Egészséges életmód Egészséges ételek Görögdinnye és sárgadinnye: Csakugyan jól ismeri őket?

A dinnye ugyanúgy hozzátartozik a nyárhoz, mint a nap, a meleg és a víz. Ázsiából került Európába a 16. században.  Törökországban és Görögországban nemzeti gyümölcsnek számít. A neve is, mely alakjára  emlékeztet,  görög erdetű: a „melopepon“ szó jelentése „nagy alma“.
És ha már játszadozunk a szavakkal – tudta, hogy a dinnye, vagy a görögdinnye a helyes kifejezés? A piros dinnye botanikai megnevezése görögdinnye, a sárga dinnye botanikai neve cukordinnye, vagy sárgadinnye. Mindkét elnevezés a botanikai megjelölés szinonimája, tehát helyes és mindegy, melyiket használja.  

A dinnye gyümölcs, vagy zöldség?

A görögdinnye a nyár jelképe, és talán a legkedveltebb zöldség. Igen, jól olvasta – a dinnye zöldség! A tökfélék családjába tartozik, hasonlóan, mint az uborka, vagy a cukkini. A dinnye édes íze azonban nem arra utal, hogy ez a lédús termés nem gyümölcs. Így a dinnye a paradicsomhoz hasonlóan megtéveszt bennünket, ami gyümölcs, de zöldségként esszük. Talán nem  kevertük össze túlságosan.

Kétfajta dinnye minden édes ízre

Ha azt mondjuk „dinnye“, nem mindig világos, tulajdonképpen miről van szó. A dinnyének ugyanis két alapvető fajtája van. Hasonlóan a gyümölcs és zöldség esetéhez, ez is egy kicsit bonyolultabb. A legédesebb piros dinnyét sem nevezhetjük cukordinnyének, mert a cukordinnyék sárgák. A piros dinnyék a görögdinnyék. Ez egyszerűen megjegyezhető – a görögdinnyétől több lé csurog le az állán, mert több vizet tartalmaz.

Érdekes görögdinnye fajták

A mindennapi fogyasztók számára a görögdinnye teljesen zöld, vagy csíkos. Esetleg kerek, vagy hosszúkás, s ez minden. Ha viszont megismeri fajtáit, tudni fogja, hogy a rózsaszínű dinnye már édesre érett lehet, s az élénkpiros szemcsés belső nem mindig jelzi a túlérettséget.  

Az elsők között érik be a Sugar baby. A sötétzöld, kerek, kb. 4-kilós termések édesek, szemcsések és ha szereti az alkohollal töltött dinnyét, válassza a Sugar baby-t.

A nagyjából 4 kg-os  Gift of the sun dinnye érett állapotban megőrzi  élénkpiros szemcsés belsejét. Érdekes a sárga színű héja.

 A Janosik is sárga, de nem kívülről, hanem belülről. Világoszöld héja sötét csíkokkal sárga, puha és lédús belsőt rejt.  

Görögdinnye és sárgadinnye: Csakugyan jól ismeri őket?

Ha szereti a hatalmas dinnyéket, keresse a Crimson sweet, Suzi, Dumara, Top fajtákat. Biztosan felismeri a csíkozott héjáról, gömbölyű vagy ovális alakjáról, és akár 12 kilós nagyságáról. Ezeknek a dinnyéknek a belseje megbízhatóan édes, illatos és lédús, kevés magjuk van, és a hideg spájzban aránylag sokáig kibírják.

Görögdinnye és sárgadinnye: Csakugyan jól ismeri őket?

Ezzel ellentétben a Mini love dinnye olyan, mint egy törpe. Az alig 2-kilós dinnyécskének kicsi magjai, lágyan csíkozott sötétzöld héja, édes íze van. Egy nagyobb cserépben akár a napos erkélyen is termesztheti.

 A legismertebb sárgadinnyék

A sárgadinnyéket könnyebben meg tudja különböztetni, mint piros testvéreiket. Már ránézésre is különbözik alakjuk, színük és a boltokban minden fajta meg van jelölve. Legízletesebek behűtve.

A Galia a sárgadinnyék  legismertebb képviselője. Az érett dinnye jellegzetes illatú, s a héjáról is könnyen felismerhető, mely a kissé berepedezett fakéregre emlékeztet.

Görögdinnye és sárgadinnye: Csakugyan jól ismeri őket?

A Kantalupe, illetve Cantaloupe ízben az ananászra, illetve a mangóra emlékeztet,. A legkisebb sárgadinnye, gömbölyű. Héja sárgászöld, vagy sárgásfehér csíkozású, s úgy néz ki, mintha hálóba volna csomagolva, belseje sárga. A Kantalupe dinnye nagyon édes és tökéletes fagylalttal.

Görögdinnye és sárgadinnye: Csakugyan jól ismeri őket?

Erre a dinnyére hasonlít a világoszöld csíkozott héjú Charentais. Narancssárga belsejének íze és illata a sárgabarackra emlékeztet, ezért ideális desszertek készítéséhez.

A Piel de sapo rögbilabdára emlékeztet. Vajszínű szilárd belsejét jól védi a kemény héja, mely miatt „krokodildinnye“, vagy „békadinnye " néven is emlegetik. Dél-Amerikában ősztől tavaszig terem, ezért téli dinnyének is nevezik. Felhasználáskor csak a fehér belsejét használja, a héj alatti zöld része ízetlen.   


Görögdinnye és sárgadinnye: Csakugyan jól ismeri őket?

A mézdinnye, vagy Honeydew dinnye belseje világossárga, csaknem fehér, zöld árnyalattal. Héja sima, citromsárga. Válasssza a Honeydew dinnyét, ha prosciutto-t vagy sonkát dinnyével szeretne készíteni.

Görögdinnye és sárgadinnye: Csakugyan jól ismeri őket?

Ötletünk forró nyári éjszakákra: A jól behűtött Honeydew dinnyét mixelje el és öntse le habzóborral.

A legdrágább dinnyék többe kerülnek, mint egy autó

Az emberek az olyan szezonjellegű dolgokért is, mint a dinnye, képesek egy vagyont áldozni. Japánban 2016-ban egy pár  tökéletesen érett Yubari cukordinnye rekordáron, 27 240 dollárért (23 355 eur) volt elárverezve? A Yubari városból származó sárgadinnyéken látszólag semmi különleges nem volt. Vásárlójuk annyit mondott, hogy csupán „a gazdáknak szerette volna visszaadni a kedvességet, akik minden évben segítenek nekünk.“

Japánból származik a következő legdrágább dinnye is. A piros belsejű Densuke fekete héja miatt érdekes. Hokkaidó szigetén nő és a termés évente néhányszor több tíz darabra rúg. Egy ilyen dinnye ára 2 500-tól egészen több, mint négyezer euróig terjed.

Ha már Japánban vagyunk: Tudta-e, hogy...
... a japánok négyszögletes alakban termesztik a dinnyéket, hogy könnyebb legyen a tárolásuk?
A szerelmesek örömmel ehetik a szív alakú dinnyét.

Egyen dinnyét, hogy egészséges legyen

A természet úgy rendezte el, hogy  a dinnye rafinált módon segít nyáron a folyadékpótlás betartására és ugyanakkor vitaminokat és ásványi anyagokat sem veszítünk. Bizonyos mennyiségben a cukorbetegek és a terhes nők is fogyaszthatják. Terhesség alatt a dinnye meggátolja az ödémák keletkezését. A dinnyének csaknem 90 %-a víz, tele van rostanyaggal, A-, B-, C-, K-vitaminokkal és különösen káliummal, miközben a sárgadinnyékben háromszor több van, mint a görögdinnyében. A dinnye édes ízét a gyümölcscukor adja, tehát a fruktóz, mely energiát ad. A dinnye L-citrulint is tartalmaz, mely enyhíti az izomgyulladást, azaz “izomlázat“. Magas víztartalmának köszönhetően a dinnye vízhajtó, így tisztítja a nyirokrendszert és a veséket, ezáltal kedvezően hat a vesekövek megelőzésében, májbetegségekkel szemben, de a cellulitisz megszűnésében is. A rostanyagok szabályozzák a székletürítést, előfordulhat, hogy nagyobb dinnyemennyiség elfogyasztása után meghajtja. A dinnye segíti az anyagcserét, belülről hidratálja a bőrt, a nagy melegben nagyon jó napszúrás és fáradtság ellen. Egyen dinnyét, ha stressznek van kitéve. Megnyugtatja és jobban alszik majd.  

Nyáron a dinnye felfrissíti Önt, megnyugtatja, elűzi a szomjúságot és az éhséget.

Ne köpje ki a dinnye magját! Télen készítsen belőlük teát

Nem szereti a dinnyemagot? Kár, mert sok magnéziumot tartalmaz és szabályozza a szívműködést és a vérnyomást, valamint a metabolizmust is. Segíti a porcoknak, hajnak, körmöknek és az arcbőrnek fontos kollagén képződését. A dinnyemagokban levő likopén erős  antioxidáns, mely megelőzi a rákos megbetegedéseket. A férfiak számára a dinnyemagok a prosztatát védelmező hatásuk miatt érdekesek.

Tegye félre a dinnyemagokat télire, hogy a szezon után is élvezhesse a dinnye minden egészséges hatását. Egy maroknyi dinnyemagot főzzön meg két liter vízben negyed óráig és ezt a főzetet iszogassa két napig, de nem tovább.
Viszont, ha ennek ellenére is zavarják a dinnyemagok, keressen mag nélküli dinnyét.

Görögdinnye és sárgadinnye: Csakugyan jól ismeri őket?

Hogyan termesztik a mag nélküli dinnyét?

A mag nélküli dinnye az emberek és a természet szorgalmas együttműködésének eredménye. Az eredeti fajták ízetlenek voltak, de a dinnyetermesztőknek tetszett, hát kicsit segítettek neki. A hagyományos sárgadinnyében a kromoszómák száma állandó 22, ami egy  diploid szám. A páros kromoszómaszámú dinnyék 11 kromoszómával rendelkező hím és nőstényivarsejteket produkálnak, melyek megduplázódnak. A dinnyetermesztők ezt a számot még egyszer megduplázták és a 22 kromoszómából  44-t csináltak. Ezután a 22 kromoszómás dinnye virágporával beporozták a 44 kromoszómás növényeket és az ilyen keresztezésű görögdinnyék magjainak 33 kromoszómája lett.  A 33 kromoszómával rendelkező dinnyében egyáltalán, vagy csak ritkán fejlődik életképes virágpor vagy magok, tehát nincsenek magjaik. Ahogy látjuk, a mag nélküli dinnye termesztése kissé bonyolult. Ezért nem mindennapos a mag nélküli dinnye, s az ára is kicsit magasabb, mint magos társaiknak.

A dinnyeolaj gondoskodik az egészséges szépségről

A dinnyemag olajat hajápolásra és bőrápolásra használhatja. Hosszan tartó hidratáló hatása van, ha vékony réteget a bőrbe és a hajba masszíroz.  Jó hatással van a zsíros és pattanásos bőrre is. Segíti az égések és sebek gyógyulását. A dinnyemag olajat  természetes antiparazitikumként használják emberek és állatok gyógyítására. Ezenkívül hasonlóképp, mint a görögdinnye -  tisztítja a veséket, húgyutakat és a nyirokrendszert, detoxikál, erősíti az immunrendszert, segít a prosztata gyulladás megelőzésében és gyógyításában.

Jó a görögdinnye és a sárgadinnye a fogyókúrához?

A válasz egyszerű – ha nem viszi túlzásba, akkor a dinnyék, különösen a görögdinnye a fogyókúrás napokra volt teremtve. Evés előtt a dinnye eltelít, evés után elűzi az édes utáni vágyunkat és a benne levő nagy mennyiségű víz kimossa az összegyűlt toxinokat. A sárgadinnyében több kalória van, egy étkezésre fél kilót számoljon. A dinnyét nem kell csak magában ennie – mixelje be a gyümölcsös smoothie-ba, vagy készítsen fűszeres salátát görögdinnyéből, uborkából, bolgár sajtból és fűszerekből . Három napnál tovább azonban ne tartson tiszta dinnyekúrát, mert egészségi problémái lehetnek.

Érdekli Önt a dinnye kaléóriaértéke? Száz gramm görögdinnyében 118 kilojoul, 93 gramm víz, 6 gramm szacharid, 0,69 g rost és 0,17 g zsír van. Száz gramm sárgadinnyében 114 kilojoul, 90 gramm víz, 8 gramm szacharid, 0,55 g rost, 14 mg kalcium és csak 0,1 g zsír van.

Görögdinnye és sárgadinnye: Csakugyan jól ismeri őket?

A dinnyék termesztése igényesebb

A melegkedvelő dinnyéknek délen tetszik, a hidegebb éghajlatú helyeken próbálkozhat vele az üvegházban, vagy fóliában is. A magokat a fóliával letakart fölbe 2 cm mélyre vesse, a sárgadinnyét kb. 1 méter távolságra, a görögdinnyét egy és fél méternyire. Amikor kihajtottak páros levelei, ritkítsa ki.  

A dinnyéket legjobb palántáról termelni, melyeket május 15. után fóliába ültessen. Egy héttel kiültetésük előtt edzze a palántákat, időnként rakja ki őket, hogy megszokják a megváltozott hőmérsékleti viszonyokat. Ezután ültesse ki őket fóliába. Vágjon bele lyukat és lapáttal vegyen ki annyi földet, hogy a lyukba beférjen a gyökere a levélhajtásokig, öntse be, a lyukat temesse be. A dinnye a fólia alatt jobban növekszik és nem növi be a gyom.

A dinnye öntözése a kiültetés után még a legszárazabb időben sem szükséges. A dinnyét akkor öntözze, amikor virágzik, és sohasem a forró napokon. A vegetációs időszak alatt elég  2 – 3 öntözés, de sohasem a levelekre. Fontos, hogy megvédjük a dinnyét a gombás megbetegedésektől.   
A dinnyének szüksége van beporzásra, másképpen termés nélküli buja növényünk lesz. A beporzással a fóliában és az üvegházakban lehet gond, ill. a fólia alatti termesztéskor, ahova nem jutnak be a rovarok. Ilyenkor kézzel kell beporozni a növényeket. A hím virágokról óvatosan távolítsa el a szirmokat, majd pálcikval törölje meg a nőstény virág bibéjét.  

A dinnye szüretelése kissé találós kérdés. A görögdinnye érett, ha héja sötét és kopogtatáskor mély hangot ad. A termésen levő száradó szár is erről tanúskodik. A görögdinnye a szedés után még két-három napig érik. Ellenkező esetben kellemetlenül érheti Önt a répaíz.  

Az egészséges dinnye néhány hétig is tárolható. A tárolás ideje alatt azonban megváltozik az íze.

TRÜKKÖK a jó dinnye kiválasztására

A jó, érett dinnye kiválasztása az Ön kezében van, ezért ne hagyja a véletlenre. Szinte biztosra megy, ha félbevágott dinnyét vásárol. Szagolja meg, nézze meg, nincs- e kezdődő rothadás a belsejében és nem károsodott-e a héja. A piacon még mindig háromszög alakú bevágást csinálnak a görögdinnyén, hogy lássa és érezze, hogy az Ön által választott dinnye már érett. A boltokban a görögdinnye választásakor  bízzon a szemében és a fülében, s alkalmazza ezeket a trükköket:

  • Elsősorban szilárd, nehéz és egyenletes darabot keressen puha részek és karcolások nélkül, melynek héja egyöntetű, mélyedések, károsodások nélkül és szára száraz. Ezután tapogassa meg a szárral ellentétes oldalon. Ha puha, el a kezekkel, ugyanis öreg és bizonyára ízetlen lesz.

Görögdinnye és sárgadinnye: Csakugyan jól ismeri őket?

  • A héjnak lehetőleg a legsötétebb színűnek kellene lennie. A dinnyén levő világos rész az a hely, amellyel a dinnye a földön feküdt. Minél sötétebb ez a hely, a dinnye annál édesebb.

Görögdinnye és sárgadinnye: Csakugyan jól ismeri őket?

  • Ha a küllem alapján már választott, kopogtassa meg a dinnyét. Az üregesen csengő hang azt mondja: „Érett vagyok, vegyél meg!“

Görögdinnye és sárgadinnye: Csakugyan jól ismeri őket?

Hasonlóan válassza ki a sárgadinnyét is. Válasszon szilárd, egészséges héjú dinnyét. Ha érett, amint kezébe veszi, megérzi illatát. 

Garantáltan frissítő tippek dinnyéhez

A dinnye fogyasztásának legmegszokottab módja, ha jól behűtve felvágjuk és megesszük. Szeletelhetünk holdacskákat, háromszögeket, kockákat. A gyerekeknek igen szórakoztató kiskanállal enni a félbevágott dinnyét, amitől aztán teljesen ragadósak lesznek.

A konyhában sokféleképpen fel lehet használni a görögdinnyét és a sárgadinnyét is.

Használhatja:

  • gyümölcssalátákba
  • salátákba zöldségekkel, dióval, sonkával, prosciutto-val, baromfihússal, sajtokkal
  • a sárgadinnyét kombinálja prosciutto-val előételként
  • smoothie-ba
  • elmixelve italok alkotórészeként
  • a görögdinnye illik desszertekbe és kalácsokba

Egészséges tanács: A kellemetlen következmények elkerülése végett a dinnyét ne egye tejtermékekkel és ne igyon rá hideg italokat.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!