Baba Iskolás Hogyan kezeljük az iskolai stresszt?

A gyerekeknél stresszhelyzetet jelenthet az első iskolai élmény, elválás az édesanyától, de a játékos óvodával szemben nagyváltozás is. Legyen a támasza és készüljön fel megfelelő reakciókkal,gyermekének határozottan szüksége lesz erre.


Írásbeli dolgozatok

A szülők hajlamosak különösen kisiskolás gyerekeiknél nagy jelentőséget tulajdonítani az írásbeli dolgozatoknak.  Így sikeresen a kisdiákra ruházzák a stresszt. Azok a gyerekek, akiket úgy nevelnek, hogy minden sikertelenség egy vereséget jelent és szüleiknek csalódást okoznak, természetes, hogy félnek a kudarctól.  

Mit tegyünk?

A gyerek fejlődése szempontjából sokkal fontosabb az iskola és az iskola iránti kötelezettségek pozitív érzékelése, mint az érdemjegyek. A rossz érdemjegyet ki lehet javítani, s ha ez gyermekének valamelyik tantárgyból nem megy, csökkentse a nyomást és vele közösen szánjon a tanulásra több időt.  


A kommunikáció fontossága

Az iskolában természetesen legnagyobb szerepük a tanároknak van. Mivel minden gyerekre más érvényes, elengedhetetlen az egyéni hozzáállás. Fontos, hogy a gyereknek az iskolában legyen sikerélménye, részesüljön dícséretben, ellenkező esetben stresszhelyzetbe kerül amiatt, hogy nem elég jó és elveszik a közösségben.  Egyformán dícsérni kell az ügyes és a kevésbé ügyes gyereket is. Szükséges érezniük a támogató és biztonságos környezetet. Észreveheti, ha valami nincs rendben például akkor, amikor a gyereknek gyakran fáj a feje vagy a hasa, tehát kibúvót keres az iskola alól.


Mit tegyünk?

Figyeljen arra, amit a gyerek a sorok között elmond. Hogyan beszél a tanárról? Kétségek esetén keresse fel közvetlenül a pedagógust és kérdezze őt gyermekéről.  Szavai alapján sokat megtudhat a diák – tanár viszonyról.


Pozitív hozzáállás

Tanítsa gyermekét pozitív gondolkodásra, segítse fejleszteni természetes öntudatosságát.  Az ő hozzáállása döntő lehet az iskolai tantárgyak sikeressége vagy sikertelensége szempontából. A sikertelenség kéz a kézben jár a stresszel. Amennyiben a gyermek kellő pozitív hozzáállással rendelkezik, megszabadul félelmeitől és szorongásaitól, úgy biztosított a siker.


A stressz megfigyelhető

Sokszor nem egyszerű felismerni a gyereknél a stressz tüneteit.  A lelki feszültséget a viselkedés rövid ideig tartó változásai jelzik.

Figyeljen rá jobban, ha a következőket tapasztalja:

  • hirtelen dühkitörések,
  • gyakori hangulatváltozások,
  • hintázás jobbra-balra, vagy előre-hátra,
  • álmatlanság,
  • körömrágás,
  • reggeli has- és fejfájás
  • éjszakai bevizelés.

Mindezek utalhatnak kisebbrendűségi érzésre, meg nem értésre, de az iskolai környezettel való elégedetlenségre is, sőt zaklatásra.


Hogyan segítsünk a gyereknek a stressz kezelésében?

Ismét fontos a kommunikáció.  Beszélgessen vele és hallgassa meg.  Adjon neki teret, hogy kifejtse érzéseit és a számára stresszhelyzetet kiváltó szituációkat. Hallgassa nyugodtan, türelemmel és érdeklődéssel.  Közösen keressék a megfelelő megoldásokat, melyek megnyugtatják és megszabadítják a stressztől. Kerülje gyermeke értékelését, hibáztatását és érzéseinek megkérdőjelezését.

Forduljon szakemberhez

Már mindent megpróbált, de az iskolai stressz még mindig jelen van gyermekénél? Forduljon a pedagógiai – pszichológiai tanácsadóhoz.  Elérhetőségeket találhat az interneten, de az iskolában is biztosan segítenek. Ha szakemberek csoportja beszélget Önnel és gyermekével, és egyéni programot dolgoznak ki a problémás helyzetek kezelésére, akkor  az így szerzett készségek egész élete folyamán hasznára válhatnak majd..
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása