Egészséges életmód Egészséges ételek Használja fel a megmaradt gyümölcsöt

Tárolás

A bogyós gyümölcsöket tárolhatjuk a hűtőben, egy kerámiatálban vagy papírzacskóban, de mindkét esetben csak rövid ideig. Nem szabad megmosni tárolás előtt őket, ezt mindig csak közvetlen fogyasztás előtt tegyük meg. Ha nem tudja megenni pár napon belül, akkor tárolhatja több módon is a bogyós gyümölcsöket – fagyasztva, zárt dobozban vagy szárítva.


Fagyasztás

Az első lehetőség a fagyasztás, ami szerintünk a tárolásuk legjobb módja. Ez a módszer az apró gyümölcsökben megtalálható vitaminok 90%-át megőrzi. Fontos azonban ellenőrizni, hogy a fagyasztó hőmérséklete -18°C és -30°C között legyen. A kisméretű gyümölcsök közül nincsen kivétel, fagyaszthat bármit az epertől kezdve, a kék áfonyán és málnán keresztül, a ribizliig. Kiolvasztás után a gyümölcs fogyasztható nyersen is, például smoothieként, fagylalt dekorációjaként vagy akár süteményekbe is rakható. 

Ne feledje, a felhasználás előtt meg kell várnia, hogy minden víz kiolvadjon a gyümölcsből. Ez főképp akkor fontos, ha sütemény tetejére szeretné rakni a gyümölcsöt. A fagyasztott gyümölcsök tele vannak vízzel, ami miatt a tészta teljesen elázhat.


Befőzés

A befőzés a gyümölcsök tartósításának egy másik nagyszerű módja. Az alapos főzés meghosszabbítja a gyümölcs élettartamát és megóvja a megromlástól. A dzsemek és lekvárok készítési folyamata megöli a baktériumok nagyrészét. Ha a befőzés mellett dönt bizonyosodjon meg arról, hogy sterilizált üveget használ. Helyezze az elmosott üveget egy tálcán a sütőbe, (melyet 100 fokra hevített) 15 percre.

A fedőket forró vízben is ki lehet főzni, száraz papírral eltörölve használhatjuk is őket.
Érdemes a lekvárokat stabil hőmérséklettel rendelkező szobában tárolni, ami lehetőségeink szerint hűvös legyen. Felnyitás után a hűtőszekrényben kell tárolnunk őket és pár napon belül el is kell fogyasztani.

De mennyi ideig tárolható a lekvár a kamrában? A válasz az, hogy legalább egy évig. Ne feledkezzen meg a kamra időnkénti takarításáról és mindig ellenőrizze, hogy nem jelent-e meg penész a fedő szélén, a fedő nem megfelelő zárása miatt. Ha ilyet találna egyből dobja ki.


A befőzött bogyós gyümölcsöket használhatjuk pudingok készítésekor, édes meleg reggelikhez, palacsintán vagy francia pirítóson télen is. Próbálja ki az édes pirítóst gyümölcsökkel!


Szárítás

Ez az egyik legősibb módja a vitaminok és rostok tartósításának és már őseink is használták. A szárításhoz tányért használtak és egyszerűen szeletekre vágták a gyümölcsöket. Napjainkban ezt a folyamatot professzionális szárítógépek végzik.

A szárítás során a gyümölcs folyadéktartalma megközelítőleg 10-50%-kal csökken az eredeti mennyiséghez képest. A víznek a lehető leggyorsabban távoznia kell a gyümölcsből, mivel az organizmusok, amiket tartalmaz okozzák a romlást. Amikor kiszáradt, akkor a nedvességet cirkuláló meleglevegővel távolítják el. A lehető legtöbb tápanyag 50 fokos szárítás esetében marad meg. A szárított gyümölcs helytakarékos és könnyű szállítani. Szárítás után a gyümölcsöt sötét helyen kell tárolni lehetőleg egy üveg tartályban.


Tudta?

Az eper kifejezetten hajlamos a rothadásra és penészesedésre, így mikor érett lesz a gyümölcs érdemes egyből szárítani. Szeletelje vagy darabolja fel őket és szárítsa ki az epret 30-50 fokon.

Figyelem! A ribizli, málna és szeder nem alkalmas szárításra, mivel a gyümölcsben megtalálható nagy mennyiségű mag nem finom szárítva.

És mi a helyzet a többi bogyósgyümölccsel? Ismeri őket? Tesztelje tudását!

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!