Baba Óvodás Hogyan segítheti gyermeke képzelőerejét?

Gyermeke mostanáig valószínűleg azoknak a dolgoknak a hatására folytatta játékait, amelyekkel a mindennapi életben találkozott, tehát szívesen etette a játék mackóját, vagy eljátszotta a mosogatást.

A szerepjátékokban sokszor játékok kapnak jelképes jelentést, és rendszerint szívesen játszik magában. Három és négy éves kora között azonban fejlődik a képzelőereje, nyitottabbá válik, ami a képzelőerő játékainak a kezdetét jelenti. A gyermek játékai ebben a szakaszban bonyolultabbak lesznek, és elkezd másokat is bevonni „játsszuk azt” játékaiba, mindegyik gyermekre szerepet oszt, történeteket és végkimenetelt gondol ki.

Ezen kívül, elkezdi új módon használni az ismerős tárgyakat, például egy kartondoboz lesz az autó, a hajó vagy a ház. Ez a fajta képzeleti játék mutatja, hogy gyermeke most érti, hogy ő és a barátai viselkedése forgatókönyveket követ, amelyek aszerint alakíthatók, hogy éppen milyen játékot játszanak. A gyermekeknek akár a kétharmada a korai gyermekkor valamely pontján képzeletbeli barátot kreál magának – ez nagyon is jó!

A képzeletjátékok hasznosak

A képzeletjáték több mint jó szórakozás, egyéb készségek kialakulását is előmozdítja:

  • elképzeléseinek kifejtésével és különböző szerepek eljátszásával fejleszti nyelvi készségeit
  • jobban megérti, hogyan működnek a dolgok, megtanulja, hogyan lehet problémákat megoldani, és javul az összpontosítása
  • növekszik az önbizalma, és megtanulja megérteni a többi gyerek gondolatait és érzéseit.

Túláradó képzelőerő

Az élénk képzeletnek is lehetnek árnyoldalai! Ez alatt az időszak alatt gyermekének elkezdhetnek rémálmai lenni, illetve meggyőződésévé válhat, hogy egy szörny él az ágy alatt vagy a szekrényben. Sok kép és gondolat van a fejében, és nem tudja mindegyiket kezelni.

Azt is észreveheti, hogy ebben az életkorban nő a füllentések mennyisége – a cél általában nem az Ön szándékos félrevezetése, hanem a vágyálmok és a fantázia eredménye. Fontos, hogy segítse gyermekét, hogy megértse a különbséget az elképzelt és a valós dolgok, valamint az igazság és a hazugság között, úgy hogy elkezdje kezelni a képzelőerejét.

Táplálja azt a képzeletet

A képzelet olyan, mint egy izom – ahhoz, hogy fejlődjön, használni kell. Íme 5 tipp a gyermek bátorítására:

  1. Adjon jelképként szolgáló tárgyakat a képzeletjátékokhoz – használhat régi ruhákat, takarókat, kartondobozokat stb.
  2. Csináljon teret a számára, ahol létrehozhatja saját képzeletbeli világát – hagyja állni a ’kastélyát’ egy-két napig
  3. Ne aggódjon, hogy ugyanazt a képzeletjátékot ismételi unos-untalan – ez segíti, hogy magabiztos legen abban, amit csinál.
  4. Ne feledje, hogy képzeletjáték a rajzolás, festés, valamint a tojástartókból és joghurtos poharakból készített furcsa és csodás alkotások is
  5. Képzeletének erősítésére látogasson meg új helyeket. Az állatkerti vagy tengerparti kirándulás új fantáziajátékokra és művészi programokra ösztönözheti gyermekét!
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása