Maradékok Húst be, almát ki: Tegyen rendet a hűtőben!

Elege van már az olyan ételekből, melyek még azelőtt megromlanak hűtőjében, hogy elhasználná őket? Tervezze meg jól az egyes élelmiszerek tárolását, hogy elkerülje az ételek felesleges kidobását. Az élelmiszerek megfelelő tárolásával elérheti, hogy azok tovább elálljanak.  

A húsok és a halak

Ezeket tárolja a hűtő alsó részében. Különítse el őket a többi élelmiszertől, hogy elkerülje azok szennyeződésétt. A hús levet ereszthet, átszivároghat és emiatt a friss élelmiszereket ki kell dobnia. A hús tárolására jelölje ki a hűtő alsó polcát.

A nyers húst és baromfit eredeti csomagolásában tegye a hűtőbe, s a biztonság kedvéért csomagolja be még egy réteg fóliával vagy alufóliával. A csomagolás legyen jól szigetelt. 

Frissen kibírja a hűtőben:

 • a baromfi és a darált hús maximum 2 napig,
 • a sertéshús 3 napig,
 • a marhahús 5 napig.

A sonkát, a füstölt és főtt húsokat, a pástétomokat tegye a középső rekeszbe, ahol a hőmérséklet 4 - 6 ° C között mozog.

Jellegzetes szaguknak köszönhetően a halak tárolása problémásabb. Ugyanakkor a halhús nagyon könnyen elnyeli más élelmiszerek szagát.  A halakat tárolja 5 ° C-on, vagy ennél alacsonyabb hőmérsékleten. Csomagolja be jól záródó műanyag zacskóba, vagy műanyag dobozba.  A hűtőben a halat maximum 48 óráig tárolja. A legbiztonságosabb azonban, ha még aznap elfogyasztja.

fagyasztott hús esetében annak szavatossági ideje néhány hónapra terjed ki. A halak fagyasztásakor ügyeljen arra, hogy – 35 °C és - 40 °C közötti hőmérsékleten gyorsfagyasztással  történjen.  A halak ugyanis sok vizet tartalmaznak, s a magasabb hőmérsékleten történő lassú fagyasztással jégkristályok keletkeznének benne, ami károsítaná a halhús szerkezetét.

A gyümölcs és a zöldség

Leggyorsabban a bogyós gyümölcsök romlanak meg, ezért mindig tegye őket hűtőbe. Ne mossa meg, így tovább kibírják. Az ideális tárolási hőmérséklet 1 - 5 °C. A bogyós gyümölcsöket a hűtőszekrény alsó rekeszeiben tárolja.

A trópusi gyümölcsök és az őszibarack szobahőmérsékleten nagyon jól érik, éretlen állapotban sose tegye ezeket a hűtőbe, hanem várja meg, amíg megpuhulnak.  A banán rosszul tűri a 12 °C alatti hőmérsékletet, ezért a hűtőt el kellene kerülnie. A hidegben megváltozna az íze és a színe.

A hűtőszekrény az almának és a körtének sem tesz jót.  Jól szellőző helyen és 6 °C alatti hőmérsékleten tárolja őket.

A hűtőszekrény alsó fiókjában 0 - 4 °C közötti hőmérsékleten tárolja a:

 • sárgarépát, zellert, petrezselymet,
 • céklát
 • káposztát, kelkáposztát
 • karfiolt
 • salátát, cikóriát
 • hagymát, fokhagymát, póréhagymát
 • spenótot
 • spárgát
 • zöldborsót
 • kukoricát
 • tormát.

Tárolja csomagolás nélkül, hogy ne fülledjen be.


A zöldbab, a paprika és a burgonya megfelelő tárolási hőmérséklete 4 - 8 °C. Védjük a burgonyát a fénnyel és a nedvességgel szemben, ami a zöldülésüket okozza. A bennük képződő szolanin emésztési problémákat okozhat.

A paradicsomot, uborkát, padlizsánt, cukkinit, tököt, gyömbért és az édesburgonyát tárolja 10 °C-on.

Tejtermékek

A friss tejet felbontatlan állapotában 5 napig tárolhatja a hűtőben.  Ha már felnyitotta, 2 napon belül fogyassza el. 
A tartósított tej szobahőmérsékleten akár 6 hónapig is eláll. A felnyitás után azonban 2 napon belül használja fel.

A hűtőszekrény felső rekeszében találjon helyet az egyéb tejtermékeknek, mint a kemény sajtok és a joghurtok.  Itt a legalacsonyabb a páratartalom és a hőmérséklet 7 - 8 °C körüli. A vajat és a friss tejet tárolja a középső rekeszben, vagy a hűtő ajtajának középső polcán.

A tojások

A tojásokat vegye ki a papírdobozból és egyesével rakja őket a hűtő ajtajának középső részében levő műanyag tojástartóba.  Itt legfeljebb 10 napig tárolható.  

Végül egy jó tanács

Az élelmiszereket és ételeket tárolja egymástól megfelelő távolságban.  Így elkerülheti az esetleges penészgombák elterjedését és az egyébként friss élelmiszerek szennyeződését.


Forrás: self.com

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása