Baba Óvodás Hogyan magyarázzuk meg az ijesztő dolgokat óvodásoknak?

A családi vészhelyzetektől kezdve az ijesztő történetekig, néha mindannyiunknak szüksége van tanácsra azzal kapcsolatban, hogy mit mondjunk. Útmutatónk segítségével megtalálja a megfelelő szavakat.

Halloween

Fenyegető maszkok, kísérteties csontvázak és ijesztő szellemek - a Halloween számunkra ártatlan szórakozásnak tűnhet, de a kicsiknek, akik nem értik, hogy mi történik, ijesztő lehet. “A Halloween egyike a kevésbé ijesztő pillanatoknak, melyeket meg kell magyarázni az óvodásoknak – mondhatja, hogy csak színlelés és egy kis szórakozás” mondja a klinikai pszichológus tanácsadó, Dr. Mandy Bryon.  “A gyermekek látják, hogy egy idősebb felnőtt vagy felelős személy irányítása alatt történik és biztosítva vannak afelől, hogy csak játék.”

Orvosi vizsgálat

Ha gyermeke orvosi vizsgálaton vesz részt – például vért kell tőle venni, radiológiai vizsgálatra megy, vagy infúziót kap –  számára ez nagyon ijesztő lehet. Végső soron nem tudják befolyásolni azt, hogy az eljárás megtörténjen vagy ne – és fontos, hogy Ön sem.

“Amikor elmagyarázza, hogy erre miért van szükség, a legjobb, ha nyíltan és egyszerűen teszi azt, mondja Dr. Byron. “Ne menjen bele nagyon a részletekbe, mert az nagyobb ijedséget okozna.”

Biztosítsa, hogy a kisgyermeke kis mértékben irányíthassa saját környezetét. “Kérdezze meg a gyermekét, hogy melyik játékot szeretné magával vinni, ki mellett szeretne ülni, milyen rágcsálni valót szeretne enni és kinek a kezét szeretné fogni.”

Háziállat halála 

Ha gyermeke kedvenc házi állata meghal, teljesen természetes, hogy kiborul és támogatásra van szüksége. “Mondja neki, hogy a házi állatnak boldog élete volt és mind nagyon szomorúak és hiányozni fog, de búcsút kell mondaniuk neki,” mondja Dr Bryon. “Ez megmagyarázza gyermekének, hogy a dolgok élnek, majd eltűnnek.”

Érdemes megmutatni, hogy Ön, mint szülő szintén szomorú és elmagyarázni, hogy azért szomorú, mert hiányzik Önnek a kisállata. Ez után vonja el gyermeke figyelmét, és mondja, ‘ Mit tegyünk, hogy jó kedvre derüljünk?’”

Normális, ha a gyermek egy pár hétig szomorú, de ha egy hónap vagy több idő után is ki van borulva, akkor forduljon a házi orvoshoz, ajánlja Dr. Byron.

Beteg családtag

Csak azt árulja el a gyermeknek, amit felfogásának megfelelően tudnia kell. “Viszont fontos, hogy mondjon valamit – meg kell bizonyosodnia arról, hogy a gyermek megkap minden lényeges információt ahhoz, hogy ne érezze magát nyugtalannak a megválaszolatlan kérdések miatt,”  mondja Dr. Byron. “Azonban nem kell tudniuk a részleteket – pl. azt, hogy a betegség nagyon súlyos, és hogy bizonytalan az, hogy egyáltalán haza tud-e jönni.”

A pszichológus azt ajánlja, hogy kezdje azzal, ‘A kórházba azért kell menni, mert a kórház egy olyan hely, ahol a szervezetet meg tudják gyógyítani, ha nincsen jól.’

A gyermek meg fogja érteni, mert tudja, hogy azért veszünk be gyógyszert, hogy meggyógyuljunk.

Ha az érintett személy a kezelés hatására máshogyan néz ki – pl. kemoterápia miatti hajveszteség – a gyermekkel nagyon tárgyilagosan kell beszélnie.  Az által, hogy előre tudatja vele a látható változásokat, biztosítja, hogy Önnek tudomása van azokról és irányítás alatt vannak.

Családtag halála

Ha egy Önhöz és gyermekéhez közeli személy hirtelen elhalálozik, ne mondja meg neki azonnal – Önnek először időre van szüksége arra, hogy feldolgozza a gyászt és végig gondolja azt, hogy mit és hogyan mondja el neki.

Ha eljön az ideje annak, hogy elmondja, Dr. Byron azt ajánlja, hogy legyen egyenes a szóhasználat terén. Az ilyen korú gyermekek számára a “‘halál’, ‘meghalni’ és ‘meghalt’ szavak nem járnak együtt több nyugtalansággal, mint bármely másik szó. “Ezek sokkal jobbak, mintha az ‘eltávozott’ vagy ‘elvesztettük’ szavakat használná, melyek azt engedik feltételezni, hogy a személy még visszatérhet.

A pszichológus óva int azt ellen, hogy azt mondja, a szerette ‘ágyban halt meg’ vagy ‘elaludt és nem kelt fel többé’. “Az e korú gyermekek konkrét dolgokra gondolnak, így a szavak, melyek megnyugtatónak tűnnek a szülők számára, még jobban összezavarhatják vagy még nyugtalanabbá tehetik őket,” mondja. “

Dr. Byron azt ajánlja, hogy fogalmazza meg egyszerűen. ‘Szomorúak vagyunk, mert nagyapa nem jön vissza – meghalt, de olyan sok szép időt töltöttünk vele. Megnézzünk néhány fényképet?

Azonban, ha Önnél vagy partnerénél halálos betegséget állapítottak meg, vagy partnere hirtelen meghalt, azonnal keressen fel egy képzett gyermekpszichológust.

“Nem kell megfogadnia a pszichológus tanácsát, de szüksége van egy szócsőre,” mondja Dr. Byron. “Ön gyászol és nem tudja, hogyan beszéljen gyermekével ezekben a helyzetekben.” Tudjon meg többet a gyermekek támogatásáról egy közeli rokon haldoklása esetén.

Ijesztő hírek 

Mindannyian próbáljuk megvédeni a kisgyermekeket az aggódástól, de előfordul, hogy meghallják a világban történő eseményeket, amelyek felkavarók vagy nehéz megmagyarázni őket.

Ha gyermeke olyasmiről kérdezi, mint egy bomba vagy terrorista támadás, Dr. Byron azt ajánlja, hogy tudja meg, hogy honnan hallott a gyermek arról és hogy miért kérdezi, így megtudhatja, hogy milyen környezetben jött elő.

Meg kell válogatnia, hogy mit válaszol, és csak bizonyos információkat szabad megosztania vele. “Nem akarja megijeszteni őket,”, mondja Dr. Byron. “Az Ön szerepe, hogy biztosítsa gyermekét arról, hogy ő biztonságban van és gondoskodnak róla.” Válaszoljon egyenesen, de megnyugtató módon. Például, egy bombákkal kapcsolatos kérdésre mondja azt, hogy ‘A bomba egy olyan dolog, ami nagyot robban, de nem kell aggódnod miatta.’

“Fontos, hogy a gyermek elhatárolódjon a veszélytől, így biztonságban fogja érezni magát,” mondja Dr. Byron. “Nem szabad megengedni, hogy egy három és öt éves kor közötti gyermek bizonytalanságban éljen – megnyugtató dolgokkal kell körbe venni.”

Úgy tűnik, hogy a fiatal gyermekek jól reagálnak az őszinteségre –  de ajánlatos tudni, hogy mely információra van szükségük és melyeket kell elhallgatni előlük. Ha meghallgatja őket és ahol csak lehet, pozitív marad, együtt meg tudnák beszélni félelmeiket.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása