Egészséges életmód Relaxáció Hogyan termeljünk dinnyét kertünkben?

A dinnye szereti a 26 °C körüli magas hőmérsékleteket, és vegetációs időszaka, tehát az érési időszaka hosszú – 100 nap körül van. Hozzánk a dinnyét főleg Spanyolországból, Ciprusról, Görögországból, vagy Izraelből importálják.  Ön azonban megpróbálhatja akár saját kertjében is kitermelni, ha ehhez biztosítja a megfelelő feltételeket.

A dinnye gyümölcs, vagy zöldség?

Bár a dinnye édes és szívesen tesszük a gyümölcssalátákba, a látszat csal. Ugyanis a tökfélék családjába tartozik és  ezért a zöldségekhez soroljuk. Botanikai szempontból viszont a bogyótermésűek közé sorolják.

A dinnyét főleg azért szereti mindenki, mert frissítő és lédús. Tudta, hogy csaknem 93%-át víz alkotja?

Kétfajta dinnye létezik:  cukordinnye és görögdinnye. A cukordinnyét nemcsak sárga héjáról és belsejéről ismeri meg, hanem ezek kisebbek is és más héjuk van, mint a görögdinnyének, tehát a piros dinnyének.

Hogyan termesszük a dinnyét? Ez igényesebb lesz

A dinnye termesztésében kulcsfontosságú tényező az elegendő meleg és a fény. Vásároljon először dinnyemagokat és edényeket, melybe elveti a magokat.  Speciális vetésre alkalmas edényeket a boltokban lehet kapni. Az edény aljába tegyen vetési szubsztrátumot és helyezzen bele 3 dinnyemagot. Nagyjából fél centiméter mélyre helyezze őket. Rendszeresen öntözze, hogy a föld állandóan nedves legyen.  Az első levelek nagyjából 14 nap múlva jelennek meg.  A dinnye vetésére megfelelő időszak a március vége. Így a fiatal dinnyéket május végén már kiültetheti.  

Semmi gond, ha ezt a dátumot már elmulasztotta. Már ősszel megkezdheti a talaj előkészítését a következő évi dinnye számára.  Ezek a növények sok tápanyagot igényelnek, ezért a kerti talajba tegyen trágyát vagy komposztot. A következő évben az ilyen helyen a dinnye jobban fogja magát érezni.

Éghajlatunkon legjobban a Zobor F1, a Lajka II F1, vagy a Sugar baby fajtákat lehet sikeresen termeszteni.

A dinnye kiültetése a kertbe

A növényeket csak május második felében ültesse ki, amikor már nincsenek fagyok és a hőmérséklet is magasabb.  Nem árt a kerti talajnak, ha kissé porhanyósítja és felássa. Készítsen kertjében ennek az ízletes zöldségnek helyet és mélyítsen gödröket, melyek aljára tegyen trágyát. Olyan helyet válaszson, ahová a legtöbbet süt a nap. A palántáknak már fejlett levelei lesznek. Bátran takarja be őket földdel. Minden gödörbe akár 2 - 3 palántát is rakhat, a gödrök közötti távolság  kb. 40 cm legyen.

A dinnyének elegendő vízre van szüksége. Ne használjon jéghideg vizet egyenesen a csapról, vagy a locsolócsőről, hanem inkább állott vizet, mely megközelíti a talaj hőmérsékletét. Máskülönben a növények sokkot kapnának a melegtől és elpusztulnának. A dinnye termesztésekor figyeljen az időjárás előrejelzésre is. Ha éjszakára (vagy nappal is) 5 °C-tól alacsonyabb hőmérséklet fenyeget, a dinnye körüli földet takarja be fekete fóliával, mely megtartja a meleget.

Mikor szüreteljük a dinnyét?

Az érett gyümölcsnek augusztus végén örülhet. Fogyasztható állapotát  felismerheti az illatáról. További jelek a szára körüli repedések és a becsavarodott szár, valamint a kongási próba. Ha kétszer megkopogtatja a dinnyét és üreges, kongó hangot hall, azonnal leveheti a dinnyét és máris mehet a tányérra, vagy a gyümölcssalátába! S mi volna, ha megpróbálná  elkészíteni a dinnyefagylaltot?

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!