Baba Iskolás Játékos matematika: A LEGO megtanítja a gyerekeket szorozni és osztani

A LEGO kockákkal megtaníthatja a gyerekeknek a matematikát. Ezzel egyidejűleg fejlesztheti a képzelőerejüket, az absztrakt gondolkodásukat, az összehasonlítási készségüket és gyakorolhatják a mennyiségek megkülönböztetését. A LEGO segítségével könnyebben megérthető az összeadás, a kivonás, a szorzás és az osztás művelete.

Az építőkockák segítségével már az ovisok is elsajítíthatják a matematika alapjait.

Játékok a mennyiségek megértéséhez

Hogyan magyarázza el gyermekének, hogy az 5 kevesebb, mint a 6, a 4 több, mint a 2?

Építsenek magas tornyokat

A LEGO alátétre helyezze el a számokat. A gyerek annyi kockából építi a tornyot, amennyit a szám mutat. Amikor látni fogja, hogy az 5 kockából épített torony alacsonyabb, mint a 6 kockából álló, sokkal gyorsabban megérti az összehasonlítást.

Játékos matematika: A LEGO megtanítja a gyerekeket szorozni és osztani

Rakjon ki hosszú kígyókat

Az egyforma méretűkockákat egymás után kell kirakni a megadott szám szerint. Minél hosszabb a kígyó, annál nagyobb mennyiséget jelöl a szám. Ez világos.

Rakjon le színes virágokat

Rajzoljon egy papírra színes kört és írjon bele egy számot. A gyermek feladata a kör mentén ugyanolyan színű kockákat kirakni, mint amilyen a kör színe, és a körben levő számnak megfelelő mennyiségű kockát.

Játékok a képzelőerő fejlesztésére

A fejlesztett képzelőkészséggel a geometria is játék lesz, mint a kockák kirakása.

Sablonok kirakása

Az alapelvet a Tangram fejtörő ihlette: A különféleképpen elhelyezett LEGO kockákat rajzolja körbe egy papírra. A gyerek feladata helyesen berakni a kockákat a sablonokba. Nehezebb a feladat, ha színes ceruzával készíti el a sablonokat, melyekbe a színnek megfelelő kockát lehet csak elhelyezni.

Játékos matematika: A LEGO megtanítja a gyerekeket szorozni és osztani

Színes torony

Rajzoljon egy mintát – különféle színes kockákból álló tornyot. A feladat ugyanolyan tornyot építeni a kockákból, a kockák ugyanolyan sorrendi és színbeli elhelyezkedésével, mint ahogyan a mintán látható.  

Az idősebb gyerekeknek nehezítheti a feladatot úgy, hogy a mintához különböző méretű kockákat használ fel és a gyerek feladata ezeket identifikálni. Legegyszerűb, ha a kockákat egyszerűen körberajzolja.

A LEGO megtanítja a matematika alapjait

Végtelen hosszú időt tölt az egyszerű, de a gyerek számára érthetetlen matematikai feladatokkal? Mielőtt idegösszeomlást kapna, vegye elő a LEGO-t.

Összeadás, kivonás

A LEGO az összeadás és kivonás gyakorlásához  kitűnő segítség. Az alátétre egyszerűen csak rakja ki , majd vegye el a kellő mennyiségű kockákat.

A gyerek így az egyszerű törtek számolását és megtanulja.

Játékos matematika: A LEGO megtanítja a gyerekeket szorozni és osztani

Szorzás LEGO-val

Talán hihetetlen, de a LEGO segítségével kimondottan játék megérteni a szorzótáblát. Használja ehhez a torony-rendszert.

Például: 7 x 4 = 28

Építsen 7 tornyot, melyek 4 kockából állnak és adja össze. Szórakoztatóbb, ha minden tornyot más színből épít és egymásra rakja őket.

Osztás LEGO-val

Szintén egyszerű az osztás a kockák segítségével. Vegyük az előző példát:

28 : 7 = 4

A gyerek egy 28 kockából álló tornyot épít, majd 7 kockát mindig leszámol. Ezeket kisebb tornyokban egymás mellé rakja. Végül 4 tornya marad, tehát a helyes végeredmény.

Ezzel a módszerrel megtanulja a maradékkal való osztást is. Amikor  az egész tornyot elosztja a feladat szerint, a végén megmarad a maradékot képező kockák száma.

Zdroj: mathgeekmama.com, encouragingmomsathome.com, frugalfun4boys.com, mombricks.com, navigatingbyjoy.comOldal nyomtatása
Cikk megosztása