Egészséges életmód Egészséges ételek Laktózmentes tejet használ? Erre figyeljen!

Szerencsére laktózérzékenyként is megoldható a tejfogyasztás és a főzés, mert sokféle laktózmentes és növényi tej kapható. Ugyanakkor érdemes odafigyelni, hogy ezek a tejek kicsit másfélék, mint a hagyományos tej.

A laktózmentes tejet hagyományos tehéntejből állítják elő, méghozzá a laktáz nevű enzim hozzáadásával. Ez az enzim segít a szervezetnek átalakítani és hasznosítani a laktózt, vagyis a tejcukrot, így ezt a fajta tejet a laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják. A legfontosabb különbség a hagyományos tejhez képest, hogy a laktózmentes tej e gyártási technológia miatt valamivel édesebb lesz, de ezt az emberek többsége pozitívan értékeli. Nem is szükséges külön édesíteni a kávét, elég hozzáadnunk a laktózmentes tejet. Sajátos, akár édeskés íz jellemző az alternatív, növényi tejekre is, például a zabtejre, mandulatejre, rizstejre.

Főzéshez sokan kókusztejet használnak, mely vitaminokban gazdag, de figyelembe kell venni, hogy magas a zsír- és kalóriatartalma. Ha nem kávét, hanem kakaót készítünk, ügyeljünk arra, hogy a kakaós italporok is tartalmazhatnak laktózt, a natúr kakaópor viszont nem. Érdemes mindig alaposan átnézni az élelmiszerek összetevőlistáját, a kakaópor mellett a különböző levesporok, kávéporok, öntetek is tartalmazhatnak laktózt. A laktózmentes étkezésbe sajt helyett beilleszthető a tofu, pékáruk esetében megpróbálkozhatunk saját házi kenyér sütésével, hogy a laktóz biztosan elkerülhető legyen.

Főzéshez ajánlott beszerezni a tejen kívül az egyéb elérhető laktózmentes főzési alapanyagokat is: Ma már kapható laktózmentes vaj, natúr joghurt, tejszín, túró, tejföl. Létezik ezekből növényi alapú is, melyek zsírtartalma jellemzően alacsonyabb, ezt figyelembe kell venni felhasználáskor. A laktózmentes termékek főzéskor nem viselkednek jelentősen másként, mint a hagyományos társaik, csak annyiban, hogy édesebb íz jelentkezhet, ezért például a levesek, tejszínes-húsos rakottasok készítésénél ügyelni kell a megfelelő fűszerezésre, vízzel történő hígításra. A laktózmentes tejet ugyanúgy használhatjuk desszertek, például madártej, tejbegríz elkészítéséhez, maximum az édesítéssel kell csínján bánni. Puding főzésekor pedig ügyeljünk arra, hogy a pudingpor is laktózmentes legyen.

Forrás: Allergiaközpont, Kókusztej

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása