Egészséges életmód Egészség Kólikás a kisbabám?

Mi a kólika?

Időnként minden kisbaba sír, de vannak esetek, amikor a sírás tényleg hosszan tartó és semmivel sem lehet megvigasztalni a babát. Az így síró kisbabákra használják a kólikás kifejezést, ez azonban egyáltalán nem ad semmilyen magyarázatot arra, mi is valójában a kólika. E mögött az van, hogy többféle oka is lehet az ilyen sírásnak és az orvosok nemigen tudnak többet mondani a kólikáról, mint hogy egyfajta hasi fájdalom, és hogy a kisbaba tényleg rosszul érzi magát. A sírás kutatásával foglalkozó Dr. Ronald Barr véleménye szerint a kólika a kisbabáknál egy normál fejlődési szakasz. Más, szoptatással táplált emlősöknél is megfigyelték, például kiscicáknál, sőt életüknek ebben a szakaszában olyan kisbabáknál is több sírást figyeltek meg más életszakaszokhoz képest, akiknél egyébként nem „kólikás” szintűek voltak a sírások.

 • A sírások tetőzése: két hónapos korban következik be, majd gyorsan csökken
 • Váratlan: a semmiből jön, semmi nyilvánvaló oka nincs, hogy mikor kezdődik
 • Ellenáll a nyugtatásnak: a más sírással ellentétben a nyugtató mozdulatokra nem marad abba (ennek ellenére folytatnia kell a nyugtatást); a baba nem hagyja abba a sírást, bármit is tesz
 • Arcra kiülő fájdalom
 • Hosszan tart: napi három óránál is tovább tarthat
 • Esti időszak: a kólikás sírás leggyakrabban késő délután, vagy kora este jelentkezik

A hármas szabály

 • A kólikamintába illeszkedő sírások a kisbabahárom hetes kora előtt kezdődnek
 • A kólikában szenvedő kisbabákhárom óránál többet sírnak naponta
 • Kólikás sírás minimumháromszor fordul elő egy héten
 • A kólika a kisbabahárom hónapos korában kezd el visszaszorulni

A kisbabám kólikás?

A gyermekorvosok és a háziorvosok gyakran a "hármas szabály” alapján határozzák meg, hogy a kisbaba kólikás-e. A kólika betegség a világ minden táján előfordul, és történelmi leírásokban is gyakran megjelenik - vagyis nem újkeletű probléma. Szülőként semmiképp sem szabad hibáztatnia magát, mivel olyan kisbabáknál is előfordulhat a kólika jelensége, ahol a szülők nagyon odafigyelők, nyugodtak, és lazák.

Elvigyem kólikás kisbabámat az orvoshoz?

Ha kisbabája kólikától szenved, mindenképpen menjenek el orvoshoz, hogy kizárhassák, nem más betegség, például reflux miatt sír ennyit a kisgyermek. Szintén fontos kizárni az etetéssel kapcsolatos problémákat, meggyőződni róla, hogy a kisbaba súlya jól gyarapodik, a táplálás megfelelő. Az orvosnál részletesen el kell majd mondania, mit figyelt meg, mivel a kisbaba a rendelőben valószínűleg nem fogja produkálni a sírási mintát. Jó módszer az orvos részére bemutatni a kisbaba rossz közérzetének szintjét, videó felvétel készítésével a kisbaba sírási rohamáról és a sírási minták naplóban történő feljegyzésével (etetés után mennyi idővel következik be, mitől nyugszik le a baba stb.). Vigye magával a párját is, így együtt tudják elmondani, mennyire súlyos a dolog. Az orvos képes lesz kizárni az erős sírás néhány leggyakrabban előforduló okát, mint például a refluxot, vagy a tápláláshoz használt tejre fennálló allergiát.

Kólika masszázs

A szülők bármit megtesznek, hogy megnyugtassák kólikás periódusban szenvedő kisbabájukat, ez az időszak a kisbaba és a szülő részére is nagyon fárasztó és stresszes. Egy valóban kellemes kezelés, amit a kisbabával tehet, bizonyos masszázs technikák alkalmazása, amivel enyhíti a fájdalmat és segíti a has működését.

Meleg kéz mozgatása a pocakon

Fektesse a babát a hátára és egyszerűen tegye a finoman felmelegített kezét gyengéden, de határozottan a baba pocakjára - a baba meg fog nyugodni tőle.

Meleg flanel anyag mozgatása

Készítsen elő egy finoman felmelegített (de nem bántóan forró) nedves flanel anyagot. Tekerje össze vékony hengerré, és nyomja rá gyengéden a baba pocakjára. A nedves meleg nyugtató és pihentető.

Masszírozás a belek haladási irányában

Masszírozza a baba pocakját abba az irányba, amerre a belek haladnak. Ez annyit jelent, ha a hátán fekvő babára néz, az óramutató járásával megegyező irányba. Vagyis a jobb csípőjétől kezdve haladjon a borda alatti rész felé, majd, lassan körkörös mozdulatokkal mindig az óramutató járásával megegyező irányban. Ezzel a masszázzsal megmozgatja a baba beleiben rekedt gázokat.

Jobbkéz-balkéz masszázs

Ezzel a masszázs technikával szintén a hasi részre fókuszál úgy, hogy kezeivel felváltva simít lefelé a bordák alsó részétől a csípő felső részéig először a jobb kezével, majd a bal kezével. Ez nagyon nyugtató és pihentető művelet tud lenni.

Baba bicikliztetÉs

Finoman fogja a kisbaba bokáját és a térdét mozgassa jobbra egészen a hasig. Vagy egyszerűen csak tartsa ott, hogy a hasra kifejtett nyomás enyhítse a kólika okozta fájdalmat, vagy kezdje el mozgatni a térdet óramutató járásával megegyezően a has fölött, ami tényleg segíteni fogja a csapdába esett szelek távozását - előfordulhat, hogy még hallani is fogja a szél sikeres távozását.

Fektesse a combjára

Használja ki a gravitáció erejét a kólika enyhítésére. Üljön le, lábait egyenes nyújtsa előre és fektesse a babát a combjaira. A combok hasra kifejtett nyomása enyhítheti a pocak fájdalmát, miközben kezét a baba hátára helyezve egyik oldaláról a másikra fordítja őt.

Masszázs ülő helyzetben (csak olyan babáknál, akik jól tartják a fejüket)

Ön továbbra is egyenesen ül, lábait előrefelé kinyújtotta, ekkor a kisbabát ültesse az ölébe valamelyik oldalra fordítva. Tartsa a babát a hátánál, valamint elölről a pocakjánál fogva gyengéden, de határozott nyomással.

Kólika masszázs érzékeny babák részére

Ha az ön babája túlságosan érzékeny és könnyen válik zaklatottá (különösen kólikás periódus közben), a masszázs még itt is jól használható, azonban kicsit másképp kell csinálnia. Nyűgösebb kisbabák nem szeretik, hogy a ruhájukat leveszik, és nem szeretnek elkülönítve lenni öntől, ezért próbálja a fenti mozdulatokat alkalmazni, de úgy, hogy a ruhát a babán hagyja. Tartsa meg a babát olyan helyzetben, ahol biztonságban és önhöz közel érzi magát, esetleg az alkarjára fektetve, és gyengéden simítsa végig. A baba érezni fogja a masszázs kellemes nyugtató hatását, de a túlzott stresszhatás nélkül – azt hogy meztelenül, öntől elkülönítve kell lennie.

Vajon szeretné a babája a masszázst?

Mielőtt egy többféle pozíciót tartalmazó masszázsba kezdene, figyelembe kell vennie a baba igényeit és meg kell állapítania, a baba készen áll-e és örülni fog-e a masszázsnak.  A babák bizonyos jeleket tudnak adni annak kifejezésére, hogy nyitottak, figyelnek, és szeretnének masszázst:

 • Szemkontaktust tart - önre néz
 • Nem mutat zord ábrázatot
 • Nem fordul el
 • Nem húzódik el öntől

A túlzottan ingerült baba, aki nem szeretne ilyen típusú figyelemben részesülni gyakran a homlokát ráncolja, esetleg elfordul öntől és fintorog. Rendkívül stresszes, felkavaró és kimerítő egy kólikától szenvedő csecsemő megnyugtatása. A babák tényleg nagyra értékelik a segítséget, és szükségük is van rá, de ha úgy érzi, túlterhelt, frusztrált, vagy dühös, akkor nagyon fontos, hogy inkább bízza másra a baba megnyugtatását. Ha már végképp kimerültnek érzi magát, még mindig jobb a kiságyban hagyni a babát. Soha, soha ne rázza a babát, mivel ez rendkívül veszélyes rá nézve.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása