Egészséges életmód Relaxáció Házi ÖKO tisztítószerek

Mielőtt előveszi a vegyi tisztítószereket, próbálja ki a környezetkímélőbb verziót és kukkantson be a spájzba. Nem is sejti, hogy néhány  hatékony tisztítószere ott található.

Tisztítószer sárgarézre

fehér ecet + só

A sárgarézből készült tárgyak idővel patinásak lesznek, ami nem szép.  Visszanyerhetik eredeti fényeségüket a fehér ecet, illetve citromlé és só kombinációjával. Mártson be egy szivacsot az ecetbe és szórja meg sóval. Tisztítsa meg a sárgaréz tárgyat, mossa meg vízzel és rögtön szárítsa meg puha ronggyal.

Ötlet: Ugyanúgy hatásos a kecsup és a só kombinációja.

Üvegtisztító

víz + ecet + alkohol + illat

Ablakai, poharai, üvegfelületei tökéletesen fényesek lehetnek két bögre víz, ½ bögre fehér-, illetve almaecet, ¼ bögre 70%-os alkohol és két csepp tetszés szerinti illóolaj oldatának alkalmazásával.

Öntse az oldatot egy szórófejes flakonba, spricceljen belőle az üvegre és fényesítse ki száraz, puha ronggyal.

Ötlet: Ablakmosás helyett élvezze másként a szép, napsütéses napokat.  Az oldat gyorsan elpárolog és foltokat hagy.  Ablakot mosni legjobb kissé borús időben.

Légfrissítő

fehér ecet + víz + citromhéj + rozmaring illóolaj

A citrom héját reszelje le, öntse le egyrész ecettel és egy rész vízzel, adjon hozzá két csepp rozmaring illóolajat. Hagyja állni egy hétig, majd töltse egy szórófejes flakonba.

Ötlet: Nemcsak légfrissítőként használható, de eltávolítja a szagokat a szőnyegből, ágyból, ülőgarnitúrából és a szekrényben.

Házi fertőtlenítő törlőkendők

víz + ecet + teafaolaj + éterikus eukaliptusz olaj + citrom illóolaj + nedves törlőkendők üres csomagolása + papírzsebkendők, vagy nem szőtt textilanyag. ill. pamutanyag négyzetek

A textilanyag négyzeteket helyezze a nedves törlőkendők üres csomagolásába.  Egy tálban keverje össze a vizet, negyed bögre ecetet, 8 csepp teafaolajat, eukaliptusz olajat és citrom illóolajat.  Alaposan keverje el és öntse a csomagolásban levő textilre.  

Készítmény a bútor fényezésére

olívaolaj + citromlé

Keverjen össze 2 dl olívaolajat egy teáskanálnyi citromlével, majd csepegtesse egy törlőrongyra és törölje át vele a bútort, mely élénkebb színt kap tőle. Próbálja ki először a bútor rejtett részén, s ha nincs változás, először törölje le a port a bútorról.

Házi WC-tisztító

szódabikarbóna + citromsav + tetszés szerinti eszenciális olaj + víz

A WC-tisztító pezsgőbomba elkészítése egyszerű. Keverjen el egy tálban két rész szódabikarbónát egy rész citromsavval. Óvatosan permetezzen rá vizet és azonnal keverje össze a kezével.  Az anyagnak nyomásra meg kellene tartania a formáját. Nagyon óvatosan adagolja hozzá a vizet egészen addig, amíg az anyag kezd szétesni. Majd cseppenkét adja hozzá a tetszése szerinti eszenciális olajat. Formáljon belőle golyócskákat és másnapig hagyja őket száradni. Ezután már csak elég a WC kagylóba dobni és hagyni, hogy kifejtse hatását.

Mosogatószer

víz + ecet + természetes szappan + kristályszóda

Mosogasson sajátkezűleg készített mosogatószerrel! Reszeljen le egy bögrényit kedvenc illatú természetes szappanából. Szórja egy edénybe, tegyen hozzá 1,5 bögre vizet, 2 kanál ecetet és egyharmad kanálnyi kristályszódát. Melegítse és kevergesse mindaddig, amíg a szappan felolvad. Hagyja kissé hűlni, majd öntse át egy mosogatószeres flakonba, üvegbe, illetve szappanos flakonba. Használat előtt rázza fel, az edényeket alaposan öblítse el.  

Házi készítmény a lefolyók tisztítására

só + citromsav + víz

A lefolyóból áradó bűztől úgy szabadulhat meg, ha beleszór egy rész sót, két rész citromsavat és lassan leönti forró vízzel. A nagyon elszennyeződött lefolyó esetében azonban ez a tisztítószer kevés lesz. Ebben az esetben használjon még ecetet is.  

WC illatosító házilag

zselatin + só + eszenciális olaj tetszés szerint

A természetes légfrissítőhöz a használati utasítás szerint készítse el a zselatint, de kevesebb vizet tegyen bele és adjon hozzá sót. Öntse egy befőttes üvegbe, vagy más edénykébe és adjon hozzá pár cseppet a kedvelt illateszenciából.  

Ötlet: A zselatint öntse csokibonbon formába, majd kihűlés után fordítsa ki belőle. Nagyon jót fog mutatni, de vigyázat, nehogy valaki cukorkának nézze ezt a légfrissítőt!

Hogyan tisztítsuk ki az izzadságfoltokat?

szódabikarbóna + aszpirin + citrom (ecet)

Adjon még egy esélyt az izzadságfoltos ruháknak! Keverjen össze egy kanál szódabikarbónát két tabletta porrá zúzott aszpirinnel.  Ehhez adjon egy pici citromlevet vagy ecetet úgy, hogy paszta állaga legyen, amivel aztán bekeni az érintett foltokat. A pasztát fél óráig hagyja hatni, majd a ruhát mártsa hideg vízbe és áztassa három óráig. Ezután mossa ki.

Mivel tisztítsuk meg az odaégett edényeket?

Az odaégett edények és serpenyők tisztítására rögtön 7 ügyes ötletünk is van!

Mivel lehet eltávolítani a vízkövet?

A vízcsapon, mosdón, kádon, zuhanyban, csempén levő vízkövet is eltávolíthatja egyszerűen és környezetkímélő módon.

Mit ne tisztítsunk ecettel?

Az ecet a háztartások hatékony környezetkímélő tisztítószere. Ellenben nem univerzális. A tisztítás kellemetlen következményeinek elkerülése miatt ne használja az ecetet a következők tisztítására:

Gránit, márvány, természetes kő

Az ecetben levő sav kimarhatja a természetes követ. Használjon mosogatószert és vizet, mely nem agresszív.

Kőburkolat

Hasonlóképpen a kőburkolat sem lesz szép, ha ecettel és citrommal mossuk, mely árthat neki.  Kerülje az ammónia használatát is. Kőburkolatokra használjon speciális tisztítószereket.

Tojásfoltok

A padlón, vagy a szőnyegen tört össze a tojás? Az ecetet hagyja a polcon. Használata után csak nehezen tudna megszabadulni a tojásfolttól.

Vasaló

Az ecettel való tisztítás károsíthatja a vasaló belső részeit.  

Keményfa padlózatok

A tiszta ecet megváltoztathatja a padlózat színés és károsíthatja azt.  Ha mégis valamilyen okból ecettel kell tisztítania, higítsa fel vízzel és előbb próbálja kis felületen, ahol nem látszik.

Milyen lépésekben takarítsuk a fürdőszobát?

Forrás: goodhousekeeping.com, porada.sk, wellnessmama.com,

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása