Baba Újszülött Kisgyermekkel a hőségben

A víz mellé kora reggel, vagy késő délután menjen a kicsivel. Egyszerűen mindig akkor, ha a nap már nem éget annyira erősen. Délelőtt tíz és délután öt óra között tartózkodjanak árnyékban. Próbáljon a gyerekkocsiba való speciális szellőző matracok után nézni, melyek felszívják a nedvességet és a kisbaba nem izzad annyira. Nagy hőségekben a gyermeket gyakrabban vegye ki a kocsiból és frissítse fel őt – például törölgesse meg a tarkóját, kezeit és lábait nedves pelenkával. Ezzel meggátolhatja a hőkiütések kialakulását – ezek apró viszkető pattanások, melyek kellemetlenné tehetik a nyarat.

A babakocsira tett pelenka gátolja a szellőzést

Az utcán látható gyakori hiba, hogy az aggódó szülők pelenkával teljesen letakart kocsival korzóznak. Igyekeznek megakadályozni, hogy a napsugarak és az erősebb szél ártsanak a gyermeknek, s nem tudják, hogy valóságos hőkelepcét okoznak ezzel. A letakart gyerekkocsiban ugyanis a hőmérséklet akár tizenöt fokkal is megemelkedhet, amit nyáron még elképzelni is igen brutális. A csecsemő ugyanis hőgutát kaphat, leállhat a légzése, sőt olyan esetre is volt már példa, hogy az ilyen elbarikádozott kocsiban bekövetkezett a csecsemő hirtelen halála. Ilyenkor ugyanis be van takarva az egyetlen nyílás, melyen át levegő juthat a csecsemőhöz, s a kocsiban a termoszhoz hasonló környezet alakul ki. Ezért, ha óvni akarja a nappal szemben, erősítsen a kocsira egy napernyőt.

Elsődleges a hidratálás

Nyáron még fontosabb a rendszeres és alapos folyadékbevitel, mint máskor. A csecsemők ugyanis nagyon gyorsan dehidratálódhatnak. A teljes mértékben hat hónapig szoptatással táplált csecsemőknek mindig kell inni adni, ha kérik. Az anyatej tökéletesen oltja szomjukat, nem kell teát és vizet kínálni nekik.  A szoptatás még a nyári melegben is megfelelő mértékben pótolja a folyadékszükségletet. Az anyatej sokkal megfelelőbb a kizárólag szoptatott gyermeknek, mint a víz, mert egyben számtalan további anyagot is tartalmaz (vitaminokat, ásványi anyagokat, a növekedéshez szükséges immunanyagokat, ellenanyagokat és egyéb anyagokat) és éppen a megfelelő cukrokat, melyek elősegítik az egész szervezet fejlődését és egészségét. Az idősebb gyerekeknek rendszeres időközökben kellene vizet fogyasztaniuk. A biztonság kedvéért figyelje, nem mutatkoznak-e náluk a dehidratáció jelei – nincs vizeletük 4 - 6 óra után sem, könnyek nélküli sírás, beesett szemek. Ha az ilyen tünetek sokáig tartanak, keresse fel az orvost.

A kevesebb öltözék többet ér

Ha a hőmérséklet harminc fok fölé emelkedik, felejtse el az univerzális tanácsot, amit minden internetes fórumon ismételgetnek – miszerint a kisbabán mindig egy réteggel több öltözéknek kell lennie, mint amennyit mi viselünk.  Így túl melege volna és biztosan nem érezné jól és nyugodtan magát. Adjon rá csak egyrétegű öltözéket, vékony pamut body-t, mely engedi bőrét lélegezni. Általában természetes és szellős anyagokból válasszon öltözéket. Ha nem akarja, hogy a kocsiban szabad fejjel legyen, adjon rá szellős pamutból készült sapkát vagy kalapot.  

Védje őket a kullancsokkal és szúnyogokkal szemben

Nyáron a legkisebbekre is veszélyt jelentenek a kullancsok, melyek évről évre nagyobb rémálmot okoznak. Elég csak néhány percnyi mászás a fűben ahhoz, hogy rátapadjanak a gyermek testére. A védekezés legbiztosabb módja, ha minden egyes kintlét után alaposan átnézzük a gyermek testét. Rázza ki a ruhákat és zuhanyozza le a gyereket – ha a kullancsnak még nem volt ideje a bőrre tapadni, a víz lemossa.

A kullancsok mellett itt vannak az idegesítő szúnyogok is. A legkisebb csecsemőkre azonban még ne kenjen semmilyen repellenst. Az egyetlen megoldás a kocsira helyezett szúnyogháló, nem ajánlatos napfelke és napnyugta idején a víz mellett tartózkodni és hosszabb nadrágot és trikót adjon rájuk.  

Az éjszakák is nyugodtak lehetnek

Néhány óvintézkedést a forró éjszakák alatt is meg lehet valósítani. A kisgyermeket csak pelenkával, vagy könnyű takaróval takarja be, nincs szükség paplanra, sem plédre. A kiságyból is vegyen ki minden felesleges dolgot, párnákat, hogy megfelelő legyen a levegő áramlása. Nyisson ablakot, az ágy alá tegyen sós vízzel telt lavórt, a helyiségben helyezzen el vizes pelenkákat, lepedőket – az elpárolgó víz hűti a levegőt. Fojtogató hőségben kapcsolja be a ventillátort, de közvetlenül ne irányítsa a kisbabára. Napközben hagyja behúzva a függönyöket és a redőnyöket, hogy a szobában úgy-ahogy sikerüljön megtartania hőmérsékletet.  

Többet megtudhat a csecsemőkről a Hello Tesco oldalán!

Forrás: serpadres.es, babyweb.sk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása