Egészséges életmód Egészséges ételek Házi fűszer: Készítsen saját fűszerkeveréket

Próbáljon elképzelni egy fűszerek nélkül készített ételt – ugye nehezen megy? Akár gulyást, lepényt, pizzát, vagy mézeskalácsot készít – a fűszer az, ami meghatározza minden étel egyedi, jellegzetes ízét és illatát.
Saját kedvenc fűszerkeverékeit otthon is elkészítheti. Merészségén múlik csak, hogy létrehozza fantáziája által ihletett egyedi fűszerkeverékét, amivel aztán megajándékozhatja barátait és családját. A fűszerkeverékek leginkább üvegedényekben őrzik meg jellegzetes aromájukat, s így tárolva hatékonyan védhetők a nedvességgel szemben.

Görög fűszer
Ez a fűszer a jellegzetes görög ételek mellett, mint amilyen a souvlaki, muszaka, illetve a görög saláta, illik zöldségekhez, de baromfi- és bárányhúshoz is.
A görög fűszerhez keverjen össze
½ kiskanálnyi
- kakukkfüvet
- majorannát
- fekete borsot
- szerecsendiót
1 kiskanálnyi
- szárított bazsalikomot
- szárított kaprot
- szárított hagymát
- szárított petrezselymet
- szárított rozmaringot
- sót
2 kiskanálnyi
- szárított oregánót
- szárított fokhagymát

Olasz fűszer
A tészta és a pizza mit sem ér olasz fűszer nélkül. Ezt is elkészítheti otthon 2 kiskanál só és oregánó, egy kiskanálnyi szárított fokhagyma és hagyma, cukor, őrölt fekete bors, szárított bazsalikom és petrezselyem zöldje, ¼ kiskanálnyi szárított kakukkfű és zellerzöldje keverékével.


Marokkói fűszer
A forró Afrika illatait idéző hétféle fűszerből álló keverék a húsból és burgonyából készült ételek átmelegítő fűszere. Ezt a nálunk kevésbé ismert fűszert 5 kiskanál darált fekete bors, 4 kiskanál szárított gyömbér, 4 kiskanál darált fahéj, 2 kiskanál kurkuma, 1 kiskanál kardamon, ½ kiskanál zúzott szegfűszeg és ½ kiskanál szerecsendió keverékéből készítheti el.


Kreol fűszer
Ez a fűszer mindenütt hasznos, ahol baromfit, halat, sajtmártásokat főznek, de tepsiben sült burgonyás és tésztaételekhez is megfelel. Az USA déli konyhájának jellegzetes fűszerkeverékéhez mixerrel keverjen el két kiskanálnyi szárított paprikát és szárított fokhagymát, egy kiskanál sót, szárított zellert, fekete borsot, cayenne borsot, szárított hagymát, szárított oregánót, kakukkfüvet és mustármagot.

Karibi fűszerkeverék
Karibi illatokat varázsolhat konyhájába a következő keverékkel:
- három kanál barna cukor és paprika,
- egy evőkanál fahéj és só,
- két kiskanál szárított gyömbér,
- egy kiskanál cayenne bors és darált szegfűbors,
- ¾ kiskanálnyi darált fekete bors és szerecsendió.

Fűszerkeverék alma- és tökkalácshoz
Az almás süteménynek nálunk hagyománya van. A tökkalács inkább Amerikában honos, bár nálunk is lassanként szaporodnak kedvelői. Mindkettőnek tökéletes ízt ad 3 kiskanálnyi darált fahéj, 2 kiskanálnyi szerecsendió és egy kiskanálnyi darált szegfűbors és zúzott szegfűszeg keveréke.

Mexikói fűszer
A legízletesebb burritót vagy tacost csak ezzel a fűszerrel tudja elkészíteni. Ehhez ¼ kiskanál cayenne borsra, ½ kiskanál sóra, 1 kiskanál szárított paprikára, 1 kiskanál füstölt paprikára, 2 kanál szárított darált chilire, 1,5 kiskanál szárított hagymára, 2 kanál darált köménymagra lesz szüksége. Ha nem kedveli a csípőset, tegyen kevesebb chilit, vagy teljesen mellőzze.

Fűszerkeverék baromfihúshoz
Ez a fűszerkeverék az eddig ismert ízek helyett teljesen más ízt ad a csirke- és pulykahúsnak. Próbálja ki! Keverjen össze egy kiskanálnyi kakukkfüvet, rozmaringot, szárított zsályát, majorannát, őrölt fekete borsot, szárított zellerzöldet és szerecsendiót. A baromfihúst kenje meg olívaolajjal és fűszerezze ezzel a fűszerkeverékkel.

Forrás: taketwotapas.com, keviniscooking.com, todayscreativelife.com, bakeatmidnite.com, realsimplegood.com.
Foto: Shutterstock

Próbáljon elképzelni egy fűszerek nélkül készített ételt – ugye nehezen megy?  Akár gulyást, lepényt, pizzát, vagy mézeskalácsot készít – a fűszer az, ami meghatározza minden étel egyedi, jellegzetes ízét és illatát.   

Saját kedvenc fűszerkeverékeit otthon is elkészítheti. Merészségén múlik csak, hogy létrehozza fantáziája által ihletett egyedi fűszerkeverékét, amivel aztán megajándékozhatja barátait és családját. A fűszerkeverékek leginkább üvegedényekben őrzik meg jellegzetes aromájukat, s így tárolva hatékonyan védhetők a nedvességgel szemben.

 

Görög fűszer

Ez a fűszer a jellegzetes görög ételek mellett, mint amilyen a souvlaki, muszaka, illetve a görög saláta, illik zöldségekhez, de baromfi- és bárányhúshoz is.   

A görög fűszerhez keverjen össze

½ kiskanálnyi

-          kakukkfüvet

-          majorannát

-          fekete borsot

-          szerecsendiót

 1 kiskanálnyi

-          szárított bazsalikomot

-          szárított kaprot

-          szárított hagymát

-          szárított petrezselymet

-          szárított rozmaringot

-          sót

2 kiskanálnyi

-          szárított oregánót

-          szárított fokhagymát

 

Olasz fűszer

A tészta és a pizza mit sem ér olasz fűszer nélkül. Ezt is elkészítheti otthon 2 kiskanál só és oregánó, egy kiskanálnyi szárított fokhagyma és hagyma, cukor, őrölt fekete bors, szárított bazsalikom és petrezselyem zöldje, ¼ kiskanálnyi szárított kakukkfű és zellerzöldje keverékével.

 

 

Marokkói fűszer

A forró Afrika illatait idéző hétféle fűszerből álló keverék a húsból és burgonyából készült ételek átmelegítő fűszere. Ezt a nálunk kevésbé ismert fűszert 5 kiskanál darált fekete bors, 4 kiskanál szárított gyömbér, 4 kiskanál darált fahéj, 2 kiskanál kurkuma, 1 kiskanál kardamon,  ½ kiskanál zúzott szegfűszeg és  ½ kiskanál szerecsendió keverékéből készítheti el.  

 

 

Kreol fűszer

Ez a fűszer mindenütt hasznos, ahol baromfit, halat, sajtmártásokat főznek, de tepsiben sült burgonyás és tésztaételekhez is megfelel. Az USA déli konyhájának jellegzetes  fűszerkeverékéhez mixerrel keverjen el két kiskanálnyi szárított paprikát és szárított fokhagymát, egy kiskanál sót, szárított zellert, fekete borsot, cayenne borsot, szárított  hagymát, szárított oregánót, kakukkfüvet és mustármagot.

 

Karibi fűszerkeverék

Karibi illatokat varázsolhat konyhájába a következő keverékkel:

- három kanál barna cukor és paprika,

- egy evőkanál fahéj és só,

- két kiskanál szárított gyömbér,

- egy kiskanál cayenne bors és darált szegfűbors,

- ¾ kiskanálnyi darált fekete bors és szerecsendió.

 

Fűszerkeverék alma- és tökkalácshoz

Az almás süteménynek nálunk hagyománya van. A tökkalács inkább Amerikában honos, bár nálunk is lassanként szaporodnak kedvelői.  Mindkettőnek tökéletes ízt ad 3 kiskanálnyi darált fahéj, 2 kiskanálnyi szerecsendió és egy kiskanálnyi darált szegfűbors és zúzott szegfűszeg keveréke.  

 

Mexikói fűszer

A legízletesebb  burritót vagy  tacost csak ezzel a fűszerrel tudja elkészíteni. Ehhez  ¼ kiskanál cayenne borsra, ½ kiskanál sóra, 1 kiskanál szárított paprikára,  1 kiskanál füstölt paprikára, 2 kanál szárított darált chilire, 1,5 kiskanál szárított hagymára, 2 kanál darált köménymagra lesz szüksége. Ha nem kedveli a csípőset, tegyen kevesebb chilit, vagy teljesen mellőzze.

 

Fűszerkeverék baromfihúshoz

Ez a fűszerkeverék az eddig ismert ízek helyett teljesen más ízt ad a csirke- és pulykahúsnak. Próbálja ki! Keverjen össze egy kiskanálnyi kakukkfüvet, rozmaringot, szárított zsályát, majorannát, őrölt fekete borsot, szárított zellerzöldet és szerecsendiót. A baromfihúst kenje meg olívaolajjal és fűszerezze ezzel a fűszerkeverékkel.

 

Forrás: taketwotapas.com, keviniscooking.com, todayscreativelife.com, bakeatmidnite.com, realsimplegood.com.

Foto: Shutterstock


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása