. Tartsa ezt a pózt és háromszor  lélegezzen ki- és be, majd váltott kézzel és lábbal is végezze el a gyakorlatot.  Ismételje  3 – 5-ször.

Fáj a háta? Gyógyszerek helyett inkább tornásszon!

A gerincoszlop környékén levő kisebb, mélyen fekvő izmok nyújtására végezzen fejhajlító gyakorlatokat. Fejhajlítás közben fekvő nyolcasokat írhat le, vagy enyhe oldalhajlítással nyújthatja az izmokat. Ha fejét bal oldalra hajlítja, bal kezével a fején keresztül érintse meg a jobb fülét és jobb kezét tegye a combjára. Végezze el a gyakorlatot az ellentétes oldalra is.

forrás: mesicnikzdravi.cz, mojezdravi.cz, izdravie.sk, wikipedia

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása