Egészséges életmód Egészség Győzze le az allergiát ezzel a 7 gyógynövénnyel!

Az allergiát leggyakrabban a virágzó növények virágpora okozza. A szervezet immunrendszere túlzottan reagál erre az anyagra – allergénre, mely egyébként nem volna ártalmas. A testben az allergén allergiás reakciót vált ki, ami nátha, duzzadt szemek, tüsszögés és orrviszketés formájában nyilvánul meg. Előfordulhatnak viszkető kiütések is. Ezeket a tüneteket sokszor összetévesztik a megfázással.


Allergia vagy megfázás?

Nem tudja eldönteni, hogy allergiája van-e, vagy megfázott?

Nátha:

  • lassan keletkezik és fokozatosan rosszabbodik,
  • az orr tele van sűrű, színes váladékkal,
  • a szemek gyulladtak, de nem viszketnek,
  • 7 – 10 napig tart


Allergia:

  • hirtelen keletkezik,
  • az orrból híg, vizes váladék folyik
  • a szemek viszketnek, mintha homokot szórtak volna bele
  • amint megszűnik az allergén hatása, a tünetek elmúlnak


Természetes úton

A gyógynövények bármilyen formában – szörpök, tinktúrák vagy teák - megfelelnek a tünetek enyhítésére. Jónéhány gyógynövény létezik, melyek bizonyítottan csökkentik az orr- és a szem nyálkahártyáján, valamint a légutakban jelentkező allergiás reakciókat és enyhítik az allergiás bőrtüneteket is. Ezeket lehet használni külön, vagy a komplex gyógyhatás érdekében egyéb gyógynövényekkel együtt. Jelentős hatása van az ökörfarkkóró rügyeiből, a labdarózsából, a körömvirágból, a fekete ribizliből, a gyertyánból és más gyógynövényekből készült kivonatoknak, " mondja Darina Datlová, az alternatív gyógyászat szakembere.

Csalán

Ha szénanátha kínozza, orrnyálkahártyája megduzzad, tüsszög és nehezen lélegzik, ennek oka a hisztamin. Allergia esetében ezt az anyagot szervezete nagyobb mértékben termeli, s ez okozza az erek tágulását, ami a nyálkahártya duzzadásához vezet. Ezt enyhítheti a csalán, mely képes a hisztamin termelésének blokkolására. Főzzön csalánteát a csalán szárított leveleiből. Egy csésze teába tegyen egy evőkanálnyi csalánlevelet és öntse le forró vízzel. Hagyja 5 percig ázni. A csalánteát naponta 2 – 3-szor ihatja, egészen addig, amíg az allergiás tünetek elmúlnak.

Kerti körömvirág

Ha testén kellemetlen kiütések jelennek meg, a kerti körömvirág különböző formáiban keresse a segítséget. Ez a gyógynövény nyugatatóan hat a bőrre és méregtelenítő hatású. A bőrproblémáknál fontos a folyadékbevitel, ezért főzhet körömvirágteát. Allergiás esetekben előfordulhat a szájpenész,  ami gyorsabban elmúlik, ha körömvirágteát iszogatunk, vagy azzal öblítjük ki a szánkat. A bőrkiütéseket kenje be körömvirág kenőccsel.  

Ostorménfa

A bogernyő virágzatot alkotó, apró, fehér, sűrűn elhelyezkedő virágokkal rendelkező cserje enyhíti az asztma tüneteit, a hörgőcskék beszűkülését és a légszomjat. Gyógyhatású rügyeiből tinktúrát készítenek, mely a patikákban kapható. Az adagolásról érdeklődjön a gyógyszerésznél.

Kék búzavirág

Ha allergiás szemgyulladás, viszketés vagy szemduzzadás kínozza, próbálja ki a kék búzavirágból készült pakolást. Ennek elkészítéséhez 4 kanál kék búzavirágra van szüksége, melyet forró vízzel kell leönteni és 15 percig áztatni. Majd a folyadékba mártott vattát helyezze a szemre.

Máriatövis

Ez a gyógynövény  szilimarint tartalmaz, mely meggátolja a toxikus anyagok bejutását a májba és erősíti az immunrendszert.  Ha bőrén ekcéma jelenik meg, a máriatövis segíti a káros anyagok lebontását a szervezetben, ami az első lépés a bőr gyógyulásához. Készíthet teát – forró vízzel öntsön le egy kiskanál aprított máriatövis magot és áztassa 20 percig. A leszűrt teát igya néhány héten át reggel, ebéd előtt és este elalvás előtt. A következő lehetőség 15-30 csepp tinktúra fogyasztása 3-szor naponta, vagy a máriatövisből készült olaj.  

Fekete ribizli

Valószínűleg nem is tudta, hogy a fekete ribizli természetes kortikoid és antiallergikum. Flavonoid és C-vitamin tartalmának köszönhetően enyhíti az allergiás tüneteket. A fekete ribizli szárított levelét öntse le forró vízzel, takarja le és áztassa 10-15 percig. A teát fogyassza háromszor naponta. A torok öblögetésére készítsen főzetet – 1 evőkanál levélre öntsön egy csésze hideg vizet és főzze 3 percig. Majd szűrje le, kissá hagyja hűlni és gargarizáljon, vagy igya meg.

Dúsvirágú ökörfarkkóró

Győzze le az allergiát ezzel a 7 gyógynövénnyel!

Ezt az élénksárga virágú magas növényt lehetetlen nem észrevenni. Ráadásul a kertben is termeszthető. A növény gyógyhatású része a virága. Az ökörfarkkóró fellazítja az orrváladékot, gyógyítja a nyálkahártyát és enyhíti a felső légúti tüneteket. A flavonoidok és cserzőanyagok mellett nyálkát és tartalmaz, mely a nyálkahártyán egyfajta bevonatot képez, ami védi a kiszáradástól. Az ökörfarkkórót fogyassza tea vagy szörp formájában.

Amennyiben tavaszi allergiában szenved, elsősorban kezelőorvosától kérjen tanácsot és konzultálja vele a megfelelő természetes gyógymódot is, mellyel legalább enyhítheti a kellemetlen tüneteket.

Forrás: Vitalia, Zahradaapriroda, Zdravi-nemoc, Bylik

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása