Egészséges életmód Fitt életmód Kutyás sportok: A négylábú edző gyorsan formába hozza Önt

Naponta néhányszor sétáltatja a kutyát, de az alakján ezt nem lehet észrevenni. A sétáltatás miatt már sem ideje, sem energiája arra, hogy tornázzon. Mi lenne, ha összekötné a kutyasétáltatást a tornával? A kutyát kifárasztja, saját magát pedig formába hozza. Kutyával nagyon sokféle módon lehet sportolni, valamelyik ezek közül biztosan beválik Önnek.


Canicross

Azaz kutyás futás. A canicrossban a futót speciális vezetőszár köti össze a kutyával, mely a pórázzal ellentétben nem akadályozza őket a mozgásban. A kutyán speciális hám van,a futó dereka köré pedig egy övet erősítenek. Kettejüket egy rugalmas vezetőszár köti össze. A canicross akármilyen kutyával kipróbálható, természetesen a kisméretű kutyafajták talán nem fognak ennek hódolni, de azért kipróbálhatja.  


Dogtrekking

A kutyás sport igényesebb variációja a dogtrekking. A kondíció mellett a kutyájával való összhangot és megértést is fejleszti. A dogtrekking kutyás túrázást jelent, amikor a gazda a kutyával együtt legalább 80 km-t, a szakaszos dogtrekking esetében 40 km-t tesz meg.  A kutya speciális vezetőszárral  van a derékhoz kötve, vagy pórázon vezetik. Fontos, hogy a kutya egy pillanatig sem mehet szabadon.


Dogdancing
Szeret táncolni? Próbálja ki a táncolást kutyusával! A dogdancing nem időigényes, s nem kell hozzá nagy tér, sem speciális eszközök. Naponta elég egy negyedórás mozgás. A dogdancingnek négy osztálya van:

  • A Musical Dressage a haladók számára alkalmas stílus. A kutya és felvezetője mozgása egybehangolt és szinkronban van a zene ritmusával.
  • Heelwork to Music – a kutya felvezetője lábánál mutatja be zenére a betanult gyakorlatokat.
  • Freestyle – ha figyelemmel kíséri a tehetségkutató versenyeket, biztosan látott már Freestyle kutyatáncot. A bemutatónak saját története van és a kutyák a legérdekesebb „kutyafogásokat “ mutatják be.
  • Kutyás tánc – a felvezető bemutatja a tánclépéseket, miközben a kutya kíséri őt, vagy kopírozza a mozgását dressage, heelwork vagy freestyle elemeket bemutatva.

Agility

A kutya fürgeségének, mozgékonyságának és ügyességének edzése a tiniknek is tetszeni fog. Az agility során a kutyák különféle akadályokat győznek le, mint a szlalom vagy  kúszócső. A cél minél gyorsabban lefutni az adott útvonalat a legkevesebb hibát ejtve. Az agility minden kutya számára alkalmas sport és az egész családnak kitűnő időtöltést jelent.

Bikejöring

Első ránézésre a bikejöring úgy néz ki, mint a kutyával történő kerékpározás. Ez nem így van, mert ez a sport csak tapasztalt kerékpározóknak és lelkileg kiegyensúlyozott kutyáknak alkalmas. A kutya a kerékpár előtt fut egy speciális felszerelésben és egy kb. 2,5 m hosszú rugalmas kötéllel húzza kerékpározót, miközben az tekeréssel és buzdítással segíti őt. Ha csak kutyájával szeretne kerékpározni, kerülje a forgalmas utakat és a kemény talajt és célozza meg a mezei utakat.

Dogfrisbee

A dogfrisbee-ben kutyája többet sportol, mint Ön.  Az alapelv egyszerű – Ön dobja a repülőtányért, a kutyája pedig elkapja azt.  Fogja a családot és menjenek ki a legközelebbi rétre dobálózni.  Ha kutyájában egy kicsit is él a sportszellem, a dogfrisbee miatt isteníteni fogja Önt.  Ne terhelje le négylábú sparring partnerét, főleg akkor, ha rövidebbek a lábai, hosszabb a teste, túlsúlyos, vagy ízületi problémái vannak.

Paddleboard

A nyári hőségekben az úszás mellett kipróbálhatja a paddleboard-ot is. Itt egy szörfdeszkához hasonló deszkán kell állni és a mozgáshoz hosszú evezőt használni. A kutya tulajdonképpen csak utazik. Mindkettejüknek nehéz az egyensúly megtartása és ez az egész test izmait megtortásztatja. A kutyát már otthon is szoktathatja a paddleboardhoz, akár a nappaliban. Meg kell tanulnia a kiszállást és a beszállást, illetve azt, hogy ne féljen.  


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása