Tippek és tanácsok Hogyan válasszunk jó görögdinnyét? 5 kritériumnak kell megfelelnie

Előfordult már, hogy egy ízetlen dinnyét vitt haza? Hányszor volt már csalódott egy görögdinnye felvágása után? Néhány egyszerű ötletnek köszönhetően érett, lédús és édes dinnyét vihet haza. Elsősorban 5 jelre figyeljen:

  • a héj külleme és épsége
  • sárga folt
  • szár
  • hang
  • illat

A dinnye nagyságának nincs jelentősége

A dinnye csaknem 90% vizet tartalmaz és úszna, ha egy vízzel telt edénybe tenné. Ha nem tudja eldönteni, hogy két egyforma fajtájú és nagyságú dinnye közül melyiket válassza, ezt a kérdést eldönti egy  súlybecslés.
A „minél nagyobb, annál jobb“ elv ne legyen szempont. A dinnye nagysága a fajtától függ. Vannak olyan görögdinnyék, melyek csak 2 – 3 kiló súlyt érnek el, de olyanok is, melyeket súlyuk miatt nem hazavinni, de hazaszállítani kell.

Tudta, hogy...

... a dinnyéknél is megkülönböztetjük a „fiúkat“és a  „lányokat“?
A gömbölyűbb „lánytermések“ édesebbek.

A dinnyehéj legyen sértetlen

A görögdinnyéknek különböző az alakjuk, súlyuk és a héjuk színe. A dinnyehéjnak függetlenül attól, hogy világos, sötét, csíkozott, vagy foltos, sértetlennek és fényesnek kell lennie.

Az érettségéről a dinnyén levő sárga folt árulkodik

A dinnyén levő világos folt nem azt jelenti, hogy itt a dinnye éretlen. Ez az a hely, ahol a földdel érintkezett, tehát nem sütötte a nap. Éppen ez a rész mond legtöbbet arról, mi rejtőzik a dinnye belsejében. Minél sötétebb a dinnyén levő sárga folt, annál jobb.  Ez azt jelenti, hogy a dinnye elegendően ideig volt a napon és nem volt korán leszedve.

Hogyan válasszunk jó görögdinnyét? 5 kritériumnak kell megfelelnie

Száraz szár – nedvdús dinnye

Annak a dinnyének a szára,  mely természetes módon a földeken ért be,  kiszáradt. Ez a termelő számára is annak a jele, hogy a termés beérett és le lehet szedni. Gyakran előfordul azonban, hogy a dinnye érését a termés 360 fokos megfordításával gyorsítják. A csavart, vagy zöld szárú dinnyét inkább ne vásárolja.

Hogyan válasszunk jó görögdinnyét? 5 kritériumnak kell megfelelnie

Milyen legyen a hangja egy dinnyének? Kongó!

A dinnyevásárlásánál talán a kopogtatás az egyik leggyakrabban használt trükk. Kopogtassa meg a dinnyét, és ha nem hall semmilyen visszhangot, a dinnye még éretlen. Ha belülről kongó, üreges hangot hall, a dinnyét nyugodtan a bevásárlókosarába teheti.

Hogyan válasszunk jó görögdinnyét? 5 kritériumnak kell megfelelnie

A sárgadinnye érettségét elárulja az illata

Ne féljen megszagolni a dinnyét. Édes ízéről a szaga is árulkodik. A sárgadinnyét illata szerint válassza ki.  Minél jobban illatozik, annál ízletesebb.  

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása