Baba Totyogó Fejlessze csemetéje kedvteléseit!

Sok szülő a saját elképzelése szerint szeretné alakítani gyermekét és olyan tevékenységeket  javasol neki, melyekkel ő maga szeretne foglalkozni. Azonban nem ez a helyes út, hasonlóképp az sem, ha a gyereket a saját hobbinkra kényszerítjük. Rendkívül fontos készség az, amikor képesek vagyunk felismerni gyermekeink kedvteléseit és támogatni őket azok fejlesztésével. Ki tudja, talán a kis Petike nem lesz focicsillag, de kivételesen eredményes lesz egy tudományág területén?

Figyelje meg, mi érdekli és reagáljon

Kísérje figyelemmel gyermeke érdeklődéseit. Igyekezzen beszélgetni vele azokról a játékokról, melyeket saját maga készít. Bátran kapcsolódjon be ezekbe a játékokba. Talán sikerül megtalálnia az olyan területeket és tevékenységeket, melyeket nagyon szeret. Ha ez Önnek sikerül, segíthet neki az adott irányba történő fejlődésben.  

Gondoskodjon az olyan eszközökről is, melyek segítik kedvtelése fejlődését

Ha felfigyel olyan dolgokra, melyek iránt gyermeke nagyon érdeklődik, igyekezzen őt ellátni olyan anyagokkal, melyek segíthetik fejlődését. Természetesen ez lehet könyv, folyóiratok, konkrét témakörre orientált játékok, karate óra, de színház vagy mozilátogatás is. A gyerekszobát is berendezheti úgy, hogy a gyerek szinte észrevétlenül szívja magába az ismereteket és készségeket. Ehhez például kiváló lehetőség a csöppség számára az ágy felett lógó plakát, mely az autós történelem 100 legfontosabb automobilját ábrázolja. Ezeket villámgyorsan megjegyzi és szeretne majd többet is megismerni.

Tartsa be a szabályt, miszerint az önálló játékhoz szükséges anyagok és eszközök biztonságosak, a gyermek számára elérhető és látható helyen  legyenek. Ha minden természetes módon és nyomás nélkül fog zajlani, csemetéjének nagyobb esélye van arra, hogy új kedvtelését megszeresse.

Tartsa tiszteletben a kis szakembert

A kisgyermeknek nagyon fontos a tisztelet kérdése, igyekezetének értékelése és a bizalom, amit tevékenysége által kap. Gyermekével szemben viselkedjen úgy, mint egy olyan terület szakemberével, mely a hobbijává válik. Kérdezze őt különféle dolgokról, értékelje tudását és mutassa meg neki azokat a forrásokat, ahonnan kiegészítheti ezeket. Ne féljen közölni vele, hogy igaza van. Ezzel értésére adja, hogy a hobbija fontos és érdeklődésének van gyümölcse.

Mutassa be neki saját hobbiját

Vigye el csemetéjét a repüléstörténeti múzeumba és mutassa meg neki, mennyi mindent tud a repülőgépekről. Talán inspirálni fogja őt és érdeklődési köre bővül majd. Ne féljen attól, hogy imponálni akar gyermekének és engedje meg, hogy ő is imponálni akarjon Önnek. Töltsék együtt az unalmas délutánt például egy családi plakát készítésével, melyen mindenki bemutatja saját hobbiját!

Ne akarjon tükörképet

Ne igyekezzen azon, hogy gyermeke érdeklődését saját, vagy más emberek elvárásai, illetve mintái szerint kreálja. Minden ember rendelkezik olyan hajlamokkal, amelyek jó irányítással garantálhatják a sikert. Ez az Ön gyermekében is megvan, de ez nem jelenti azt, hogy teniszre kell járnia, mert oda már születése előtt be akarta íratni.

Ne csüggedjen akkor sem, ha érdeklődése megváltozik. Legyen türelmes, mert a gyerek úgy válthatja érdeklődési köreit, mint a zoknit. Idegeskedés helyett gondoljon arra, hogy a kis felfedező megtanulja a sokoldalúságot.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása