Tippek és tanácsok Hamburger sertéshúsból? Próbálja ki!

A receptajánlatainkban lévő marhahúst helyettesítse sertéshússal. A sertéshús zsírosabb, ezért burgerünk is szaftosabb lesz. Ha fél a zsírosabb ételektől, válasszon sertéscombot vagy szűzpecsenyét, mert ezekben van a legkevesebb zsír. Esetleg a darált sertséscomb és tarja 4:1 arányú keveréke is megfelel.

A burger nem fasírt

A sertéshús talán megtévesztő lehet, és arra készteti Önt, hogy zsemlemorzsát vagy áztatott zsemlét és tojást rakjon bele, de ne tegye! A kitűnő sertésburgerhez csak egy megfelelő fűszerkeverék kell, ez pedig a következőkből áll:

A húst lazán keverje össze

Minél tovább keveri a fűszerekkel a húst, a burger annál nehezebb lesz, ezért a húst csak lazán szórja meg a fűszerekkel és lazán keverje össze. A masszából formázzon annyi húspogácsát, amennyi burgert szeretne készíteni, ujjával nyomjon a közepükbe egy kisebb mélyedést és süsse ki őket.

Ananászos-baconös hamburgerA szalonna és az ananász egzotikus ízt ad a hamburgernek

Hogyan grillezzük tökéletesre a sertésburgert?

Feltételezzük, hogy a grillsütőt kitisztította és előkészítette a következő grillezésre, gondolva arra, hogy az étel ne égjen le. Amennyiben még nem, tisztítsa meg a grillsütőjét útmutatásaink szerint.  Amikor a sütő kellőképpen átmelegedett, helyezze rá a húspogácsákat és fedje le. Kb. 3-5 perc múlva ellenőrizze a széleit – ha már szürkésbarna, fordítsa meg őket és grillezze továbbbi 3-5 percig. Mindig csak egyszer fordítsa meg a húsokat, nehogy szétessenek a sok forgatástól.

Ötlet: Amennyiben húshőmérőt használ, a hús akkor sült át megfelelően, amikor belső hőmérséklete eléri a 150°C-ot.

A burgert zsemlével nyomkodja le

Sütés közben a burger felpuffad és elveszíti lapos formáját. Ne lapítsa le őket forgatólapáttal, mert nem lesz laposabb és nem készül el hamarább. A nyomkodással csak kinyomkodja belőle az összes szaftot és nedvességet, s a végeredmény egy száraz húslepény lesz. Ezt elkerülendő sokkal jobb megoldás, ha a burgereket a grillezés első felében lazán megnyomkodja a zsemlével, mely felszívja a szaftot és a burger megtartja eredeti alakját.


Mi kell még egy jó hamburgerhez?

A húspogácsa csak egy alkotórésze a hamburgernek. A tökéletes hamburgerhez még szüksége lesz jó minőségű, megfelelő méretű hamburger zsemlére , mely tartja az alakját, felszívja a szaftot anélkül, hogy elázna és kellemesen édeskés íze harmonizál a húsban lévő fűszerek ízeivel.

Az igazi hamburgerhez még 1-2 szelet sajt  és mártás, ketchup vagy majonéz is tartozik, valamint ízlés szerint savanyú uborka vagy friss zöldség. Így senkinek sem tűnik fel, hogy hamburgerében nincs egy pici marhahús sem.

Körtés hamburger kéksajttalBurger kék sajttal és körtével


Forrás: Adam.sk, food52.com, foodnetwork.com, bbcfood.com



Oldal nyomtatása
Cikk megosztása