Egészséges életmód Relaxáció Még a prokrasztinációt is halogatja? Itt a 8 tipp a legyőzéshez

Péntek délután van, és lázasan verjük a billentyűzetet, hogy a munkaidő végéig leadandó feladatot még be tudjuk időben fejezni. Csak halkan átkozzuk magunkat, hogy miért is nem kezdtünk bele előbb. Magára ismer?

Hogyan védekezzünk a krónikus halogatással szemben?

Az első lépés a probléma azonosítása. El kell ismerni, hogy a halogatás nem ugyanaz, mint a lustaság. A lusta ember soha semmit nem tesz, mert nem tart a következményektől. A halogató ember - prokrasztinátor – igen, de csak az utolsó pillanatban aggódva, hogy az eredmény nem lesz tökéletes. Gyakran pont olyan feladatokat halogattunk, melyeket tökéletesen szeretnénk teljesíteni.

  1. A cél/feladat sikeres teljesítéséhez vezető úton segítséget jelent, ha kis lépésenként haladunk. A nagy célok inkább ijesztően, elriasztóan hatnak ránk. Teljesíthetetlennek tűnnek számunkra. Ha viszont egy nagy feladatot több kisebb feladatra osztjuk, sokkal gyorsabban és könnyebben haladunk. Nincs kedve a lakás nagytakarításához? Kezdjük azzal, hogy összeszedjük szanaszét hevert ruhákat. Aztán jöhet a porszívózás. Fokozatosan haladva a végén ki lesz takarítva az egész lakás.
  2. A teljesített feladatért helyezzünk kilátásba jutalmat. A belső motivációnk a feladat sikeres teljesítésének egyik kulcsa. A feladat sikeres teljesítése után elmehetünk moziba, beülhetünk egy cukrászdába vagy új könyvet vásárolhatunk. Jutalmazzuk meg magunkat azzal, ami valóban örömet szerez.
  3. Kérjünk fel egy barátot vagy kollégát, hogy ellenőrizzen minket a feladat teljesítése alatt. Ha már valakinek megígértük, hogy valamit megteszünk, a lelkiismeret megfelelő hajtóerő lesz, hiszen nem szeretnénk kínosan érezni magunkat a kolléga előtt.
  4. A napi feladatokat érkezési sorrendben, azonnal kezdjük el feldolgozni. Ugye nem szeretnénk, hogy a feladatok feltornyosuljanak előttünk.
  5. Minden feladathoz szabjuk saját magunk egy határidőt, amikorra késznek kell lennie. Ez segít jobban áttekinthetővé tenni a feladatokat.
  6. Igyekezzünk kerülni minden zavaró körülményt, amely kizökkenhet minket a munkából. Ne dolgozzunk tévéadás mellett, kapcsoljuk ki hangjelzéseket a számítógépen vagy mobilon, hogy ne halljuk a facebook és e-mail fiók állandó jelzéseit.  
  7. Reggel rögtön kezdjük a legnehezebb feladattal, amely aznap vár ránk. Minél hamarabb túl leszünk rajta, így már csak a kellemesebb feladatok lesznek előttünk.
  8. Gondoljuk végig, hogy milyen következményei lehetnek egy nem teljesített feladatnak. Milyen hatással lesz ránk? Milyen hatással lesz a többi kollégára a munkahelyen? Milyen módon komplikálhatja ez a tény a családi terveket? Ha tisztában leszünk minden esetleges kellemetlenséggel, a felelőségtudat kényszerít minket arra, hogy minél előbb lássunk neki és végezzük el a feladatot. Paradox módon így jobban is élvezhetjük a munkát.

Pomodoro technika

A feladat teljesítésére rendelkező időt 25 perces időintervallumokra osztjuk el, minden 25 perces időszak után tartsunk 5 perces szünetet. Ha ilyen módon töltünk el az időnkből 4 félórát, következhet egy hosszabb szünet, akár egy kávéra is. A módszernek köszönhetően jobban is tudunk koncentrálni az adott feladatra.

Egy-egy embernél más-más módszer lehet hatékony. A legfontosabb, hogy kipróbáljuk, mi az, ami valóban hatékonynak bizonyul, és felállítani egy saját rendszert a munka megszervezéséhez.Oldal nyomtatása
Cikk megosztása